[O1] Woda w klapie bagażnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daro64
    Drive
    • 2007
    • 75

Kolego, nie wiąż urwania śruby z dzwonem jaki miał wóz.
    Racz sprawdzić tylko czy śruba urwała się na skutek pęknięcia - czyli ja bym tu obstawiał losową wadę materiałową elementu czyli lipną śrubę, wyprodukowaną z karbem, naprężeniami, pęknięciem przy ulepszaniu itp...
    Może też była za słabo skręcona po montażu auta lub po naprawie i po prostu się rozkręciła.

Co do pęknięcia śruby przy dzwonie to prędzej poduszkę rozerwie, mocowanie wyrwie lub łapę silnika połamie niż zerwie dobrą śrubę!
  • Azazel
    Rider
    S_OCP Member
    • 2006
    • 313
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Witam,
    użyłem szukajki i było parę tematów odnośnie wody w różnych częściach auta, jednakże z problemem z którym mam do czynienia, chyba nikt się nie zetknął

Otóż od jakiegoś czasu (odkąd ulewnie pada), otwierając klapę zauważyłem, że woda wycieka z klapy bagażnika spod czarnego plastiku (dokładnie na wysokości odbojów gumowych i zamka). Wody zbiera się sporo, jednakże w bagażniku jest zupełnie sucho. I tu pytanie. Jak ona się tam dostaje? Myślałem, że chodzi o źle spasowany plastik, ale zdjąłem go ostatnio i z kumplem założyliśmy na nowo i nic się nie zmieniło... Jakieś sugestie?
    2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
    2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• piramida
      RS
      • 2009
      • 12222
      • Superb III (3V3)

U mnie za to gromadzi sie wilgoć w bagazniku do tego stopnia że widać krople wody na pozostawionych elementach np skrzynkach, pudłach kartonowych itp. Wydaje mi sie ze raczej jest to dziwne tym bardziej że w różnych miejscach bagaznika jest to zauwazalne. Mozliwe zeby tyle wilgoci znajdowało sie w bagazniku. Dodam ze jezdzę na krótkich odcinkach a obecnie od kilku dni leje i wilgotnosc powietrza jest spora.
      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• KolinWawa
        Rider
        • 2009
        • 278
        • Octavia I (1U2)
        • APK 2.0 MPI 115 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Azazel, Ostatnio zauważyłem to samo - po uchyleniu klapy bagażnika leci strumień wody z zamka...

Komentarz

• strzemek
          Classic
          • 2009
          • 12

ja mam taki sam problem jak otwieram bagaznik to leci mi woda z zamka. co z tym robic??

Komentarz

• KolinWawa
            Rider
            • 2009
            • 278
            • Octavia I (1U2)
            • APK 2.0 MPI 115 KM
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Woda wyleciała i jest spokój:P Myślę, że może się tam dostawać przez szpary między klapą a tylnimi boczkami...

Komentarz

• Azazel
              Rider
              S_OCP Member
              • 2006
              • 313
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja borykam się z tą przypadłością U mnie jest o tyle dziwna sytuacja, że woda w klapie jest po deszczu, a na przykład po myciu auta (obojętne, czy myjką ciśnieniową, czy zwykłym wężem), nie gromadzi się :? Nie kumam...
              2006 - 2016 --> O1 1.9 TDI ASV: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24133
              2016 --> O3 1.4 TSI: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=95492

Komentarz

• KolinWawa
                Rider
                • 2009
                • 278
                • Octavia I (1U2)
                • APK 2.0 MPI 115 KM
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Azazel
                Dobrze wiedzieć, że nie tylko ja borykam się z tą przypadłością U mnie jest o tyle dziwna sytuacja, że woda w klapie jest po deszczu, a na przykład po myciu auta (obojętne, czy myjką ciśnieniową, czy zwykłym wężem), nie gromadzi się :? Nie kumam...
                Ostatnio deszcze padały wiele godzin. Umycie samochodu z zewnątrz to max 30 minut. Problemy się mogą pojawić jak ta nagromadzona woda zamarznie w środku. Może to kwestia uszczelek. Mam octavkę od czerwca a dopiero w piątek zauważyłem taką akcję - woda zlatywała dobre 30 sekund...

Komentarz

• KK_2007_KK
                  Classic
                  • 2009
                  • 5

Witam

ja też mam takie objawy tj. po otwarciu klapy bagażnika wycieka ze szczeliny koło zamka woda, a bagażnik suchutki

wydaje mi się że deszczówka zbiera się na szybie i jakimiś kanalikami spływa i po otwarciu klapy wycieka

trochę dziwne to rozwiązanie bo jak słusznie kolega zauważył jak przyjdzie mróz to może być problem z zamkiem

pytanie czy jest to normalne czy coś jest nie tak???

pozdrawiam
                  Konrad

Komentarz

• wuszy
                    Drive
                    • 2008
                    • 85

Witam,

Mam wlasnie podobny problem, tylko chyba na troche wieksza skale, bo cale alto mialem w srodku zawilgocone.

Polewajac klape woda ze szlaufu zauwazylem jak sie tam dostaje - przez listwe na ktorej jest oswietlenie tablicy rozdzielczej. wlewwa sie do klapy przez otwory od zarowek.

Zeby sie z tym uporac trzeba:

- zdjac plastikowa obudowe klapy
                    - odkrecic listwe (4 sruby, klucz T25, albo T27, najlepiej bardzo krótki, albo wygięty bo jest cięzki dostęp)
                    - wyczyścić wszystko i uszczelic dobrze silikonem od gory, tak zeby woda sie nie dostawala do srodka
                    - od dolu nie uszczelnialem, zreszta sa tam specjalne rowki, dzieki ktorym, woda która się ewentualnie juz dostanie, powinna splynac po klapie, a nie do srodka.

Poniewaz zdiagnozowalem jeszcze inne przecieki mam dwa pytania:

1. Dzis jezdzilem ze zdjetym dywanikiem w bagazniku, zeby sprawdzic skad sie bierze woda i zauwazylem, ze podczas jazdy dostaje sie od dolu. w miescu kola zapasowego jest dziura. 4 dziury sa zaslepione takimi gumowymi grzybkami, a jedna inna (piąta, od strony foteli) jest niczym nie zabezpieczona. czy to normalne?

2. Przy nadkolach w bagażniku są takie niebiskie rurki. jaka jest ich funkcja i skad sa wyprowadzone? to jest jakis odpływ wody, z listw na dachu, czy co? wsadzajać reke do góry, wzdłóz tych rurek, zauważyłem, ze jest tam bardzo wilgotno. czy moze tamtedy coś ciec, czy skrapla sie tam po prostu para, z powodu nadmiernej wilgoci?

Komentarz

Pracuję...