MAXI-DOT problemy z wyswietlaczem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gaetsby
    Classic
    • 2007
    • 30

A może podłokietnik ori do OI :lol:
  • aldam
    L&K
    • 2006
    • 1036

Witam

Wczoraj z wyświetlaczem MAXI-DOT zaczęły sie problemy.
    Podświetlenie ma niebieskawą poświatę i dość nierównomierną.
    Problem nie wystepuje cały.

Oto fotki

Tak jest OK

pelen rozmiar
    Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

A tutaj zmieniony kolor

nierównomierne podświetlenie

Może macie jakieś pomysły.
    Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• piotrek_os
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8162
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aldam, pewnie Ci wyświetlacz zmarzł - moze to przez rózncie temperatury. "napaliłes" w piecu to i do odpowiedniego koloru wróciło
      Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• aldam
        L&K
        • 2006
        • 1036

samochód garażowany. Temp. w garażu +14. Problem wystapił również po wyjechaniu z garażu.

[ Dodano: Pon 16 Lis, 09 09:53 ]
        nikt nie miał podobnego przypadku?
        Dodam jeszcze , że przez ostatnie 2 tygodnie wszytsko było ok. Jedynie 2 dni temu przez jakieś 2 godziny problem się pojawił.
        Audi A4 1.8TFSI

Komentarz

• szachu
          Rider
          • 2009
          • 639
          • Octavia II (1Z3)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

aldam, miałem dziś dokładnie to samo Coś z tym zrobiłeś? Samo przeszło?

Wcześniej zdarzało mi się to sporadycznie, teraz mam prawie cały czas Zauważyłem, że jak mi się pojawia to "cieniowanie" to prawie wogule nie działa regulacja jasności wyświetlacza. Ma ktoś pomysł co to może być?

[ Dodano: Sob 28 Sie, 10 15:21 ]
          Problemu ciąg dalszy. Z tego co mi udało się dowiedzieć, to wyświetlacz może być OK, winny na 90% procent jest potencjometr przy regulatorze oświetlenia wskaźników (ten obok ustawienia położenia świateł). Według ASO, część ta ma numer 120 (lub 1Z0) 941 333 3X1 i kosztuje bagatela 160 zł! Trzeba więc będzie szukać jakiejś używki, albo szpeca który by się podjął naprawy (nawet nie wiem, czy ten element jest rozbieralny).
          Załączone pliki

Komentarz

• zbig10101
            Drive
            • 2009
            • 45

jak widać z pierwszego posta to raczej wina zimnych lutów, a gdyby ktoś chciał wymienić sam wyświetlacz to polecam link http://cgi.ebay.pl/VW-AUDI-SKODA-SEA...item20b6c1dc0e

Komentarz

• krzysiek13
              L&K
              • 2010
              • 1155

Podłączam się do tematu. Podobny objaw w Audi A6 C5. Giną linie już od dawna, wyświetlacz nieczytelny, bezużyteczny. Czy jest w woj. podlaskim jakiś magik od tych wyświetlaczy?
              Octavia

Komentarz

• maciacho
                Drive
                • 2010
                • 51

Hej,
                Ja mam to samo ale poprzedni użytkownik mówił mi że tak czasami bywa i było od nowości. U mnie najczęściej było i tylko przy wysokiej temp. czyli jak było gorąco a nigdy jak zimno. Ostatnio rozbierałem wyświetlacz i może to wina podłączenia taśmy ale pewnie nie. Jak na razie nie miałem tego bo jest zimno a więc czekam do lata ale mam inny problem i to poważny ale to w innym poście.

Komentarz

• szachu
                  Rider
                  • 2009
                  • 639
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

U mnie nie jest to kwestia wysokiej temperatury, bo znowu problem powrócił, a ciepło raczej nie jest. Mszę jeszcze sprawdzić, czy coś da wymiana regulatora oświetlenia tablicy, może on szwankuje?

zbig10101, to raczej nie to. W Audi/VW to są po prostu ginące linie (tak jak by brakowało jednej), tu to wygląda tak jak by było za niskie napięcie i wyświetlacz nie dawał rady z pełnym podświetleniem.

maciacho, a nie rozbierałeś tego regulatora? może by tak spróbować podłączyć "na krótko" bez niego i zobaczyć czy wyświetlacz działa prawidłowo?

Komentarz

• kowal 2002
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 5161

szachu, to nie jest na 100% kwestia regulatora podświetlenia. Pod wyświetlaczem jest kilkanaście LED-ów ( nie pamiętam ile a nie mam fotki ale coś ok. 15-20 szt ) ale nie są one oddzielane między sobą żadną matówką ( poza tymi na górze, które świecą też na czerwono/pomarańczowo przy jakiejś awarii/rezerwie itp ). Nawet gdyby wszystkie LED-y nie świeciły równo to nie było by widać wyraźnej linii oddzielającej tylko ogólnie ciemniejszą plamę na wyświetlaczu. To co widać u ciebie to ewidentna wina samego LCD, który jest nienaprawialny. Jest jakaś minimalna szansa, że jest to problem z samym sterowaniem LCD ( problem z zasilaniem ), ale to naprawdę bardzo mało prawdopodobne.

Co do linka z LCD podanego przez kolegę zbig10101 to niestety nie jest ten typ wyświetlacza, który występuje w OII.

Ja u siebie miałem taki problem, że wyświetlacz Maxidot-a co jakiś czas po prostu znikał, nie miała na to wpływu ani temperatura, ani wstrząsy ani inne rzeczy. Niestety po jakiś 2 tygodniach walki poddałem się i wróciłem do starego Halfdot-a.

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• szachu
                      Rider
                      • 2009
                      • 639
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, to mnie "pocieszyłeś" Czyli trzeb by wymienić ten cały panel LCD? I tak raczej bym u siebie na tym zadupiu nie znalazł nikogo kto by się podjął (a przede wszystkim potrafił) wymienić taki element. Cóż, chyba poczekam aż padnie całkiem (a bywa, że momentami już prawie nic nie widać).

PS. Czy na tym zdjęciu jest dobry (oryginalny) element?

Komentarz

• kowal 2002
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 5161

szachu, tak to oryginalny LCD ( sposób podłączenia już oczywiście nie :diabelski_usmiech , ale próbowałem obejść jak najwięcej niepotrzebnych połączeń w nadziei, że to coś na płytce a nie w LCD ) . Wymiana jest prosta jak barszcz i dał byś radę zrobić to sam na 100%. Problem jest taki, że nigdzie nie trafiłem na ten wyświetlacz więc nie bardzo jest z czym "podchodzić".

Komentarz

• szachu
                          Rider
                          • 2009
                          • 639
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

oj, a przypadkiem tej "taśmy" to nie trzeba lutować (a chyba właściwie przyklejać) na specjalnym sprzęcie? Aha, i co złego jest w tych panelach LCD z linku? Wczytywałem się w opis i niby powinny pasować?

Komentarz

• kowal 2002
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 5161

szachu, nic nie trzeba lutować. Z LCD wychodzi taśma, którą wsuwa się w odpowiednie złącze w płytce z zegarami ( mówię o tej ori z OII, bo tą z linku trzeba lutować ). Te z linku nie pasują, różnią się choćby szerokością taśmy ( ilością styków ). Coś mi wygląda, ze te LCD pasowały by do starszych modeli czyli OI, FI itp.

Komentarz

• szachu
                              Rider
                              • 2009
                              • 639
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
                              szachu, nic nie trzeba lutować. Z LCD wychodzi taśma, którą wsuwa się w odpowiednie złącze w płytce z zegarami ( mówię o tej ori z OII, bo tą z linku trzeba lutować ). Te z linku nie pasują, różnią się choćby szerokością taśmy ( ilością styków ). Coś mi wygląda, ze te LCD pasowały by do starszych modeli czyli OI, FI itp.
                              No to jakaś dobra wiadomość. Może więc warto poszukać jakiegoś licznika z rozbitka i mieć nadzieję, że LCD jest sprawne. Ciekawe czy wszystkie OII przed liftem miały takli sam wyświetlacz (tzn. ten pełny FIS).

Na Aledrogo można wyrwać licznik za 200-300 zł. Czy LCD od licznika z benzyny będzie dobry? (wydaje mi się że powinien).
                              Np. http://allegro.pl/skoda-octavia-ii-l...400194896.html

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Teoretycznie nie powinno być różnicy ON czy Pb. Pytanie czy w czasie całej produkcji LCD były takie same. Ja miałem licznik z końca 2006, jak ktoś rozbierał jakiś "świeższy" to niech coś podpowie w tym temacie.

Ten z linku to jest do OIIFL więc LCD może nie pasować ( nie wiem, tylko gdybam ). Musisz szukać takiego ale do OII z przed liftu czyli 1Z0 920 842 ( możliwe że z anglika też by podszedł czyli końcówka 942 ).

Komentarz

• szachu
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 639
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Oczywiści, że szukał bym przed liftem, ten link to był tylko taki przykład. Moja Czarna jest z końca 2006 (październik), więc pewnie wyświetlacz jest taki sam jak u Ciebie

Poszukam, popytam, może coś się uda znaleźć

Komentarz

• RobSto
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 224

Cze szachu
                                    przyłącze się do tematu.
                                    Nie zgadzam się że to wina LCD,
                                    raczej zasilania. Jak wiesz też tak miałem.
                                    Temat wraca i znika. (na szczęście znika jest dłużej)
                                    Bywa tak że z liniami wyświetla 2 dni potem znika,
                                    pojawi się na godzinę i znów ok - różnie.
                                    Wiem Kowal2002 że jesteś szpecem od elektroniki,
                                    ale nie sądzę żeby dla tylu osób padały LCD i to z takim samym objawem - nierównych linii.
                                    Na wszelki nie ruszam pokrętła ściemniania - też miałem wrażenie że ma to wpływ
                                    i jakoś do przodu :wink:
                                    BYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
                                    BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
                                    JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

Zamieszczone przez kowal 2002
                                      Problem jest taki, że nigdzie nie trafiłem na ten wyświetlacz więc nie bardzo jest z czym "podchodzić".

Moge to zalatwic z CZ.

Ilu chetnych by bylo ?
                                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• szachu
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 639
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

misiek^wro, dobrze wiedzieć, że możesz to załatwić. Myślę, że najpierw trzeba się jednak upewnić na 100%, że to nie jest wina tego regulatora. Możesz się zorientować ile by kosztował taki panel LCD?

RobSto, tak jak mówiłem na spocie, u mnie też różnie z tym bywa, niestety ostatnio jest coraz gorzej (w sobotę prawie nic nie było widać, ale w niedzielę "kryzys" minął i jest znośnie ) Może by się znalazł w Białym jakiś odważny/chętny ze sprawnym regulatorem, ogrzewanym garażem i kapką wolnego czasu. Można by było sprawdzić i się upewnić w czym problem. Rozkręcania niby nie ma aż tak dużo (wg. ETKi demontuje się tylko lewą/dolną część kokpitu). Tak więc Panowie z OII przed liftem, jest jakiś chętny do pomocy?

Komentarz

• misiek^wro
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 8321

szachu, nie musze sie orientowac, mam calkiem dobra pamiec.

Panel jest na elastycznych sciezkach - wyjmuje sie stare, zaklade sie nowe.

Cena tego to 1000kc za sztuke ( 160pln ) + oczywiscie transport i wysylki - tyle przynajmniej krzyczy jeden Czech - ale wiadomo, mozna poszukac drugiego.

Komentarz

• kowal 2002
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 5161

Zamieszczone przez RobSto
                                            ...
                                            Na wszelki nie ruszam pokrętła ściemniania - też miałem wrażenie że ma to wpływ
                                            i jakoś do przodu :wink:
                                            Gdyby to była sprawa związana bezpośrednio z samą regulacją podświetlania, to taka sytuacja ( poziome pasy ) mogła by wystąpić tylko w jednym przypadku, a mianowicie przy interferencji pomiędzy częstotliwością podświetlenia ( regulacja jasności poprzez PWM ) i częstotliwością odświeżania LCD. Jednak łatwo to sprawdzić, bo przy regulacji jasności, szerokość tych ciemnych pasków na LCD powinna się zwiększać ( powinny robić się coraz szersze wraz ze ściemnianiem podświetlenia i potem coraz węższe wraz ze rozjaśnianiem podświetlenia ). Jest jakaś niewielka szansa ( tak jak pisałem wcześniej ), że jest jakiś problem z zasilaniem ( skoki napięcia przy początku impulsu PWM dla podświetlenia, zakłócają prace zasilacza dla LCD np. z powodu wyschniętych kondensatorów elektrolitycznych ) ale ja mimo wszystko postawił bym na problem z samym LCD.

A i jeszcze jedno. Sygnał o poziomie podświetlenia nie jest bezpośrednio podłączony do zestawu wskaźników tylko jest wysyłany przez CAN ( procek wewnątrz odczytuje go i sam ustawia jasność podświetlenia zegarów ). Jeśli regulacja podświetlenia całej deski rozdzielczej działa prawidłowo to wymiana samego potencjometru regulacji jest bezcelowa.

Komentarz

• szachu
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 639
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kowal 2002, aż miło poczytać wypowiedź fachowca W moim wypadku regulacja potencjometrem powoduje tylko ściemnienie/rozjaśnienie (ale w niewielkim stopniu, nie wiem może tak ma być) "tła". Samo podświetlenie "literek" i jej "szerokość" się w zasadzie nie zmienia (czasem delikatnie, ale takie zmiany obserwuje też i bez ruszania potencjometru).

misiek^wro, czyli z transportem było by ok. 200 zł? To jeszcze nie ma biedy. Rozumiem, że są to elementy oryginalne/OEM?

Komentarz

• misiek^wro
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 8321

szachu, Mysle ze tak, kolo 200 pln.

No wydaje mi sie, ze wyglada to w 100% tak samo jak oryginalny panel lcd w naszych maxidotach - takze raczej to OEM - zwlaszcza ze montaz plug n play

Komentarz

• RobSto
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 224

Dwa dni kręciłem regulatorem - nie miało to żadnego wpływu - świeci wciąż OK.
                                                  kowal 2002 podpowiedz mi wiec, bo mam dwa objawy:
                                                  pierwszy to opisane wyżej pasy na wyświetlaczu co się czasem włączają,
                                                  drugi - mam columbusa i zauważyłem że czasem włącza sie z dużo ciemniejszym podświetleniem ekranu.
                                                  Oda problemy występują sporadycznie - i co zauważyłem - nie koniecznie razem i NIGDY w trakcie jazdy.
                                                  Zawsze jeśli jest coś nie tak, to od momentu włączenia zapłonu do wyłączenia auta. Czy masz pomysł co może być nie tak. \
                                                  Może jak piszesz - to can wysyła czasem mniejsze napięcie?
                                                  BYŁA O1 - 1.9 TDI 110KM
                                                  BYŁA O2 - 1.9 TDI 140KM 305Nm - by Zaprzal
                                                  JEST PASSAT B6 - 2.0 TDI CR 140KM

Komentarz

Pracuję...