O1 wada [ognisko rdzy na klapie]

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gangstaproblast
    Classic
    • 2007
    • 8

Zamieszczone przez flor-ek
    odczekałem troche zapaliłem ponownie na desce nie wyskoczył żaden błąd, a problem zniknął :/
    Wiec ksiazkowy przypadek notlaufa.
  • grucha
    Classic
    • 2006
    • 32

Ostatnio myjąc dokladnie autko zaobserwowałem braki lakieru pod listwą otwierania bagażnika. Moim zdaniem jest to wada fabryczna na skutek której przy zamykaniu klapy plastik ociera o lakier. Auto jest z listopada 2003r. a więc nie ma już gwarancji i sprawa jest ciężka do wygrania. W O1 od 2008r są już podkładki gumowe eliminujące ten problem.
    Czy macie taki sam problem, jak tak to piszcie. Ja dzisiaj będąc w ASO zamówiłem sobie lakier w sztywcie [31zł] oraz podkładkę [34zł] i zobaczymy czy będzie pasowac ta podkładka.
    Foto relacja za jakiś tydzień.
    Skoda Octavia

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

A nie masz 10 lat gwarancji na blachę? :shock:
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• dylan80
        Rider
        • 2009
        • 625

GWARANCJA 10 lat czy ile tam wydaje mi sie jest na perforację blachy od wewnątrz(przerdzewienie)pod warunkiem serwisowania stałego w ASO, a nie na lakier i wrzody...

poprawcie jak sie mylę...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratoRS
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Ja mialem wszystkie wpisy, lakier odpadl po 4 latach to uslyszalem ze to i tak nie podlega, nawet nie mialem zamiaru sobie tym glowy zawrac. Zaprawka i po sprawie. Nie musialo to dla mnie wygladac super estetycznie, jak wiadomo bylo, ze zeby to zrobic OK, trzeba by malowac cala klape, a do tego szybe wycinac. Tylko mi to w kombi wyskoczylo pod szyba, a przy listwie nie mialem zadnych problemow.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• piteros
            Drive
            • 2008
            • 57

Ja też mam podobny problem z tyłu na klapie i nie wiem czemu skoda tak zmaściła sprawe z lakierem :P ale radzić sobie jakoś z tym trzeba i polecam zaprawke :wink:

Komentarz

• Gripen
              Drive
              • 2007
              • 67

Re: O1 wada [ognisko rdzy na klapie]

Zamieszczone przez grucha
              Ostatnio myjąc dokladnie autko zaobserwowałem braki lakieru pod listwą otwierania bagażnika. Moim zdaniem jest to wada fabryczna na skutek której przy zamykaniu klapy plastik ociera o lakier. Auto jest z listopada 2003r. a więc nie ma już gwarancji i sprawa jest ciężka do wygrania. W O1 od 2008r są już podkładki gumowe eliminujące ten problem.
              Czy macie taki sam problem, jak tak to piszcie. Ja dzisiaj będąc w ASO zamówiłem sobie lakier w sztywcie [31zł] oraz podkładkę [34zł] i zobaczymy czy będzie pasowac ta podkładka.
              A jak wygląda ta podkładka ? Może jakiś link z googli ? :szeroki_usmiech

Komentarz

• Udesky
                RS
                • 2007
                • 1692
                • Octavia I (1U2)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja mam to samo tyle, że nad listwą bagażnika. Powierzchnia tego waha się między 0,5 - 0,7cmKw, a więc po zrobieniu zaprawki nie ma się czym przejmować. Z tego co wyczytałem to wada fabryczna występująca przede wszystkim i chyba wyłącznie w kombi.
                Spotkałem się również w necie z opisem, rzadziej występującą, ale występującą, wadą z przody wokół grilla.
                W Polsce nie ma kryzysu.
                Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• TREI
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 176
                  • Alfa Romeo
                  • BUD 1.4 MPI 80 KM
                  • CJZA 1.2 TSI 105 KM

Ja miałem szczęście i w pore dostrzegłem ocierającą maskę wokół grilla o reflektor, po małej korekcie w serwisie wszystko jest ok. Jeżeli chodzi o gwarancje to wydaje mi się żę na lakier jest 2 lata.

Komentarz

• jack.
                    Drive
                    • 2009
                    • 70

Ja mam liftback z 2002 roku, wczoraj zrobiłem zaprawki na klapie wokół grilla, w przyszłym roku na pewno będę robił na tylnej klapie. Odpryski najprawdopodobniej są przyczyną źle montowanego grilla czy listwy nad tablicą rejestracyjną. Plastiki podczas jazdy wpadają w rezonans i trą o lakier. Jak już wytrą podkład, ruda zajmuje się resztą. Po zaprawkach mam zamiar zrobić 'podkładki' z PCV pod plastiki. Mam nadzieję, że uda mi się to tak zrobić, by nie było po tym śladu.

Komentarz

• Kabraxis
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 106

Re: O1 wada [ognisko rdzy na klapie]

Miałem to samo, na klapie i na masce. Będąc kiedyś na przeglądzie tak z głupia frant bez większej nadziei zapytałem się o te odpryski, facet porobił zdjęcia i wysłał do skody w Poznaniu. 2 tygodnie później dzwoni - kiedy podstawie autko na malowanie w ramach gwarancji :shock: . Powiedział, że była jakaś akcja w skodzie i po pomalowaniu, w tych miejscach gdzie występowały te odpryski naklejali jakąś taśme. Nadmienie, że ASO to Emida w Rudzie Śląskiej. Aha rok prod auta 12.2002

Komentarz

• grucha
                        Classic
                        • 2006
                        • 32

Zgłaszałem w dwóch różnych ASO, robili zdjęcia i nadzieje na załatwienie tej sprawy szybko i bez stresowo, lecz myliłem się ;/
                        ZERO odezwu, a po licznych prośbach zaśpiewali 800zł za malowanie całej klapy twierdząc ze to nie ich problem ! ODRADZAM Salon i serwis na ulicy Nowotoruńskiej w Bydgoszczy !
                        Brak profesjonalizmu [ wlali mi na drugim przeglądzie olej mineralny przy przebiegu 8.000km] a co do cen nowych aut i ubezpieczenia to dużo droższe niż u Bieranowskiego. :evil:
                        P.S. Co do tych wad lakierniczych to ja bym walił grupowo do TVN TURBO [turbo kamera], a jeśli to nie pomoże to grupowy pozew do sądu i tyle.
                        Skoda Octavia

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

Auto jest z listopada 2003r. a więc nie ma już gwarancji

gwarancja na perforację to chyba 12 lt, więc jak robiłeś regularnie przeglądy karoserii, to masz gwarancję. Ja miałem octę z 2001 roku i bez problemu polakierowali mi klapę na gwarancji jak zaczęła rdzewieć w 2006.
                          Alfee
                          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratoRS
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Zamieszczone przez alfee
                            więc jak robiłeś regularnie przeglądy karoserii,
                            Tego na przegladach podobno nie dokonuja :lol:
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• pskosz
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 703

U mnie zaczeła rdzewieć w 2005 (skoda z 2000r.) i bez problemu polakierowali na gwarancji. Póżniej jeszcze tak samo na gwaracji polakierowali 2 tylnie felce , ramke drzwii i przednie drzwi koło klamki. Bez problemu. Na modlińskiej tam gdzie poprzedni właściciel serwisował

No a teraz znowu rdzewieje , ale teraz to wymiana klapy
                              pozdrowienia

Komentarz

• alfee
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2583

Tego na przegladach podobno nie dokonuja :lol:
                                Ale uznają, że było wykonywane jak auto jest serwisowane w ASO.
                                Alfee
                                Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
                                Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• grucha
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 32

Po dłuższych negocjacjach w ASO stwierdzili że zrobią mi klapę zaprawką oraz jeśli zakupie uszczelkę pod plastik to mi ja zamontuja za darmo .] Dziękuje chłopacy za wszystkie wypowiedzi ;]
                                  Skoda Octavia

Komentarz

• dr4Q
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 44

Mi też raz klape lakierowali ale ogólnie to ja mam problem w każdym rogu drzwi i klapy bagażnika

Komentarz

• Udesky
                                      RS
                                      • 2007
                                      • 1692
                                      • Octavia I (1U2)
                                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez dr4Q
                                      Mi też raz klape lakierowali ale ogólnie to ja mam problem w każdym rogu drzwi i klapy bagażnika
                                      To tak jak Ford.
                                      W Polsce nie ma kryzysu.
                                      Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Tomek_dx
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 398

Ja wlaśnie jestem juz po zaprawkach ognisk rdzy na tylnej klapie pod plastikiem oswietlenia tablicy.

Mogę napisać krótki skrót prac.
                                        1) kupujemy w ASO podkładę gumową pod listwę koszt 34 pln plus 6-8 spinek (wszytskich jest chyba 14) mocujacych plastik klapy bagaznika (na pewno częśc się połamie)
                                        2) W sklepie z farbami kupujemy lakier pod kolor nadwozia oraz podkład. Jako podład ja użyłem farby cynkowej w sprayu, podobno doskonale kryje oraz chamuje powstawanie rdzy jak ocynk w aucie (ale oczywiście nie malowałem sprayem tylko psiuknąłem do nakretki od butelki i dalej małym pędzelkiem)
                                        3) zdejmujemy plastik klapy, odkrecamy plastikową listwę oświetlenia oraz odkrecamy zamek klapy bagażnika.
                                        4) szyscimy ogniska rdzy di gołej blachy uważając aby nie wyjechać papierem ściernym więcej niż 2-3 mm poza obrys listwy oswietlenia.
                                        Pozwoli to nam zakończyć proces bez żadnego śladu ponieważ właśnie podkładka gumowa "wystaje" jakieś 3-4 mm poza listwę i wszystko ładnie nam przykryje.
                                        5) małym pędzelkiem malujemy ubytki po szlifowaniu farbą cynkową
                                        6) na drugi dzień (cynkowa schnie ok 24 godzin) nakładamy właściwy lakier tez pędzelkiem w kolorze auta.

7) Następnie wycinamy z listwy plastikowej starą uszczelkę (jest o przekroju rurki) oraz plastiki ją trzymające jak na załaczonych zdjęciach. Dopasowujemy gumową podkładkę aby nic nie blokowało jej właściwego ułożenia

8)wszystko skręcamy i cieszymi się brakiem rdzy i świadomością że pozbyliśmy się rudej i problemu ocierania plastiku o blachę
                                        9) Dodatkowo możemy na wszelki wypadek kleić na klej gniazda żarówek podświetlających tablicę rejestracyjną ponieważ przeważnie wpadają do środka przy próbie wymiany żarówek.

Zdjecia etapów prac w załączeniu
                                        Załączone pliki
                                        Tomek

Komentarz

• Sev
                                          L&K
                                          • 2007
                                          • 1295

Świetna robota!, Akurat jutro miałem robić to samo w swoim szkodniku
                                          6Y20VT codename FiA - v.1.5 - 213KM/339Nm
                                          Polecam NETCAR.PL - Opony i Felgi, VAGSerwis.pl

Komentarz

• boozee
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 347

Wczoraj odebralem Octe z warsztatu skody po malowaniu tylnej klapy, bo wyskoczyla rdza pod spojlerem, na gwarancji oczywiscie(2003r).Pan ze Skody zrobil xero ksiazki serwisowej, ktora mam do 80tys.mil(aktualny przebieg 105tys.mil), dowod rejestr. i czekalem okolo miesiaca na odpowiedz.Robota profi. lakier identyczny i nawet nowe znaczki tylnej klapy dostalem.
                                            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#390558

Komentarz

• Tomek_dx
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 398

boozee a dają nową listwę z uszczelką? I ciekawe czy ładują coś szpachli na te purchle. Klapa nieźle pracuje i trzaska jak drzwi od stodoły. Jak dali szpachlę to może poodpadać. Ja wolałem tylko zabezpieczyć przez dalsza korozją a nie malować całości. Dodatkowo przy ewentualnej sprzedaży zaraz będa krzyczeli że bity Uszczelka listwy skutecznie przykrywa niedoskonałości pomalowanych miejsc z purchelkami
                                              Tomek

Komentarz

• boozee
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 347

Tomek_dx, TAK, nowe uszczelki pod spojlerem z obu stron i nowa pod listwe, co do szpachli to nie wiem ale mam 5 lat gwarancji na robocizne i jeszcze ponad 3 lata gwarancji na korozje, wiec jestem spokojny.
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=#390558

Komentarz

• tomalo
                                                  Classic
                                                  • 2009
                                                  • 4

Czy ktoś może podać numer katalogowy tej gumowej podkładki pod listwę oświetlenia tablicy rejestracyjnej? Szukam pól dnia i nie mogę nigdzie znaleźć

Komentarz

Pracuję...