ops: teraz juz powinno być ok :lol:
Delikatne stukanie w skrzyni na zimnym silniku
Zwiń
X
-
Delikatne stukanie w skrzyni na zimnym silniku
Witam. Jestem nowy na forum.octaviaclub.pl
Mam problem ze swoją octavka (2003rok, 1,9TDI 77KW=101KM naped 4x4
przebieg 280tys km) Tą skoda jeżdzę juz od roku i od początku jest ta dolegliwość.
Sprawa wygląda następująco.
Jak go zapalam, zawsze tylko jak zapale, na zimnym silnku, trwa to pare minut (może 3 minuty) cos delikatnie stuka. Jak wcisne sprzęgło to jest cichutko a jak znow puszcze to znowu slychac delikatne stuki. Trwa to chwile a pożniej już jest ok. Następnego dnia wszystko sie powtarza, od roku takie same objawy.
Czy do wymiany jest koło dwumasowe?
Mam nadzieje że to cos innego.
Panowie, pomóżciemalitos
-
-
Kolego nie ma się czym martwić Mam wprawdzie model z identycznym silnikiem i napędem, ale nie miałem takich objawów.
To co Ci puka to łożysko docisku sprzęgła, sprawa standardowa nie wpływająca ujemnie na trakcję i skrzynię. Jeździć i nie martwić się, no chyba że zacznie tak nawalać, że nie będziesz mógł biegu wrzucić
Komentarz
-
-
Odgrzeję temat. Jak coś stuka przez kilka minut po odpaleniu zimnego silnika, to tylko dwumasa się odzywa - niestety.
Zestaw Sachsa nowy i kompletny z łożyskiem można kupić za ok. 1150-1200 na allegro z przesyłką. Normalnie w sklepach śpiewają sobie od ok.1500 w górę. Robocizna wymiany sprzęgła to od 400 zeta w górę.
PozdrawiamNie ma to jak stary poczciwy, ekonomiczny i pancerny TDI na VP37. Precz z PD i CR !!!
Komentarz
-
Komentarz