Nie przejmujcie się, za 5-6 lat będzie znów cisza aż miło :lol:
Pasek klinowy
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Pasek klinowy
Witam,
Dziś mi strzelił pasek od alternatora, czy któryś z kolegów może mi powiedzieć jak bezproblemowo założyć nowy ?
Czy można to od góry zrobić ? Czy jednak trzeba osłonę dolną ściągać ?
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
-
kolego od góry może być ciężko ponieważ pasek ten napędza także sprężarkę klimatyzacji, która jest umiejscowiona w dolnej części silnika od przodu, więc raczej będzie potrzebny kanał i sprawdź napinacz paska czy nie trzeba go wymienićL&K
Komentarz
-
-
Najlepszy dostęp miałbyś zdejmując prawą boczną osłonę. Wtedy wszystko masz jak na dłoni. Oczywiście , jak pisze kolega CZESIU, sprawdź napinacz.
[ Dodano: Nie 10 Sty, 10 15:48 ]
...poznasz po sztywności elementów (na chłopski rozum). sprawdź też sprzęgiełko alternatora.
Komentarz
-
-
zależy dla kogo... :lol: sądzę, że nie jest to trudne.
Komentarz
-
Musisz zdjąć boczną osłonę plastikową od strony paska, podnieść samochód od tej strony albo w jechać na kanał i kluczem 17" kopytem najwygodniej odciągnąć napinacz żeby założyć pasek. Musisz go w sunąć od dołu auta i założyć ostrożnie na wszystkie kółka i rolki i następnie powoli dociągnąć kluczem napinacz, tak aby pasek był naciągnięty już wedle własnego uznania.
Powodzenia
Komentarz
-
Oki dziś kupiłem pasek - firmy Dayco. Z tego co czytam w necie to nie jest zły. Jutro będzie wymiana
Komentarz
Komentarz