[O2] 1.6MPI + LPG i dziwne okazjonalne klekotanie od silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • icybelinda
    Classic
    • 2010
    • 1

Zamieszczone przez piotrek_os
    juz pewnie nie mozesz sie doczekac....
    Pytanie :P taka już moja natura :terefere
  • wojrep
    Classic
    • 2010
    • 1

O2 z 2006r. 1.6MPI z "fabrycznym" LPG, przebieg ok 110 tyś km.

Okazjonalnie .... nie do określenie w jakiej sytuacji pojawia się następujący objaw.

Zazwyczaj silnik zimny (ale też czasami jak gorący) zaczyna coś klekotać po odpaleniu silnika dosyć głośno i trzęsie silnikiem ... po kilkakrotnym przegazowaniu lub przejechaniu ok 1-4 km stuki ustają czasami na kilkanaście dni, a czasami do następnego postoju. (aktualnie już 5 tydzień bez tego efektu).

Przy zwiększaniu obrotów stukot się nasila ... by w pewnym momencie jakby się synchronizował z pracą silnika i nie czuć trzęsienia i nie słychać stukotu.

Mechanik ze zwykłego zakładu rozłożył ręce ... do ASO mam ok 80-100km i nie po drodze.

Jeżdżę codziennie ok 100-200 km i boję się przymusowego postoju ...

Na co powinienem zwrócić uwagę mechanikowi lub jaki warsztat polecicie z okolić Bytowa i Kościerzyny.

Komentarz

• rkb
      RS
      • 2008
      • 2152
      • Rapid Spaceback (NH1)
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

nie mam pojecia czy 1.6 MPI ma cewki ale jesli tak to jest pierwsza moja mysl w tym temacie, moze nie palic tez na wszystkie gary.
      Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• jacog
        Rider
        • 2008
        • 420
        • Felicia I (6U1)

Jeśli trzęsie silnikiem na jest na benzynie to podejrzany wtryskiwacz. Jeżeli to samo się dzieje także na gazie to świece (kiedy były wymieniane ostatnio) i/lub cewka zapłonowa (wymyć ją benzyną ekstrakcyjna, może gdzieś przebija ale wtedy problem pojawiałby sie tylko na zimnym silniku)

Komentarz

Pracuję...