Będzie więcej fot, ale dajcie czasu na poprawienie ich. :P
ABS
Zwiń
X
-
ABS
Witam!
Od razu na początku się przywitam
Niestety muszę zacząć pierwszym postem związanym z moją awarią.
Jesienią wymieniłem czujnik ABS w lewym, tylnym kole (tak pokazał VAG). Kontrolka ABS zgasła. Dzisiaj nasypało sporo śniegu, wyszedłem z pracy, wsiadłem, odpaliłem, jadę - ABS i EDS działają. Po przejechaniu ok. 1-2 km zapaliła się kontrolka ABS, zgasiłem i odpaliłem silnik resetując w ten sposób komputer. Zgasła kontrolka. Ruszyłem i po osiągnięciu ok 20km/h znowu to samo, więc powtórzyłem metodę gaszenia i odpalenia. Niestety problem nie znika, dalej po osiągnięciu powyższej prędkości się zapala kontrolka. :?
Gdzie może być problem?
Pozdrawiam, MaciekByła O1 1.9 TDI AHF Combi ... teraz czas na O2
-
-
Powiedzieć, powie, ale myślałem, że może ktoś się z takim przypadkiem spotkał. Jutro jeszcze poczyszcze bezpieczniki na akumulatorze. Ostatnio wyciągałem go do domu, żeby naładować przed mrozami, psikałem jeszcze jakimś kontaktem w te bezpieczniki, może się któryś przepalił. A i nie wiem czy ma to coś do tego wszystkiego, ale czasem po odpaleniu, nawet jak jest ciepły silnik, wskakuje na 1000 rpm. Czujnik obrotów, temperatury?Była O1 1.9 TDI AHF Combi ... teraz czas na O2
Komentarz
-
-
ostatnio dostałem takiego maila - mysle ze pomożę:
Witaj Tomku,
Od początku lipca br. przesyłam do zainteresowanych
Użytkowników strony skodaczesci.pl porady odnośnie
obsługi i eksploatacji samochodów Skoda Octavia.
Dziś chcę podzielic się z Tobą tym co napisał do mnie
Inny Użytkownik portalu skodaczesci.pl
Irek - który otrzymuje od nas porady zechciał podzielić się
z nami spostrzeżeniem odnośnie usterki w swojej Skodzie
Octavii z roku produkcji 1999.
Zachęcam do zapoznania się z tym materialem gdyż taka
usterka może się przydażyć w starszych a także i w nowszych
modelach samochodów.
Otóż Irkowi zapalała się kontrolka układu ABS która sygnalizuje
powstanie usterki w tymże układzie. Jest to bardzo ważny układ
ze wzgledów bezpieczeństwa ponieważ zapobiega przed
blokowaniem się kół podczas gwałtownego hamowania
pojazdu. Ta usterka objawiała się zapaleniem kontrolki awarii
po przekroczeniu prędkości 20km/h. Kody błedów odczytane
z pojazdu wskazywały na uszkodzenie pompy hamulcowej
lub elektrozaworów znajdujących się bloku sterownika ABS.
Wymiana tych elementów jest bardzo kosztowna.
Na szczęście Irek nie podjął naprawy zgodnie z kodami
usterek ale poszukiwał innego rozwiązania awarii.
Okazało się że problem ustapił całkowicie po przeczyszczeniu
zaśniedziałych bezpieczników na skrzynce akumulatora.
Tak oto udało się rozwiązać problem który wskazywał na
koniecznośc wykonania bardzo drogiej naprawy pojazdu.
Zachęcamy do czytania naszych porad a także dzielenia
się z nami swoimi sukcesami w naprawie samochodu Skoda.
My przekażemy takie wiadomości Innym Użytkownikom
i w ten sposób podzielimy się wiedzą o Skodach.
Komentarz
-
-
dokladnie przerabialem ten temat. zeszlej zimy i w tym roku jakies miesiac temu
wystarczy nawet wyciagnac 3 bezpieczniki i wlozyc je jeszcze raz oczywisciee przy wylaczonym zaplonie. /Ja przeczyscilem i zapryskalem plynem do czyszczenia stykow/
W ten spozob przeczyszcza sie styki i bedzie git.
Swoja droga to ciekawe czemu tak sie robi w 1999-2001pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
Komentarz
-
-
jesli pytasz o czujniki predkosci obrotowej kol to czujnikow masz 4 szt na kazdym kole
1J0 927 803 czujnik obrotow lewo-przod
1J0 927 804 czujnik obrotow prawo-przod
1J0 927 807B czujnik obrotow tyl
1J0 927 807D czujnik obrotow tylpablo_doctor
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Komentarz
-
-
czesto zadajacy pytanie po odpowiedzi tak sie ciesza z rozwiazania problemu ze zapominaja - znaczy ja sobie tak to tlumaczepablo_doctor
Komentarz
-
-
Witam
Mam następujący problem z ABS-em podczas naciśnięcia pedału hamulca (lekko wciśnięty pedał, włącza się chwile przed zatrzymaniem)włącza się ABS. Wymieniłem czujnik przeczyściłem tarcze z ABS i dalej to samo jest to trochę denerwujące bo ABS włącza się za każdym razem
Proszę o pomoc i z góry dzięki
Komentarz
-
-
Witam
Przepraszam za nieco banalne pytanie, ale ja również mam problem z ABS-em. Otóż kupiłem niedawno O1 1.6 102KM z 2001r. wersja Ambiente. Jak wcisnę nagle pedał hamulca do końca, to nie czuję działania ABS-u. Czy nie powinna również zapalić się jakaś kontrolka? Od którego roku roku ABS był na seryjnym wyposażeniu wersji Ambiente?
Pozdrawiam i dzięki za pomoc!
Komentarz
-
-
Witam dziś gdy jechałem skodziną zapaliła mi się lampka ABS i cały czas świeci! I mam pytnie czy jestem w stanie sam cokolkpiek sprawdzić przed zaprowadzeniem do mechanika?
Ta lampka jest także od ESP więc może coś z nim bo gdy ruszam z miejsca (sucha nawierzchnia) to coś jakby chrupało (wcześniej tak robiło ale na mokrym lub piasku - bo tak słychać podobno ESP).
HELP
EDIT: Ostatnio myłem auto pod ciśnieniem (nadkola też :P ) i do tego te deszcze......ale dziś jest sucho....
Komentarz
-
-
morfeusz747 j.w.pablo_doctor
Komentarz
-
-
Witam! Jestem nowy na tym forum, więc z góry przepraszam za moje może dziwne pytania (bo czytałem już na tym forum o bardzo podobnych objawach).
Jestem od niedawna użytkownikiem Octavii 2 z 2004 roku z silnikiem 1,9 TDI.
Podobnie jak u Pilot173, ostatnio zapaliły mi się kontrolki ABS i ASR, gasną po krótkiej wolnej jeździe i zapalają się po przekroczeniu ok.20-30 km/h. Komputer pokazał 2 błędy ABS/ASR:
029C Napięcie zasil. Sterownika Błedny
0122 Czujnik obrotów tylny lewy Usterka mechaniczna
Więc wina może być po stronie czujnika, ale zanim go wymienię chciałem przeczyścić te 3 bezpieczniki na aku. o których czytałem, tyle że u mnie ich nie ma. U mnie aku znajduje się w skrzynce za filtrem powietrze i nie ma tam 3 bezpieczników, za to zboku jest skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami.
Czy może ktoś podać opis tych bezpieczników? czy te 3 bezpieczniki o których czytałem znajdują się w tej skrzynce i które to są?
Dzięki za pomoc.
Komentarz
-
-
o tych "trzech magicznych" bezpiecznikach - mowimy tylko w odniesieniu do O1pablo_doctor
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez emagalWitam! Jestem nowy na tym forum, więc z góry przepraszam za moje może dziwne pytania (bo czytałem już na tym forum o bardzo podobnych objawach).
Jestem od niedawna użytkownikiem Octavii 2 z 2004 roku z silnikiem 1,9 TDI.
Podobnie jak u Pilot173, ostatnio zapaliły mi się kontrolki ABS i ASR, gasną po krótkiej wolnej jeździe i zapalają się po przekroczeniu ok.20-30 km/h. Komputer pokazał 2 błędy ABS/ASR:
029C Napięcie zasil. Sterownika Błedny
0122 Czujnik obrotów tylny lewy Usterka mechaniczna
Więc wina może być po stronie czujnika, ale zanim go wymienię chciałem przeczyścić te 3 bezpieczniki na aku. o których czytałem, tyle że u mnie ich nie ma. U mnie aku znajduje się w skrzynce za filtrem powietrze i nie ma tam 3 bezpieczników, za to zboku jest skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami.
Obrazek
Czy może ktoś podać opis tych bezpieczników? czy te 3 bezpieczniki o których czytałem znajdują się w tej skrzynce i które to są?
Dzięki za pomoc.
1. przeczyść nawet kosztem czasu bezpieczniki pod maską użyj kontaktrona
dalej 2. odepnij akumulator i podłącz znowu
3. podłącz waga wykasuj błędy sprawdź czy się pojawią.Skoda Octavia II 2.0TDI 16V BKD v. Elegance.
Komentarz
-
-
abs - ciąg dalszy
Znam już przyczynę 8), ale od początku. Więc, przeczyściłem styki, i nic, wymieniłem wreszcie ten czujnik - podobno oryginalny (znalazłem na necie za 50zł +19zł przesyłka w sklepie wołali od 119 w gorę, a zamiennik kosztuje 28 zł ach ci sprzedawcy) i dalej nic. Dzisiaj pojechałem do znajomego mechanika, młody ambitny chłopaczek i .. wszystko jasne. Żeby mechanik, który wymieniał mi czujnik był bardziej dociekliwy, albo choć spostrzegawczy to by zobaczył, że brakuje "zębów" w kole :/
No i teraz mam nowy problem - wie ktoś jak to się fachowo nazywa? czy to jest jakaś nakładka czy z czymś większym połączone na stałe? Jaki przybliżony koszt tej części?
Komentarz
-
-
Mój ABS włącza się za wcześnie ! Ledwie nacisnę hamulec już mi dyrda w nogę. Czy to tak ma być?
[ Dodano: Nie 11 Lip, 10 14:00 ]
najpierw auto hamuje normalnie pedał hamulca tez normalny twardy, a jak już dochodzi do zatrzymania to na chwile załącza się ABS i pedał hamulca drży i po tej chwili znowu jest normalny i normalnie się zatrzymuje. dzieje się to bardzo szybko ten ABS się załącza na 1 do 3 sekund, trochę jest to uciążliwe
Komentarz
-
Komentarz