[O1] Centralny nie działa... po naprawie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adix2001
    Classic
    • 2007
    • 14

Witam

Mam pytanie, czy nie zaszkodzi jak prysnie sie na IC sprezonym powietrzem w puszce (takim jak do czyszczenia kompa) ? Cos tam znalazlem na necie ale jakos tak jednoznacznie i bylo napisane. W takiej puszcze jest gaz pod cisnieniem i jak sie go pryska to potrafi mocno schlodzic powierzchnie. Jest to dobry sposb na chwilowe , przed zapalnowanym startem schlodzenie IC. Probowal juz ktos?
  • markaz
    Classic
    • 2006
    • 35

Walczę aktualnie z centralnym zamkiem prawych tylnych drzwi (oryginał w aucie od nowości). Zamek się zamykał, a zaraz potem sam otwierał - działo się tak głównie przy zamykaniu od wewnątrz i raz na ok 10 razy przy zamykaniu pilotem z zewnątrz.

Dałem do mechanika polecanego zresztą na tym forum. Naprawę wykonał - wymienił coś w drzwiach za 130 zł (zamiennik).

Teraz działa, ale ... niedoskonale.
    Zamyka się elegancko - z pilota - cyk i zamknięte, ale żeby otworzyć to trzeba nacisnąć 2 razy! Pierwszy raz otwiera wszystkie pozostałe zamki, drugi raz otwiera ten jeden nowy.

Od wewnątrz (guzikiem na drzwiach) zamyka i otwiera od razu. Co ciekawe.. Jeśli zamknąć od wewnątrz guzikiem to pilotem otwiera wszystkie zamki (a nie na raty).

Nie wiem czy to ważne, ale zaobserwowałem, że przy zamknięciu z pilota są dwa puknięcia, a przy zamykaniu wewnętrznym guzikiem tylko jedno.

Czy to może mieć związek z jakimś ryglowaniem (podobno jest takie coś)???

Będę wdzięczny za pomoc, bo mam wrażenie, że problem jest w jakimś błędnym podłączeniu a nie uszkodzeniu tej nowej cześci, bo wszystko jest w 100% powtarzalne, ale bez sensu.
    TDI Celebrate
    Oszczędzam komfortowo!

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8160
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

markaz, moze jakas pomyłka przy programowaniu. bo przewaznie robia tak, ze jak raz naciskasz to otwieraja sie drzwi kierowcy - drugie niacisniece reszta drzwi.
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• markaz
        Classic
        • 2006
        • 35

Myślę, że żadnego dodatkowego programowania nie było. Zawsze wszystkie drzwi razem się zamykały i otwierały.

W międzyczasie doczytałem na forum, że może ta wymiana nie była konieczna bo mi najprawdopodobniej mikrostyk przyśniedział i WD40 mogło załatwic sprawę :evil:

Mądry ja po SZKODZIE ops:
        TDI Celebrate
        Oszczędzam komfortowo!

Komentarz

• piotrek_os
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 8160
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez markaz
          Myślę, że żadnego dodatkowego programowania nie było. Zawsze wszystkie drzwi razem się zamykały i otwierały.

W międzyczasie doczytałem na forum, że może ta wymiana nie była konieczna bo mi najprawdopodobniej mikrostyk przyśniedział i WD40 mogło załatwic sprawę :evil:

Mądry ja po SZKODZIE ops:
          za 12 zł :szeroki_usmiech
          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• adiwaw
            Ambiente
            • 2009
            • 167

miałem podobny problem. Myślałem, że siłownik, błąd, niepotrzebnie wydana kasa. Okazało sie że wystarczyło wymienić sprężynki w zamkach i wszystko śmiga. oceń ich stan kluczykiem jaki stawiają opór przy przekręcaniu z obu stron

Komentarz

• przemek77
              Ambiente
              • 2009
              • 100

Witam
              Mam ten sam problem
              zamykam kluczykiem, wszystko sie zamknie i odrazu otwiera sie lewy tył. Jak kluczykiem zamknę jeszcze raz to sie domknie. Raz na 10 zamknięć tak sie dzieje.
              O co chodzi z tym mikro stykiem lub sprężynkami?
              Octavia 1,8 20V

Komentarz

• blaster
                Drive
                • 2009
                • 69
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a gdzie ten mikrostyk?????????????

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

W zamku, a dokladnie w szukajce z opisem co i jak z nim trzeba zrobic
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• blaster
                    Drive
                    • 2009
                    • 69
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a gdzie opis????????

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

mialem taki przypadek - wypisz wymaluj powiem wiecej ze nawet odpisalem Ci /uklon do autora posta/ co zrobilem i jak naprawilem ale skasowalem swoja odpowiedz w momencie gdy niby zadzialal WD-40.

no wiec do rzeczy - w mym przypadku zamek zachowywal sie dokladnie tak samo, przez jakis czas pmagalo mocne nagiecie wtyku ktory wchodzi w mechanizm zamka. Po jakim czasie i to przestalo dzialac wiec postanowilem wyciagnac zamek na biurko.
                      Okazalo sie po jego rozebraniu ze na plytce "elektoniki" sa tz zimne luty.
                      Po przelutowaniu zamek od 3 lat dziala bez problemow.

TU MASZ LINK DO TEMATU GDZIE ZAMIESCILEM ZDJECIA MECHANIZU ZAMKA

Swoja droga to ciekawe co to jest to "cos za 130zl"
                      pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

Pracuję...