skrzynia biegów

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luky
    Classic
    • 2010
    • 2

skrzynia biegów

leszekmw
    czy na oponach są jakieś oznaczenia świadczące o obecności krzemionki w składzie opony? Bo te najtańsze na pewno tego cuda nie mają? Jeśli nie ma oznaczenia, to jak to sprawdzić? Czytać propagandę producenta, czy jak?
  • herbal
    Classic
    • 2008
    • 20

skrzynia biegów

Witam wszystkim forumowiczów,
    ostatnio miałem niezły zgrzyt (i to dosłownie). Przy zapalonym silniku został wrzucony bieg wsteczny (nie pytajcie jaki i co bo mnie krew zaleje). Słychać było zgrzyt, silnik zgasł i potem jakiś metaliczny dźwięk. Skrzynia teraz niby chodzi normalnie, ale czasem zdarza się, że jak wrzucę wsteczny, to nie mogę go wyrzucić na luz i musze najpierw delikatnie cofnąć- wtedy wychodzi bez problemu. Powiedźcie mi, co mogło się w takiej sytuacji stać i czy powinienem z tym jeździć, czy lepiej udać się do serwisu. Normalnie szlag mnie zaraz trafi.

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Na zdrowie nie poszło. Bieg wsteczny nie ma synchronizacji, więc pozostaje prawdopodobnie uszkodzenie koła tegoż biegu w skrzyni. Auto na gwarancji? Może udałoby się jakoś to przepchnąć w aso..pisz na pw lub dzwoń jeśli to wchodzi w grę. Pozdrawiam
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Przy zapalonym silniku został wrzucony bieg wsteczny (nie pytajcie jaki i co bo mnie krew zaleje).
        Czyli bieg został wpięty bez sprzęgła... prawdopodobnie została przycięte zębatka wstecznego i jeżeli chcesz na przycięciu zmienić bieg to nie puszcza. Jak cofniesz to zmienia pozycje i problemu nie ma. Chyba nikt Ci na forum nie powie co najlepiej zrobic bez osłuchania. Opcje sa dwie albo sie rozjeździ, albo sie wysypie. Jezeli się wysypie to może pociągnąć coś więcej Sama diognoza w tym przypadku raczej tania nie bedzie. Może warto zobaczyć jak wygląda olej i co jest na korku.
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• marekzu
          L&K
          • 2007
          • 1412
          • Superb II combi (3V5)

Ja wymienilbym olej i kulał sie dalej - ale to tez zalezy jaki masz tam przebieg

Komentarz

• herbal
            Classic
            • 2008
            • 20

Mój przebieg to 29.000. Może orientujecie się jaki będzie ewentualny koszt wymiany koła biegu wstecznego?

Komentarz

• marekzu
              L&K
              • 2007
              • 1412
              • Superb II combi (3V5)

przy tym przebiegu wymien olej , zobacz co tam na korku sie osadzilo i nie ruszaj skrzyni

Komentarz

Pracuję...