Witam, w ostatni dłuższy weekend zauważułem problem z załączaniem tempomatu: raz łapie innym razem nie
Pomykam sobie spokojnie w granicach prędkości 90-100km/h chcę to ustrojstwo załączyć a tu brak reakcji. Po ok. 100km jazdy krótki postój i dalej w drogę, wąłczam - załapał.
Kolejne dwa dni tempomat się zaskakiwał bez problemów. Dziś dłuższa droga - wąłczam a tu brak reakcji. Po ok. 30 km jazdy - korek (wahadło) wyłączam silnik po ok. 2 min odpalam - jadę i przy predkości ok. 80 km/h włączam działa, potem jazda przez miasto - swiatła itp. sprawy i dalej spokojna trasa chcę włączyć a tu nic. Po kolejnych 70 km krótki postój - odpalam autko w drogę i znów działa.
Czy ktoś się z tym problemem miał okazję już spotkać - totalna stochastyka działania tempomatu.
Dodam, że w głównie auto (OII 1,9 TDI) jest eksploatowane po mieście i jak do tej pory (ostatnio z miesiąc temu) z tempomatem problemów nie było. A przy próbie włączenia tempomatu komp. nie pokazaywał żadnych błędów.
Proszę o wsazówki co to może być i ew. pomoc.
rrysio, dzięki za podpowiedź, będzie się trzeba tym zająć. Mam na dzieję, że to da pozytywny skutek. Czy ew. możesz mi podpowiedzieć, jakim środkiem najlepiej wyczyścić te ścieżki (przy użyciu wszędobylskiego WD-40 można to śmiało zalać).
Dam potem cynk jaki będzie wynik tego działania
Pomysł niezły :roll: , ale po tym "przyjemnym" to skutki mogą być opłakane :szeroki_usmiech
Dziś po południu będę sprawdzać pomysł Duńczyków na zasadzie starego powiedzenia Tow. Dzierżyńskiego, które brzmiało: "wierz i sprawdzaj"
[ Dodano: Sro 18 Lis, 09 08:56 ] rrysio, wielkie dzięki za pomoc Jeszcze raz sie udało - działa i oby tak dalej :lol: A zaś sam "środek czyszczący" czyni cuda :szeroki_usmiech
Mam pytanie jak działa tempomat w OII?
Jeżeli podczas przyśpieszania do zapamiętanej prędkości zmienimy bieg na wyższy, to przyśpieszanie zostaje przerwane (tempomat się wyłącza)?
W mercedesie C z 2003 roku po zmianie biegu auto dalej przyśpieszało.
Pozdrawiam,
Radek
... Èerná Magic s perle»ovým efektem, dvouzónová klimatizace s elektronickou regulací, dal¹í 4 reproduktory vzadu, navigaèní systém "COLUMBUS"...
Jeżeli podczas przyśpieszania do zapamiętanej prędkości zmienimy bieg na wyższy, to przyśpieszanie zostaje przerwane (tempomat się wyłącza)?
tak, każde wciśnięcie sprzęgła spowoduje przerwanie pracy tempomatu. zapodaną wcześniej prędkość możesz wywołać przez naciśnięcie na lewej manetce przełącznika poprzecznego, naciskając jego górna cześć.
Jak wciśniesz gaz a potem go puścisz i wrócisz do zadanej prędkości to będzie ją dalej trzymał.
będzie. tylko coś tam chyba jest, że jak będziesz jechał więcej niż 10 minut wyższą prędkością niż na tempomacie to się wyłączy. ja osobiście tego nie testowałem ale tak już co niektórzy tu pisali :wink:
Komentarz