[Inne] Superb 1 - problem z szybami elektrycznymi.
Zwiń
X
-
Gość
[Inne] Superb 1 - problem z szybami elektrycznymi.
Witam Wszystkich
ostatnio mam problem z elektrycznymi szybami. Podczas opuszczania słychać było dziwne trzaski, myślałem, że to wina wody i mrozu. Niestety okazało się, że lewe okno już nie reaguje.
Chciałem dziś zajrzeć co się tam stało, zdjąłem plastikowy boczek, ale pomimo odkręcenia wszystkich śrub nie można zdjąć metalowego wypełnienia drzwi !!
Czy ktoś wie jak to rozebrać lub może polecić jakiś dobry warsztat w okolicach W-wy, bo chcę wymienić od razu lewą i prawą przednia stronę?
Bardzo proszę o pomoc, bo w środę czeka mnie trasa 2 x 400 kilometrów i chciałbym uniknąć niemiłych niespodzianek z szybami.
Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi.
-
Wymiana podnośnika to strasznie czasochłonna sprawa. Nie wiem, jak w superbie, ale zwykle zajmuje bardzo dużo czasu. Nie bierz się za to, jeśli go nie masz. Poza tym jest zima - autem z otwartą szybą czy zablokowaną kołkami wiele nie pojeździsz. Jeśli szyba się nie otwiera samoczynnie (to się zdarza przy takich awariach), to bym to odpuścił do wiosny.
1. Nie wymieniaj prawej strony. Zwykle psuje się tylko lewa, bo jest o wiele częściej używana.
2. Zobacz, czy na tym metalu, który widzisz po ściągnięciu plastiku, nie ma gumowych zaślepek o średnicy 4-5cm. Może jest podobnie, jak w innych VWPod tymi zaślepkami powinny być dodatkowe śruby do szyby - przed odkręceniem pamiętaj, aby szybę zabezpieczyć przed opadnięciem - jakimiś kołkami czy taśmą izolacyjną (lepiej kołkami).
3. Wykręcenie tych śrub pod zaślepkami nie wystarczy. Zerknij na poradnik http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=255090, może się przyda przy demontażu. Podnośnik superba, który widziałem na allegro, wygląda podobnie do tego na zdjęciach w poradniku pod linkiem, więc demontaż powinien przebiegać podobnie.
4. Koszt nowego podnośnika w ASO zwykle jest bardzo duży. Rozglądnij się za używką w dobrym stanie na Allegro.Pozdrawiam,
Jacki
Komentarz
-
-
Gość
jad,
dzięki za odpowiedź. Właśnie prawa strona również hałasuje przy opuszczaniu i podnoszeniu. Zaślepki oczywiście są, tylko szyba już nie reaguje...
Kurcze auto ma 5 lat i zaczyna się kłopot bo ciągle cos się wali...
Komentarz
Komentarz