[O1] Rzucila palenie :(

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • casiel
    Classic
    • 2010
    • 5

[O1] Rzucila palenie :(

Pojeździsz troszkę na dłużych dystansach, to zniknie, rozsmaruje się z olejem. Zostaw to, nic sie nie dzieje. Normalka.
    Szerokości
  • piter85
    Drive
    • 2009
    • 67

[O1] Rzucila palenie

Witam kolegow.
    Moja octavia (rok prod. 2002, 1.9 tdi agr) rzucila palenie. Problem zostal wstepnie zdiagnozowany. Mianowicie zacina sie zaworek w pompie oleju. Powoduje to, ze tworzy sie podcisnienie, podwieszaja sie szklanki i w konsekwecji nie moze zapalic. Jak juz jakims cudem zapali, silnik dobrze rozgrzeje sie to wtedy odpala "na dotyk", jakby w ogole problem nie istnial.
    W zwiazku z powyzszym chcialem sie Was poradzic:
    - czym moze grozic jazda z wadliwa pompa oleju?
    - czy moge ja wymienic na uzywana, ale sprawna, czy lepiej zainwestowac w nowa?
    - lepiej zlecic jej naprawe w aso czy u jakiegos miejscowego mechanika - magika?
    - czy dodatkowo wymiana swiec moze pomoc?

Dodam jeszcze, ze auto ma przejechane 67 tys.km i jezdzi teraz na oleju castrol edge (wczesniej mobil 1).

Moze ktos z Was mial podobny problem?
    Było:
    - O1 kombi 1.9 TDI (AGR)
    - SAAB 95 2.3T

Jest:
    - O1 liftback 1.9 TDI (AXR)
    - Rapid Spaceback 1.2 TSI (CBZB)

RAPID

Komentarz

• Jacomelli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 501

Jazda z wadliwą pompą oleju może grozić zbyt słabym smarowaniem- więc nie wesoło. Ja bym nie ryzykował jazdy, bo można silnikowi zrobić spore kuku.
      Zerknij tu może coś Ci pomoże : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ht=pompa+oleju

PS.
      Swoją drogą jak na 7-mio letniego diesla, to przebieg BAAARDZO mały. Masz samochód od nowości?
      Była: O1 2003 .19 TDI ASV
      Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• piter85
        Drive
        • 2009
        • 67

Dzięki Jacomelli za podpowiedzi. Od kilku dni przeglądam forum i widzę, że jeszcze nikt podobnego problemu tu nie poruszał

Co do Twojego pytania, to rzeczywiście może to się wydawać nieprawdopodobne, ale na 200% przebieg jest oryginalny. Auto od nowości jeżdzi w jednej rodzinie. Oprócz oleju i filtrów do tej pory nie było jeszcze w nim nic wymieniane.... aż to teraz kiedy trafił w moje ręce

Może ta pompa padła dlatego, że octa była za mało jeżdżona :P

[ Dodano: Nie 15 Lis, 09 07:59 ]
        Wczoraj auto wróciło od mechanika.

Wymieniony został wadliwy zawór w pompie paliwa oraz świece (okazało się , że 3 są spalone).

Narazie autko odpala idealnie.
        Było:
        - O1 kombi 1.9 TDI (AGR)
        - SAAB 95 2.3T

Jest:
        - O1 liftback 1.9 TDI (AXR)
        - Rapid Spaceback 1.2 TSI (CBZB)

RAPID

Komentarz

Pracuję...