kropeck, a czy umnie mozna zrobic ten mod z zegarami :?:
wymiana opon a dziwne odgłosy...
Zwiń
X
-
wymiana opon a dziwne odgłosy...
Dziś byłem zmienić opony na zimówki. opony były zakładane na te same felgi co letnie (alu).
Po wyjeździe z wulkanizacji i osiągniętej prędkości od 40km/h zaczął wydobywać się odgłos którego przez zmianą opon nie było.Odgłos wydobywa się spod przednich kół i brzmi jak jakieś dudnienie. Odgłos ten słychać najbardziej w przedziale prędkości 50-70km/h.
Podjechałem do wulkanizacji jeszcze raz (tym razem innej) by sprawdzić przyczynę. Na pierwszy rzut oka nic nie było widać. Wulkanizator zdjął przednie koła i jeszcze raz wyważył je. Po tej czynności odgłos jak by lekko zanikł ale nadal występuje. Nie wiem czy teraz to z tylnych kół, czy może to coś innego, np.łożyska. Przed przyjazdem do warsztatu i jeździe na oponach letnich wszystko było dobrze. Dodam, że opony są całe, nie ma uszkodzeń na nich i to samo jest z felgami, choć podobno lekko biją.
Przy ponownym wyważeniu w innym warsztacie okazało się, że tamten założył dodatkowo przy wyważaniu odważniki jak do stalówek, które drugi mechanik zdjął.
Wiem że ciężko mi wytłumaczyć jaki to odgłos ale może podpowiecie mi co to może być???strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
-
-
opony są juz używane ale nie wiem jak długo bo rok temu kupiłem auto na zimówkach. W zeszłym sezonie zimowym dobrze się sprawowały i nie było takich odgłosów.
[ Dodano: Pią 06 Lis, 09 18:55 ]
Nowe opony miałem zamiar kupić dopiero za rok....strazakp
Komentarz
-
-
To nie ja zakładałem ponieważ byłem w warsztacie...ale w sumie to nie przyszło mi na myśl by to sprawdzić.Teraz już nie będę tego robił bo ciemno ale jutro sprawdzę. Oczywiście człowiek może się pomylić ale nie wydaje mi się że tak się stało w warsztacie i źle założyli.
[ Dodano: Sob 07 Lis, 09 10:57 ]
Kod:a może założyłeś tył na przód lub odwrotnie ?
Dziś rano patrzałem jeszcze raz na opony z przodu i wydaje mi się że jest OK tyle, że nadal dudni jak jadę.
Sam już nie wiem...Opony wyglądają dobrze...A może felgi krzywe...? Chyba raczej nie bo przed zmianą opon było wszystko dobrze.
Teraz tak myślę że może łożyska.strazakp
Komentarz
-
-
Miałem podobnie, kiedy alufelgi zmnienili mi z tyłu na przód caly czas były drgania, malo tego ktoregoś dnia zaczelo pi skrzypieć w prawym przednim kole, przerazony pojechalem do mechanika, dokrecil felgi i po problemie, Powiedzial że po wymienie opon i przejechaniu ok 100 km, należy obowiązkowo dokręc przednie koła jesli sa to alusy.
PozdrawiamDipol
Komentarz
-
-
U mnie zawsze po zmianie na zimówki z przodu trochę huczy, przy hamowaniu jest głośniejsze buczenie, a przy przyspieszaniu słychać lekki gwizd (przy jeździe ze stałą prędkością nie) - Michelin. Po prostu inne parametry materiału zimówek dają inne dźwięki. Jeśli gumiarz zakładał opony i je sprawdził, to nie Masz się czym przejmować. Możesz na potwierdzenie zweryfikować stan opon, felg i wyważenie w innym warsztacie (chyba, że znasz gościa i jesteś go pewien)pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz