Czy ktoś z użytkowników O2 posiadający sensor deszczu może napisać jak prawidłowo powinno to ustrojstwo działać?
Właśnie wymieniono mi przednią szybę i u mnie zachowuje się on teraz conajmniej dziwnie.
O ile dobrze pamiętam czujnik ten działa w pozycji 1 w górę.
Wtedy powinno się regulować przełącznikiem u góry czułość sensora (4 pozycje do wyboru).
U mnie działa tak, że jak kropi mały deszcz to wycieraczki ruszają się z przerwą co ok. 8 sekund, przy minimalnym ustawieniu do co ok 2 sekund przy max.
Jak autko zatrzymam, to częstotliwość pracy wycieraczek przy takim samym małym deszczu spada ok. 2 razy, ale nigdy nie wyłączają się one zupełnie.
Nawet jak nie pada deszcz to i tak pracują. Czy to normalne?
Wydaje mi się, że przed wymiana szyby wszystko działało ok i jak deszcz nie padał to i wycieraczki stały w miejscu.
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
Nawet jak nie pada deszcz to i tak pracują. Czy to normalne?
nie, nienormalne
przy braku opadów jak masz włacznik wycieraczek w pozycji 1(auto) to nie powinno działać, choc czasem jak jest kurz albo piasek zdarza się że raz machnie ramionami wycieraczek
czy jak wymieniano ci szybę wymieniono tez sensor deszczu czy załozono ci stary?
wymieniałaś w ASO?
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
prystelka, możliwe, że szyba ma inne parametry techniczne i trzeba by adoptować czujnik deszczu do tej szyby. Możliwe też, że czujnik jest źle założony i "widzi" cały czas odbicie od szyby ( zamiast od kropel ) i non stop wachluje wycieraczkami...
miałem podobny, a właściwie identyczny problem w S1 jak wymienili mi szybę, a czujnika nie. Oczywiście ASO było takie mądre. Dopiero jak wymienili kolejną szybę i założyli nowy czujnik wszystko jest git.
Zapytaj może wystarczy tylko zamontować nowy czujnik.
Posiadam OII od niedawna i przyznam, ze nie moge sie "przekonac" do tego sensoru. Czasem troche mnie wkurza, probowalem na przerozne sposoby "zrozumiec" dzialanie, ale ciezko. Jak macha nonstop, to nie chce przestac, nawet jak juz nie pada, musze sam zatrzymac. Szybko tez (nawet gdy lekko pada) wlacza szybkie obroty. Czy jest jakas mozliwosc "wylaczenia" sensoru, czasami wolalbym miec w pozycji 1 zwykle regulowanie czestotliwosci samemu ? Dla jasnosci : sensor deszczu mam na bank. Pozdrawiam.
Salvatore769, to w miarę bardzo proste urządzenie. trzeba pamiętać, że ustawienie wycieraczek w pozycji 1, raz do góry przy posiadanym sensorze deszczu, wycieraczki będą pracowały w/g prędkości auta + "moc" deszczu.
ja mam ustawiony na pozycji 1 i przełącznik w manetce na maxa czyli w prawo, problemów zero.
Zamieszczone przez Salvatore769
Czy jest jakas mozliwosc "wylaczenia" sensoru
podejrzewam, że jeśli wyłączysz sensor nie będziesz mógł używać pozycji 1 ale reszta powinna działać, tak mi się wydaje :wink:
podejrzewam, że jeśli wyłączysz sensor nie będziesz mógł używać pozycji 1 ale reszta powinna działać, tak mi się wydaje :wink:
Tak właśnie jest jak pada czujnik deszczu
To ja się zapytam: Czy można wyłączyć tak czujnik deszczu żeby w pozycji 1 wycieraczek
mozna było używać ręcznie ?
Czyli spowodować właściwie odłączenie tego wynalazku i przywrócić pracę wycieraczek
to stanu aut bez czujnika deszczu
Ze schematu wynika, że w FL nic nie trzeba robić, poza odznaczeniem tej opcji w VCDS. Czujnik jest podłączony magistralą LIN do przewodu z manetki. Tak, że jak 09 będzie myślał że go nie ma, to manetka powinna chodzić jak bez niego.
Pięknie, pięknie... a jak to będzie w zwykłej O2 ?
Moja to nie FL
Tak samo.
Czujnik jest dołączony do LIN wycieraczek. Odłączenie czujnika w VAG-u może nie pomóc jeśli układ czujnika uszkodził się tak, że blokuje magistralę LIN. Wtedy jedynym ratunkiem jest odłączenie wtyczki przy czujniku, inaczej wycieraczki nie ruszą...
jak chcesz się pozbyć dziadostwa to po prostu odpinasz pin 3 we wtyczce czujnika deszczu. Czujnik oświetlenia powinien banglać nadal, choć glowy sobie nie dam za to uciąć.
jak chcesz się pozbyć dziadostwa to po prostu odpinasz pin 3 we wtyczce czujnika deszczu. Czujnik oświetlenia powinien banglać nadal, choć glowy sobie nie dam za to uciąć.
Jeśli masz na myśli czujnik zmierzchu to jest zintegrowany z czujnikiem deszczu i dane idą po tej samej magistrali LIN. Natomiast czujniki w lusterku ( te od ściemniania ) są całkowicie niezależne od tego czujnika na szybie i będą bez niego pracować.
U mnie z kolei czujnik działa w miarę OK, ale działają właściwie tylko w dwóch położeniach "czułości" czujnika, czyli max w lewo i jeden do przodu. Dwie pozostałe czułości praktycznie nie działają, gdyż na drugim położeniu przełącznika wycieraczki działają już przy minimalnym deszczu, Czy tę czułość można ustawić po swojemu?
Komentarz