[02] Trzaski z kokpitu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Allen
    Classic
    • 2010
    • 24

[02] Trzaski z kokpitu

zdaje sie jakies czas temu mijalismy sie na dolocie do Tychów od strony Katowic. piekna
    Fabiaclub.pl
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

[02] Trzaski z kokpitu

Witam . Mam taki mały ( ale wkurzający problem )
    Po ponad roku eksploatacji auta zauważyłem że nieźle mi już trzeszczy.
    Kierując się poradami z OCP udało mi się 99,9 % tych odgłosów usunąć silikonem ze Statoil więc były to po prostu uszczelki.
    Jednak od kilku dni w aucie w któym było cichutko zaczeło coś hałasować z prawej strony na podszybiu. Miejsce to tak jakby prawy słupek albo sam prawy róg deski.
    Nie wiem co to jest może ta kratka nawiewu ? Sprawdzałem ręką czy się coś nie poluzowało ale wygląda ok. Jedynie osłona prawego słupka ma taki lekki luz ale nie wiem czxy to jest przyczyna. Odłgosy są słyszalne praktycznie od razu po rozpoczęciu jazdy i nie musi być to nierówna nawierzchnia. Nie określił bym tego jako skrzypienie tylko taki inny odgłos jakby coś było poluzowane.
    Może ktoś z was miał podobny problem i wie jak to usunąć ?

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• marek1
      Drive
      • 2009
      • 91

kolego walcze z tymi trzaskami od wakacji :twisted: i jak narazie wygrywam :wink: jesli chodzi o takie wkurzające tykanie w prawym podszybiu to włożyłem miedzy szybę a ten element tapicerki kawałek uszczelki drzwi taki grubszy kawałek gumy wogule go nie widać a mam święty spokój a jestem wyczulony na te tematy :szeroki_usmiech

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez marek1
        kolego walcze z tymi trzaskami od wakacji :twisted: i jak narazie wygrywam :wink: jesli chodzi o takie wkurzające tykanie w prawym podszybiu to włożyłem miedzy szybę a ten element tapicerki kawałek uszczelki drzwi taki grubszy kawałek gumy wogule go nie widać a mam święty spokój a jestem wyczulony na te tematy :szeroki_usmiech
        Mozliwe ze jest to to samo bo to u mnie mozna okreslic takim tykaniem ...
        Wlozyles gume pomiedzy szybe a kokpit ? Jest tam jakas szczelina ? w ktorym to dokladnie miejscu zrobiles ? W rogu ?

Komentarz

• marek1
          Drive
          • 2009
          • 91

jak jest szczelina miedzy szyba a tapicerka przednia to w prawym rogu tak przy słupku wcisnąłem taki kawałek uszczelki to jest strasznie upierdliwe tykanie z ta guma to ostateczność :wink: na początek pryśnij sylikonem morze pomorze niestety u mnie to nie pomagało :roll:

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

OK dzieki ... a myslalem ze po doposazeniu auta w podswietlane klamki nie bede mial juz co robic ...

Komentarz

• Radziu
              Classic
              • 2011
              • 1

Witam. A ja juz chciałem kratkę wentylacyjną rozbierać... a później za słupek się zabrać.. ale zrobię tak jak Ty, włożę gumę.. pozdrawiam..

Komentarz

• dmart
                Classic
                • 2010
                • 13

Zamieszczone przez Radziu
                Witam. A ja juz chciałem kratkę wentylacyjną rozbierać... a później za słupek się zabrać.. ale zrobię tak jak Ty, włożę gumę.. pozdrawiam..
                Daj please znać, czy pomogło. U mnie od dwóch dni cykanie z prawej strony kokpitu, takie właściwe pykanie, tylko na luzie, przy minimalnych obrotach, wystarczy dotknąć gazu i przestaje pykać...

Komentarz

• Klauzero
                  Rider
                  • 2008
                  • 575

Czy udało się rozwiązać problem, bo u siebie mam identyczne odgłosy i nie wiem od czego zacząć walkę... dokładnie prawy słupek, coś jakby było za luźne - to słychać na nierównościach. W czasie jazdy zaś coś jak uszczelki, które po wysmarowaniu silikonem Autolandu (to samo co Statoil) ucichły, pozostał ten słupek, który wydaje podobne odgłosy...
                  Mądry Polak po ©kodzie...

Komentarz

• Ceed1
                    Rider
                    • 2012
                    • 461

Panowie miałem to samo. Ale.... Pojechałem do ASO z inną usterką, że mi przewody paliwowe ( znowu ) terkotają na luzie. Panowie ok poprawimy. Ja im mówię, że mam też takie terkotanie tak jak wy to opisujecie. Oni na to, że trzeba deskę ściągać itp. Najpierw jednak mówię poprawcie przewody. Poprawili. I co? Ucichło jak ręką odjął terkotanie na podszybiu przy prawym słupku. Panowie może to zbieg okoliczności ale terkotanie to pojawiło się jak się zrobiło zimno i jak przewody paliwowe zaczęły hałasować. Zauważcie, że przewody znajdują sie właśnie w tamtych okolicach z drugiej strony grodzi. Proponuję najpierw "pobawić się" przwodami paliwowymi a może to rozwiąże problem.

Komentarz

• Dobrzyl
                      Ambiente
                      • 2009
                      • 209
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Ceed1, ciekawa teoria
                      Łukasz

Komentarz

Pracuję...