Widziałem jeden odcinek TOP GEARA gdzie zjechali TYPE R... po prostu dostal solidne baty na torze od TYPE R.... poprzedniej generacji
Skoda Octavia 2.0 1999 - kontrolka CHECK i spalanie
Zwiń
X
-
Skoda Octavia 2.0 1999 - kontrolka CHECK i spalanie
Witam
Mam pytanie odnośnie tego co mi się dzieje w aucie :/
Auto mam od jakiś 2 m-cy.
Jakiś czas temu po zatankowaniu zapaliła mi się kontrolka CHECK - pojechałam do mechanika, i skasował wszystkie błędy.
Minęły chyba 2 tygodnie i ponownie po zatankowaniu zapaliła się kontrolka CHECK.
I jednocześnie średnie spalanie wzrosło mi z 8.0 do 9.5 .
Do tego w momencie kiedy odpalam silnik - (po dłuższym postoju) , auto wydaje z siebie taki dziwny zgrzyt :/
Czy to może być sonda lambda ?
Z góry dziękuje za wszelka pomoc!
-
-
Cześć Magdo,
Po pierwsze to się witamy w odpowiednim dziale.
Po drugie to zmień opis silnika bo BKD to diesel a Ty masz benzynę.
Po trzecie koniecznie zmień mechanika, bo ten szumnie zwany mechanik ma bardzo mdłe pojęcie o tym co się dzieje z samochodem.
Po czwarte to kontrolka ta może się świecić w efekcie usterki sondy lambda co ten szumnie zwany znachor powinien wyłapać i sprawdzić multimetrem zakres paramtrów pracy tejże sondy. W przeciwnym wypadku czeka Cię długotrwała i żmudna wymiana pokolei wszystkich elementów osprzętu silnika. Zmień mechanika.
Po piąte zgrzyt może wydawać wypracowany rozrusznik. Ale to sobie zostaw na koniec.
Pozdrawiam*1B1B*1.8T*4x4
*1B1B*1.9T*DSG
Komentarz
-
-
kmicio dzięki za odpowiedź
Jestem raczej przyzwyczajona że każdego posta zaczynam od przywitania się - nie oznacza to że witam się jako nowy użytkownik
Silnik zaznaczyłam jakikolwiek, bo na tych skrótach nie operuję, więc nie mam pojęcia jaki wybrać ale to akurat najmniej ważne jak dla mnie
Bardziej mimo wszystko konkrety mnie interesują, a nie uwagi do mojego profilu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MagdaaOdnośnie silnika - ktos przeczytał w ogóle tytuł ? i w ogóle to o co pytam
Przeciez napisane jest że 2.0 a skoro mi spala 9.5 to raczej nie diesel przy tym silniku.
Komentarz
-
-
Mi pali 9,5 i nawet wiecej TDI wiec czemu by nie :lol:
A wracajac do tematu, czego dotyczyly te bledy. Niestety, jak ktos je kasuje bezmyslnie i nawet nie spisze czego dotyczyly, to taka diagnostyka jest o kant tylka...
Check zapala sie z jakiegos powodu, raz moze to byc uboga mieszanka, bo paliwo trefne innym razem, moze byc cos z sonda lambda.
Jasnowidzem nikt nie jest i nie powie czemu auto wiecej pali, moze np wiecej palic, bo zrobilo sie zimno. Niestety cokolwiek chcielibysmy naprawiac on-line to trzeba znac przyczyny
Komentarz
-
Komentarz