[O1] mikrostyk od zamka drzwi - ale czy na pewno..?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mazzutu
    Classic
    • 2007
    • 7

ahmed799, Filip??

:P

Wiem, że mnie teraz znienawidziłeś :diabelski_usmiech Ale nie mogłem się powstrzymać.
    Octavia II 1.9 TDi Ambiente , krajowa ; )
  • iksik2
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2006
    • 844

Witam,

mam pewien problem z drzwiami. Byłem już pewny że to mikrostyk o którym szeroko na forum pisze, ale mam jedno "ale". Jak otwieram drzwi od środka (kierowcy) to światełko zawsze się zapala. Natomiast jak otwieram z zewnątrz to różnie. Dodatkowo, czasami za pierwszym pociągnięciem klamki od zewnątrz drzwi się nie otwierają (po otworzeniu centralnym) tylko dopiero za drugim. Od środka sprawdzałem, zawsze się otworzą za pierwszym razem.
    No i pytanie z tematu, czy to na pewno wyłącznik czy może jakiś inny badziew się posypał w zamku? Średnio mam ochotę na eksperymenty bo mam drzwi wytłumione a dodatkowo wrodzone lenistwo próbuje mnie zdominować, więc chcę uniknąć zbędnego dłubania jak nie będę miał wystarczającej pewności co to..

Pomożecie? Jakieś pomysły?
    o1 poszła w świat. 10 lat minęło jak jeden dzień

Komentarz

• arci9
      RS
      • 2004
      • 2007

u mnie jak pamiętam, czasami też światełko się zapalało, a okazał się mikrostyk.Nawet podczas zamykania drzwi gdy nie do końca je zamykałem tylko próbowałem je dociskać, lampka na szafie (od otwartych drzwi) mrugała, czyli coś próbowało zadziałać...

więc ja bym obstwiał jednak mikrostyk

Komentarz

• kriss78mlody
        Drive
        • 2009
        • 81
        • Octavia III (5E3)
        • CUNA 2.0 TDI CR RS 184 KM

miałem podobny kłopot, zakupiłem mikrostyk i zabrałem sie do wymiany podczas gdy zacząłem wyciagac zmek okazało się ze lampka zaczeła działa wiec przeczyściłem mikrostyk i okolice przesmarowałem WD 40 i skreciłem działa do dzis bez wymiany czyli około 3miesiące
        pzdr
        kriss78mlody

Komentarz

• wojtass
          Rider
          • 2007
          • 473

witam
          mam podobne objawy Raz sie zalacza raz nie Mowie o drzwiach od kierowcy bo od pasazera nie dziala wogole.
          JAK sie zabrac za ten mikrostyk. Duzo dlubania, jak tak to poczekam chyba do lata :szeroki_usmiech

Komentarz

• iksik2
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2006
            • 844

Dłubania trochę jest (instrukcja: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=121152#121152 ) aleee jak mówiłem, zastanawia mnie dwie rzeczy - od środka jak otwieram to zawsze się świeci, i to że dwa razy klamką muszę pociągnąć żeby od zewnątrz drzwi otworzyć (w 9 przypadkach na 10).

Komentarz

• deespe
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1468

Marcin a wymieniałeś linkę klamki? ja ostatnio wymieniałem linkę klamki wew. kierowcy i od tamtej pory zawsze drzwi otwierają mi sie za drugim razem F@#k :evil:
              :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• iksik2
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 844

Nie, nic na razie nie dłubałem. "samo się" tak zaczęło robić.
                Dzisiaj posiedziałem w samochodzie trochę i poeksperymentowałem. Od zewnątrz jak się otwiera centralny a później klamką to jak pisałem w 9 na 10 przypadków trzeba dwa razy ciągnąć żeby drzwi otworzyć, od środka po zamknięciu i otworzeniu centralnym jest to jakieś 5 razy na 10 że dwa razy trzeba ciągnąć. No i światełko na drzwiach i oświetlenie wnętrza jak się otwiera od środka to zawsze startuje, a od zewnątrz praktycznie nigdy.

Komentarz

• zielony49
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 180

Ja w ogole nie miałem nic, tzn, ani kontrolki otwarcia drzwi, ani brzeczka niewylaczonych swiateł, ani oswietlenia w kabinie. Zakupilem na allegro mikrostyk, elektryk mi zrobił w ciagu dwóch godzin , koszt 80 zł, teraz wszystko dziala, jedynie po rano kiedy w momencie uchylenia drzwi mam buczenie basem przez ok, 1-2 sek.
                  Dipol

Komentarz

• maszynistapawel
                    Drive
                    • 2010
                    • 54
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam. Od niedawna mam octavie 2001r L&K w 1,9 81KW. Mam problem z oświetleniem. Po otwarciu jakichkolwiek drzwi kontrolka na szafie się świeci lecz nie działa oświetlenie wnętrza, bagażnika, lampki w drzwiach, lampki do czytania i świetlenie lusterek. Nie mam pojęcia co może być. Bardzo rzadko działa wszystko. Może ktoś pomoże?
                    Octavia sedan L&K

Komentarz

• maciejjeremy
                      Drive
                      • 2010
                      • 79

Witam!!!
                      A ja mam nastepujace pytanie,czy mikrostyk ma jakies znaczenie do recznego zapalania lampki??
                      Nie chodzi mi o te boczne tylko te po srodku, czy jezeli mam uszkodzony mikrostyk to czy moge wlaczac lampke recznie??
                      Pozdrawiam

Komentarz

• jacog
                        Rider
                        • 2008
                        • 420
                        • Felicia I (6U1)

maciejjeremy, możesz i mikrostyk nie ma nic do tego

Komentarz

• maciejjeremy
                          Drive
                          • 2010
                          • 79

No to mam problem... :cry:
                          Bo nie swieci sie lampka ani recznie, ani przy otwrtych drzwiach, podpowiecie koledzy co sprawdzic?? :cry:
                          Pozdrawiam

Komentarz

• jacog
                            Rider
                            • 2008
                            • 420
                            • Felicia I (6U1)

żarówke? bezpieczniki?

Komentarz

• maciejjeremy
                              Drive
                              • 2010
                              • 79

Zamieszczone przez jacog
                              żarówke? bezpieczniki?
                              zarowka dobra,bezpieczniki ok,w kostce sa 3 piny, i jest jeden"+" i dwa"-"

Komentarz

• jaro-g1
                                Classic
                                • 2009
                                • 3

Też mam ten problem z zamkiem kierowcy. Po wymontowaniu zamka okazało się że mikrostyk jest ok ale wydarta jest krzywka z plastiku, która załącza ten mikrostyk (wyrobiony rowek na jej powierzchni). Jedyna rada to wymiana zamka.

Komentarz

• maszynistapawel
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 54
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam. Może to pomoże innym osobom. Szukałem problemu u siebie, który widnieje kilka postów wyżej. Okazało się, że winę ma moduł komfortu lub kostki połączone do niego. Ruszyłem kostki i wróciło oświetlenie wnętrza, bagażnika i lampek sygnalizacyjnych w drzwiach. POZDRO
                                  Octavia sedan L&K

Komentarz

• dero
                                    Drive
                                    • 2008
                                    • 53

Witam. Mam taką zagwostkę: czy nie działająca zapalniczka o O1 może być objawem wadliwego mikrostyku w drzwiach kierowcy :?: Od razu dodam, że zapalniczka nie działa niezależnie od wł/wył blokady tylnych szyb, ponad to ten mikrowłącznik jest na bank do wymiany, ponieważ w mojej oci są objawy jego niedomagania, tzn. brak brzęczyka przy włączonych światłach i otwartych drzwiach, nie działa lampka w drzwiach kierowcy oraz oświetlenie wnętrza przy otwartych drzwiach kierowcy, brak kontrolki niezamkniętych drzwi na tablicy. Może ktoś z osób wymieniających ten diabelny mikro styk,włącznik/switch (jak zwał tak zwał) miał podobną sytuację z zapalniczką, która po wymianie ustąpiła?

Nieaktualne, problem z zapalniczką sam się rozwiązał kiedy sprawdzałem bezpieczniki po raz drugi, okazało się że jeden był przepalony ops:

[ Dodano: Wto 31 Sie, 10 14:30 ]
                                    Ktoś może ma nr telefonu do tego elektryka ds. "mikro przełącznika" z ul. Syreny? Będę bardzo wdzięczny

może to ten magik?
                                    WCI

Komentarz

Pracuję...