Kontrolka silnika?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksobota
    Classic
    • 2010
    • 16

Kontrolka silnika?

165 PLN.
    Krzysztof
    504233515
  • waldiwaldi
    Drive
    • 2008
    • 72

Kontrolka silnika?

Dziś w ten mroźny poranek poleciałem do pracy. Po przejechaniu kilku km zaświeciła się kontrolka silnika (tak mi się wydaje, bo tak wygląda podobnie). No i owa kontrolka cały czas się teraz świeci podczas jazdy.
    Znalazłem na forum oryginalną instrukcję O1, ale dotyczy ona wersji z komputerem pokładowym i owej kontrolki tam nie ma, także fachowo nie powiem że to jest kontrolka silnika.

Napisze co robiłem wczoraj przy aucie, może będzie miało istotny wpływ.
    Tydzień temu wymieniałem olej i filtr oleju.
    Wczoraj z rana wymieniłem akumulator na nowy Centra Futura.
    Potem pojechałem do Fiuverta wymienić pare drobnostek, uzbierało się: hamulec ręczny, czujnik temperatury i łącznik drążka stabilizatora i płyn chłodniczy. Oczywiście naprawili, ale gdy dojechałem do domu, silnik przy gaszeniu łomocze. czyli jakby poduszki czy coś.

Także to były czynniki które mogły coś wpłynąć, no i oczywiście dzisiejszy mróz? ale to raczej nie

Co to może być z tą kontrolką?

P.S. Żeby nie było, że nie szukam. Przeszukałem całe forum i na ten temat nie znalazłem nic co by pasowało do mojego zagadnienia.

Komentarz

• octanavian
      Drive
      • 2009
      • 55

U mnie co prawda w OII wyskoczył komunikat silnika i dopiero po podpięciu pod VAG wyszło że nie kręci wentylator duży od chłodnicy, powód ? zepsuta elektronika silniczka sterującego zamykaniem klapy gaszenia (przepustnica).Sprawdź u siebie czy działają Ci wentylatory na chłodnicy, a najlepiej pojedź żeby Ci ktoś pod kompa podpiął auto i zczytał błędy.
      Nie jedź z tym do ASO bo skasują Cię ~250zł za samo zczytanie błędów
      GG 5688545

Komentarz

• waldiwaldi
        Drive
        • 2008
        • 72

hmmm, właśnie coś jakby jakiś wiatrak/wentylator było gdzieś słychać jak wentylację włączę.
        Z tego co iszesz można wnioskować, że w Fiuvercie coś sknocili?

Komentarz

• wojtek841
          Drive
          • 2008
          • 45

Kolego fura "pod kompa" .... to mogą być bardzo różne przyczyny...

Komentarz

• waldiwaldi
            Drive
            • 2008
            • 72

niestety obecnie jesteem pozbawiony laptopa :/ Czy to może mieć związek z akumulatorem, bo akurat wymieniałem?

I tak w ogóle od czego jest ta ikonka/kontrolka?

Komentarz

• wojtek841
              Drive
              • 2008
              • 45

Nie podejrzewał bym powiązania z wymianą aku.... U mnie kontrolka uświadomiła mi konieczność zmiany stacji paliw.... i było dłuuuuugo fajnie aż nawalił N75 i w końcu EGR... troszkę to przewietrzyło portfel.... i dalej "ogień"..... Może to również świadczyć o problemach z turboleum (zaświnione turbo może również być w ten sposób sygnalizowane).... U mnie przebieg 242 kkm i bardzo mnie smuci ta zmarzlina i śliskość dróg.... nie ma specjalnej możliwości "rozbujania" turbawki" tak powyżej 3000 na dłuższym dystansie... Komp powie Ci wszystko...
              Powodzenia

Komentarz

Pracuję...