Tak jak w temacie jaki aku do mojej Octavii? Jeździłem na 44aH Oryginalnym teraz znajomy pożyczył mi 61 ale będę musiał go oddać jaki polecacie i zaznaczam ze samochód stoi przed domem wiec na tych mrozach.
Pozdrawiam.
Właśnie jestem na kupnie i facet w sklepie stwierdził, że spokojnie można wsadzić 50Ah. Sam jestem ciekaw jak się rozwinie temat, bo jak się uda to po nowym roku muszę zakupić akumulator. Jak się nie uda, to pewnie jeszcze przed świętami Mam do wyboru Centre za jakieś 230zł lub Sakure :lol: za 175zł. Zastanawiam się, czy jest sens dopłacać 55zł do Centry. Wiecznie autem z rocznika 97 jeździł nie będę :diabelski_usmiech
Ja bym nie przepłacał może Centra to dobra firma ale czym różni się 50Ah Sakury od 50Ah Centry. Również kupiłem tańszy i pali w dużym mrozie. I tak są one bez obsługowe z gwarancją.
właściciele benzyniaków: ile Wam przeżyły oryginalne akumulatory? mój ma 50miesięcy(4l+2mc) i z oporem kręci przy -14 - słychać, że pierwszy obrót odbywa się "z bólem" - magiczne oko jest puste, co wg. instrukcji = replace :| jak dla mnie trochę słaby wynik. aku 44Ah, akuma
ps. w ex-nexii rodziców oryginalny aku przeżył 9 lat i kręcił do kasacji auta bez zarzutów - a nikt nigdy nie shańbił się nawet sprawdzeniem stanu elektrolitu w środku, do tego auto jeździło 90% czasu odcinki 2-3km - a tu taka lipa...
Ja mam auto z 2001 i rok temu wywaliłem oryginalny i zastąpiłem tańszym modelem Centry. Niestety w tym roku już przy -14 *C ledwo odpala, ale autem niemal nie jeżdżę (a jeśli już to trasa), więc ma prawo :?
Mój ma chyba 55 Ah i moc akumulatora oprócz silnika powinna być uzależniona od ilości gadżetów na pokładzie. Jeśli najbardziej skomplikowanym urządzeniem jest lampka pod sufitem, to można zastosować trochę słabszy. Ale lepiej też nie przeginać pały w drugą stronę - zbyt mocnego aku nie naładuje alternator!
ja kupiłem 1,5 rozku temu najtańszy jaki był a awtedy aku nagle zdrożały o kilkadziesiat procent teraz już spadły. Dałem 180zł za 44Ah firmy nie pamiętam pierszy raz o takiej słyszałem. Jak narazie jest Ok przy ostatnich mrozach i postoju 4 dniowym zapalił bez problemu.
dodam żę w wyposażeniu mam pełną elektryke klimy brak
Panowie ja jestem świeżo po zakupie GIGA WATT(tańsza linia BOSHA) 60Ah i 560A prądu rozruchowego. Za bateryjkę zapłaciłem 260zł. Jestem zadowolony, jak na razie daje radę.
właściciele benzyniaków: ile Wam przeżyły oryginalne akumulatory?
Mój oryginalny aku powiedział dość po sobotnio-niedzielnej nocy. W sumie to pierwszy raz dał ciała ze 3 tygodnie temu po tygodniowym postoju auta, ale doładowałem i jeszcze troszkę pojeździł. Jednak jestem z niego w pełni zadowolony, bo po wyjęciu odczytałem datę na biegunie (teraz daty są jakoś kodowane) i był to 21 tydzień 1999 roku :-) Tak więc mój akumulatorek wysiadł po troszkę ponad 10,5 roku :-)
Dziś wsadziłem CENTRA FUTURA 60Ah i już na pewno nie wytrzyma tyle :cry:
Kiedyś w gazecie motoryzacyjnej przeczytałem, że żywotność akumulatorów obliczona jest na ok 8 tyś cykli rozruchowych. Tu też to samo piszą
Baterie siadały zawsze po 4rech latach. Zadałem sobie trud policzenia ile razy dziennie odpalam auto, i wyszło, że średnio 10 :shock:
Ostatnio kupiłem do AEE Nord Star 60Ah 480 pr. rozr, i kończy sie już po 3 latach.
Jaki prąd rozruchowy miały oryginalne akumulatory 44 Ah w AEE ? Ostatnio pokonuje krótkie odcinki i boję się, że mi sie aku nie doładowuje :?
Nie ma co porównywać prądu rozruchowego oryginalnego akumulatora z przed 14 lat ze współczesnym, zmieniła się technologia produkcji akumulatorów i ten prąd rozruchowy jest znacznie większy. Np Bosch Silver S5 61Ah który ostatnio zakupiłem ma 600A
Komentarz