Skrzynka bezpiecznikow gdy poruszam kontrolki sie zapalaja.
witam.
mam problem w octavi 2 1.6 benzyna 2004r. jak poruszam skrzynka bezpieczników pod maska zapalaja sie kontrolki na liczniku,dzis nawet zapaliły sie swiatła,kontrolka poduszki zapalona przez poruszanie,podczas jazdy radio zgasło nie słuchałem głosnio aby spaliła sie koncowka mocy mysle ze to rowniez od tej skrzynki.
czy ktos miał podobny problem?mogły jakies przewody dochodzace do bezpiecznikow zasniedziec?
prosze o porady.
Octavia II 1.6 2004r. benzyna/lpg
Juz nie długo na sprzedaz ta ślicznotka
tomi800302, a otwierałeś tą skrzynkę i dociskałeś wszystkie przekaźniki i bezpieczniki wewnątrz? Te "zaniki" pojawiają się przy poruszaniu całą skrzynką?
Ona składa się z kilku "warstw" ( tak, tak jak Shrek :diabelski_usmiech ), na wierzchu są bezpieczniki i przekaźniki, pod spodem jest jakby przejściówka/złączka pomiędzy bezpiecznikami a złączkami, do których podpięte są od spodu wiązki przewodów. Całkiem pod skrzynką bezpieczników jest jeszcze skrzynka z przekaźnikami.
jak ruszam cała skrzynka to zapalaja sie kontrolki wszystkie nieraz swiatła no i teraz radio zgasło.bezpieczniki dociskałem.
dałem auto własnie do mechanika ma wykrecic skrzynke.
on twierdzi ze jak bym chciał druga skrzynke bezpiecznikow to musze szukac od auta z dokładnie tym samym wyposazeniem.
czy to prawda nie moge skrzynki od octavi 2 2004r lub golfa v?
czy ta skrzynka jest na układzie scalonym co by mogły sciezki sie poprzepalac?
W zależności od wyposażenia różnią się bezpieczniki w skrzynce. Jak masz lepsze wyposażenie np. podgrzewane fotele to zamiast bezpiecznika 5 bedziesz miał w tym miejscu 10 (to był przykład) itp.
Nie wiem czy skrzynka musi być auta z dokładnie tym samym wyposazeniem czy tylko trzeba bezpieczniki włożyć takie jakie są w skrzynce u Ciebie.
tomi800302, prawdopodobnie chodzi o to, że skrzynka jest obsadzana odpowiednimi stykami dla odpowiedniego wyposażenia. Musiałbym zajrzeć do swojej, ale jest prawdopodobne, że te miejsca na bezpieczniki i przekaźniki, które nie są potrzebne w danej wersji nie mają nawet włożonych styków, więc włożenie bezpiecznika nie będzie możliwe...
Podejrzewam jednak, że tam specjalnie nie ma się co zepsuć, co najwyżej poluzował się jakiś styk lub mocowanie...
kowal 2002 dzieki za pomoc
dzwoniłem no mechanika twierdzi ze zrobione cos było popalone musiał polutowac i jest ok radio rownierz zaswieciło
jest tylko jeden problem jeszcze, po wykasowaniu błedu miga abs na przemian z kontrolka od recznego i pika dzwiek prawdopodobnie wykasował sterownik abs,asr i teraz nie moze go wgrac bo abs nie pokazuje zadnych błedów
Komentarz