woda w bagazniku

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • martinezcb
    Classic
    • 2010
    • 8

woda w bagazniku

zużycie, zaślepki poduchy nie dotyka się prawie wcale, a kierownice, wiadomo.
    oczywiście mowa o odcieniu, np poduszka czarna, kierownica czarna, tylko jaśniejsza.
    no i aparat uwypukla takie różnice, na żywo aż tak tego nie widać
  • kkosydar
    Classic
    • 2009
    • 7

woda w bagazniku

Witam , w mojej skodzinie pojawił sie juz jakis czas temu problem wody w bagarzniku po stornie wlewu paliwa i tylko tam ( dokładnie w miejscu kratek odpowietrzajacych )
    Samochód nie był bity , miał jedynie wimieniony klosz tylniej lampy bo ktos zyczliwi go rozbił . Udało mi sie wyalimonowac uszczelke , wspomniane kratki ,klosz oraz wlew paliwa .
    W miedzy czasie znalazłem jedno zródło przecieku, łączenie dachu i tylnej czesci w okolicy prawegi zawiasu . jakby tamtejsza uszczelke czy co tam jest " szlak trafił " Kupiłem silikon - uszczelniłem , nie cieknie . A woda w bagazniku po 2 tygodniach sie pojawiła , dodam ze zawsze po deszczu jak zawsze

Czy ktos spotkał sie jeszcze z takim problem ??
    Krzysiek K.

Komentarz

• Deco
      Rider
      • 2008
      • 612

Najprościej jest wsiąść do bagażnika i popatrzeć gdzie przecieka gdy druga osoba polewa samochód wodą.

Komentarz

• Guguś
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1212

może lecieć po lampie, uszczelka, albo po klapie, tam gdzie masz oświetlenie tablicy, tak jak poprzednik napisał, wsiądź do auta a kolega lub koleżanka niech leje na auto, może być woda, :szeroki_usmiech

Witaj szkoło, żegnajcie kochane pieniążki.

Komentarz

• zgucio
          Rider
          • 2007
          • 691

kkosydar, mam ten sam problem od kiedy przestałem garażować auto i mokra wykładzina jest dokładnie w tym samym mjescu co u Ciebie.

uszczelke wykluczam bo nie tak dawną ją wymieniałem na nową orginlaną

narazie nie mam czasu sie tym zająć ale będę obserwował twój temat zobaczymy może już ktoś rozwiązał ten problem i obejdzie sie bez szukania przyczyny
          ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• internazionale
            Drive
            • 2007
            • 65

tez tak mialem

okazalo sie ze oderwana byla belka poprzeczna pod zderzakiem. popatrz pod zderzak czy nie wisi pod nim (pod plastikiem)
            INTERNAZIONALE

Komentarz

• zgucio
              Rider
              • 2007
              • 691

internazionale, chodzi ci o tą metalową belke pod zderzakiem (wzmocnienie zderzaka)

tu masz fotke http://www.allegro.pl/item792596337_...ginal_new.html
              ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• b-bar01
                Elegance
                • 2007
                • 985
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

ja również walczyłem z tym przeciekiem,
                winna okazała sie ta kratka z plastiku:
                1. nazbieralo się tam różnych smieci od zewnątrz
                2. rozłączyły się zaczepy od kratki
                zdjęłem kratkę, oczyściłem powierzchnie przylegania z obu stron, złączyłem porządnie dwie połowy kratki i nie cieknie.
                Załączone pliki
                *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• kkosydar
                  Classic
                  • 2009
                  • 7

hej , dzieki za podpowiedzi , sprawy po któtce wygladaja tak

jak siedze w srodku i sie leje po tylej czesci to cieknie jakby gdzies wewnatrz blachy a woda pojawia sie na wysokosci łaczenia na podłodze an wysokosci tylniej lampy ,

okazuje sie ze cieknie jak sie leje po dachu , w okolicy anteny , zawiasów i czesciowo plastykowej maskownicy rynienki

- belka zamocowana jest dosc mocno , sroby nie ruszone pewne od nowosci ,

-kratki odpowitrzające wygladaja na wmiare czyste wiec tamtedy raczej nie bardzo ta woda sie moze dostawac

Reasumujac, pozostaje ten słabo za silikonowany przez zemnie zawias , ewentualnie antena , lub gdzies pod runienką przecieka .

poprawie moje uszczelnienie i dam znać jakie sa efekty

pozdrawiam
                  Krzysiek K.

Komentarz

• simonlukas
                    Drive
                    • 2009
                    • 44

Mam podobny problem, a jakieś pół roku temu też wymieniałem tylną lampę. To może coś z tym jest nie tak. Myślałem, że coś mi się rozlało w tamtym miejscu i stąd ta wilgoć.

Skorzystam z sugestii kolegi B-bar01 i sprawdzę kratkę.

Jak dojdziesz co u Ciebie przecieka to daj znać, jak mi uda się coś ustalić to nie omieszkam napisać.

Komentarz

• laurin
                      Rider
                      • 2009
                      • 727

Ja też miałem taką niespodziankę po prawej ale szybko ja zlikwidowałem.

Nawaliłem w ten kosz po prawej dużo gratów a na wierzch rzuciłam jakąś szmatę, która zatkała dziurki wentylacyjne co spowodowało pojawienie się wilgoci i wody. Teraz uważam żeby ich nie zatkać :-)

Komentarz

• pablo_doctor
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 791

kkosydar mam tak samo - po wymianie klapy na poliftowa z wycieraczka.
                        Ni wim czy nienaruszylem konstrukcji np przez zle spozycjonowana klape.

Zawias juz uszczelnialem jest lepiej ale na ulewny dzien dzis znalazelem kilka kropli.
                        Bede chcial zdjac rynienke bo kiedys wiozlem wiekszy ciezar i moze tam cos uszkodzilem .
                        pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• internazionale
                          Drive
                          • 2007
                          • 65

Zamieszczone przez zgucio
                          internazionale, chodzi ci o tą metalową belke pod zderzakiem (wzmocnienie zderzaka)

tu masz fotke http://www.allegro.pl/item792596337_...ginal_new.html
                          dokladnie o te belke chodzi. oderwala mi sie i byly dziory pod zdezakiem do bagaznika
                          INTERNAZIONALE

Komentarz

• kkosydar
                            Classic
                            • 2009
                            • 7

pablo_doctor
                            daj znaj znac jak sie dobierzesz do rynienki , nie mam koncepcji jak sie do niej dobrać.,
                            Co prawda nie ja nie uzywałem dachu do przewozniea bagazu ale , sprawdzic można i proforma uszczelnić

pzdr
                            Krzysiek K.

Komentarz

• pablo_doctor
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 791

ok
                              pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• wuszy
                                Drive
                                • 2008
                                • 85

Zainspirowany tym postem i tym, ze tez jakos tak wilgotno w moim bagazniku, postanowilem sie przyjrzec i...

rozpacz mnie ogarnela. podloga po srodku totalnie mokra. po lewej stronie na wysokosci kola zaczela sie pojawiac plesn. podnioslem ta plyte co na kole zapasowym jest. cala jest pokryta plesnia - kolo cale mokre. generalnie cieknie na bank z klapy, jak ja otwieram i troche ja podniose to wycieka z niej woda. ta raczka do lapania jest cala mokra. zdjalem plastikowa obudowe i wszytko tam jest mokre. w weekend jak bedzie ladna pogoda to spróbuje sie do tego wszystkiego zabrac. ale co z ta plesnia zrobić mozecie polecic jakis srodek, albo metode?

Komentarz

• rekin
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 398

Re: woda w bagazniku

Zamieszczone przez kkosydar
                                  Witam , w mojej skodzinie pojawił sie juz jakis czas temu problem wody w bagarzniku po stornie wlewu paliwa

Czy ktos spotkał sie jeszcze z takim problem ??
                                  może masz uszkodzoną uszczelkę w klapie bagaŻnika????
                                  W moich żyłach płynie etylina a sercem jest Turbina

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

u mnie z koleji jest mokro po lewej stronie bagaznika we wnece przed nadkolem, jutro będe kombinował co jest przyczyną przecieku.
                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gregmartin
                                      Classic
                                      • 2009
                                      • 30

piramida, Witam ja taz mam jakis przeciek z lewej strony bagaznika-czy moze juz ustaliłes skąd leci woda?
                                      Greg

Komentarz

• simonlukas
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 44

wuszy też miałem pleśń w bagażniku. Dokładnie w tych samych miejscach co Ty. Niestety jeszcze nie wiem jaka była przyczyna tej wilgoci. Na pewno nie klapa. Zdemontowałem całą wykładzinę w bagażniku, usunąłem wodę z wnętrza. Wysuszyłem wykładzinę i tą tekturę. Sprawdziłem wszystkie uszczelki. Na razie wilgoć nie wróciła, a było kilka deszczowych dni.

Komentarz

• wuszy
                                          Drive
                                          • 2008
                                          • 85

Generalnie po rozebraniu wszytkiego co sie da w bagazniku stwierdzilem nastepujace wyceieki u mnie - wiec u was tez prawdopodobne:

1. jezeli po lewej lub prawej stronie, za przegródkami - cieknie z lamp. mozna je dokrecic (u mnie byly slabo przykrecone), jezeli nie pomoze to uszczelnic silikonem.

2. jezeli w klapie jest woda, to leci z listwy nad tablica. trzeba odkrecic i uszczelnic silikonem. ewentualnie sprawdzic gumowe polaczenia na gorze klapy, jak sa uszkodzone tez podobno moga puszczac wode do srodka.

3. jezeli woda po srodku, scieka w doł do kola zapasowego, albo wycieka z klapy (patrz punkt 2), albo uszczelka ja gdzies przepuszcza - moja miala dziure ktora przeciakala woda od sredka. Ja to na razie zakleilem kropelką ,ale jak latanie nie wystarczy to pewnie wymienie na nowa. (koszt 140zł).

4. mozna rowniez sprawdzic czy te niebieski rurki odplywowe przy nadkolach nie puszczaja wody.

Komentarz

• RALF
                                            Elegance
                                            • 2008
                                            • 974

panowie mam olbrzymi problem z woda , lecz w podłodze z przodu od strony kierowcy. próbowałem już wszystkiego , zostawiałem włączony samochód z nawiewem na nogi na ok. pół godz. , suszyłem suszarka przez 2 godziny i wysuszyłem do praktycznie zera , po czym położyłem gazetę żeby wchłoneła resztki wilgoci ok tygodnia temu, dziś sprawdzam i gazeta ta jest cała mokra . sama podłoga powróciła do stanu z przed suszenia. . nie wiem czy to pomoże ale usterke ta wykrełem po myjni gdy myłem bezdotykową podwozie samochodu. po czym po ok tyg jazdy wysuszyłem ją suszarką do włosów praktycznie do zera jakies 5 dni temu, a dziś znowu jest mokra i dziwi mnie to bo od 5 dni nie padało i nie miałem jak wjechać w kałużę.
                                            może jakaś podpowiedź. Autem jeżdżę już 2 rok i wcześniej usterka ta nie występowała

Komentarz

• John_Yankowski
                                              Classic
                                              • 2010
                                              • 2

Właśnie jestem po naprawie usterki - ciekła mi woda do wnętrza bagażnika. Pewnego dnia podczas roztopów stwierdziłem, że wnętrze auta jest wilgotne (zaparowane szyby, nieprzyjemny zapach). Zacząłem szukać przyczyny przecieku. Wziąłem wąż gumowy i polewałem auto wodą - bardzo powoli, od dołu, kierując się ku górze - polewałem wszelkie miejsca gdzie może być przeciek (najpierw dokładnie osuszyłem wnętrze i zdjąłem część plastikowej tapicerki w miejscu spodziewanego przecieku, w tym czasie druga osoba siedziała w bagażniku i sprawdzała kiedy zacznie przeciekać). Znalazłem źródło przecieku w miejscu mocowania relingu do dachu. Zdjąłem dalszą część tapicerki w okolicy przecieku (wiele to nie dało, gdyż miejsca w okolicy mocowań relingów są zabudowane profilami). Okazało się, że przecieka nie miejsce mocowania relingu, tylko łączenie blach w rynience!!! . Sposób naprawy jest następujący: zdejmujemy plastikowe osłonki od wewnętrznej strony relingu (trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby nie połamać zatrzasków, odkręcamy reling, wyjmujemy listwę rynienki, oczyszczamy dokładnie miejsce przecieku, również należy je bardzo dokładnie osuszyć. Następnie uszczelniamy to miejsce silikonem neutralnym (absolutnie nie może zawierać kwasu octowego z uwagi na możliwość korozji blachy) lub profesjonalnym silikonem. Przed opisanym zabiegiem należy dokładnie zlokalizować źródło przecieku, aby niepotrzebnie nie demontować relingu. Uszczelnienie łączenia blach wykonujemy od zewnątrz. Środkiem zaradczym przed opisywaną naprawą jest wyjęcie korka odpływu wody z wnęki tylnego błotnika. Jeżeli woda gromadziła się nam w bagażniku przez dłuższy czas i w okolicy były połączenia elektryczne - wówczas należy rozpiąć kostki, dokładnie je oczyścić i przesmarować bardzo delikatnie ja użyłem smaru miedziowego można również innym specjalnym środkiem do tego celu np. WURTH, ponadto dokładne wietrzenie i osuszanie bagażnika. Postaram się niedługo wkleić zdjęcia.

Komentarz

• pablo_doctor
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 791

zrob foto,
                                                smar miedziany na kostki elektryczne ??
                                                pablo_doctor

Komentarz

• pepiczek
                                                  Ambiente
                                                  • 2009
                                                  • 146

Zamieszczone przez John_Yankowski
                                                  ...Postaram się niedługo wkleić zdjęcia.
                                                  Witam szkodziarzy, i jak z tymi fotkami John Y? Jakis czas temu skończyłem walczyć z przeciekiem od szyber dachu (watek tutaj ) a tu lokalizuje kolejny! WRRRRR

Gdzie u mnie woda się zbiera widać na fotce:

Nie jest powodem nie szczelne ujście szyberdachu (niebieski wąż - czarny odpływ gumowy). Kapie z miejsca widocznego na zdjęciu. Zbiera się to w okolicy odpływu szyberdachu i tam stoi bo nie ma gdzie iść. Nie leje się z lamp bo solidnie je oblewałem i nic. Miejsce gdzie widziałem kilka kropel, tak jak na zdjęciu, wskazuje na wyciek z okolic relingów jak u John Yankowskiego :/ . Ostatnio zebrało mi się gdzieś tyle ile mieści się w kieliszku na jajka! Co dziwne bo lałem na relingi i kilka kropel tylko poszło hmm a to jeszcze spada na tapicerkę bagażnika przecież i dopiero po niej (część wsiąka przecież) na dół... dziwne

No i jak podważyć, w jakich miejscach i w którą stronę reling tak aby nic nie połamać? Z boku czy od końca relingu (przy tylniej szybie) zaczynać? Czy trzeba wyjąć te mini plastikowe zaślepki na relingu by tam coś odkręcać?

Dodatkowo mam też wode we wnęce koła zapasowego (a u mnie butli LPG) kurde, tutaj woda musi inną drogą iść, nie może od miejsca na fotce wyżej bo jest próg stalowy. Przez klape tylnią i uchwyt nad rejestracją? Będę lał wodą i zobaczymy...
                                                  +LPG Elpigaz IV gen :-)

Komentarz

Pracuję...