nooo z tego co właśnie Andrzej mówił mi kiedyś, to ford już powinien oferować odpowiednik DSG więc powinno być ciekawie :idea:
Drgawki, dwumasa a pedal sprzegla ?
Zwiń
X
-
Drgawki, dwumasa a pedal sprzegla ?
Witam. Zdecydowalem sie napisac nowy post, bo stary chyba przedawniony. Minelo troche czasu, do podrygow zaczalem sie przyzwyczajac, az tu wczoraj...
bedac u kumpla, ktory troche sie "zna", uslyszalem, ze drgawki u mnie moga byc jednak od ..... dwumasy ! Siedzielismy w aucie chyba z 10 min wciskajac sprzeglo na jalowym i rzeczywiscie gosc udowodnil mi, ze przy wcisnietym pedale drgawki ustepuja nawet ze 70-75 procent (moze nawet 80, ale nie na 100!). Potem u siebie w garazu powtorzylem eksperyment i jest jak napisalem.
A wiec jak to jest, czy przy klekajacej wdumasie, na sprzegle podrygi maja calkiem ustac czy tak jak u mnie - okolo 3/4 ??
P.S. Jeszcze taka drobnostka, ale moze wazna : w garazu, w pelnej ciszy, oprocz poszarpywan slychac z komory silnika takie nieregularne jakby ocierania dwu plaszczyzn blaszanych albo metalowych o siebie ?? TTTM czy macie jakies inne pomysly?
Acha, no i przy wciskaniu sprzegla czuc i slychac takie lekkie "bicie-stukot"...?
Pozdrawiam.Franek
-
-
Nie znam sie na tyle żeby stwierdzic czym to jest spowodowane, ale kiedys oglądając octavie przed zakupem (używaną tylko przez kobietę) po 150 tys km było wyraźnie czuc różnice po wciśnięciu pedału sprzęgła. Drgania ustawały.
U mnie przy przebiegu 200 tys km czuc lekkie drganie na pedale sprzęgła przy wcisnięciu tak gdzieś 1/4 głębokości. Bez żadnych dziwięków czy przenoszenia drgań na silnik-nadwozie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez pedro[...] lekkie drganie na pedale sprzęgła [...]
A padnięta dwumasa to nie są lekkie drgawki, to wręcz wibracje całego auta. Najgorsze przy tym nie są te wibracje, tylko koszt naprawyPozdrawiam,
Jacki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jadWydaje mi się, że samo drganie pedału sprzęgła (tzn. gdy drga tylko i wyłącznie pedał) zwykle nie jest objawem uszkodzenia koła dwumasowego, czy raczej powinienem napisać, że może być objawem innych, mniej kosztownych awarii.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jadJaki masz przebieg? Objawy padniętej dwumasy to rzeczywiście drgawki, ale ze sprzęgłem może być różnie. Mogą być drgawki zarówno z wciśniętym sprzęgłem, jak i bez.
No to juz nic nie kapuje, wiekszosc kolegow pisze, iz przy klekajacej dwumasie wcisniecie sprzegla eliminuje drgawki calkiem albo prawie ( tak jak pisalem: u mnie wciskam pedal i trzepawki zmniejszaja sie nawet o 3/4 ale nie calkiem!).
Moje pytanie dalej pozostaje bez odpowiedzi : drgawki u mnie to TTTM w BXE (walniety soft???) czy dwumasa ??Franek
Komentarz
-
-
Ja tam nie wiem jak u Was ale u mnie sprzeglo ostatnio padlo i wymienialem komplet ...
Dwumase, docisk i tarcze + lozysko
Najpierw totalny brak sprzegla ... potem miekki pedal a potem drgania na pedale ...
Co sie okazalo :
Braklo okladzin na sprzegle na tarczy polowa po rozebraniu okazalo sie ze byla gola blacha
dwumasa nadpeknieta ...
docisk mial wylamane pare tych sloneczek ...
lozysko bylo w porzadku ale profilaktycznie wymienilem ...
odrazu wymienilem olej w skrzyni...
szarpnelo mnie wszystko na ok 2k PLN z robocizna ...
Nie polecam takich awariiRadio: C90r+XDP210EQ
Kable:Opt,Skyline,50 mm
Wzm:XES M1+FP 1.800
Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante
Komentarz
-
-
62000 to rzeczywiście bardzo mało na taką awarię.
O sofcie się nie wypowiem, ale sprawdziłbym poduszki silnika.
Więcej trudno poradzić, awarii koła dwumasowego nie da się stwierdzić jednoznacznie po samych drganiach. Masz rację, że wciśnięte sprzęgło rzeczywiście pojawia się często w wypowiedziach Kolegów, ale wiem o awariach dwumasy, w których wciśnięte sprzęgło w ogóle nic nie zmieniało w drganiach, auto telepało cały czas Tu masz link do diagnostyki DKZ http://www.motofocus.pl/technika/technika_3316.php - porady w miarę ogólne.Pozdrawiam,
Jacki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pato.TDikurcze jeżeli szlak trafił te podzespoły u mnie to kaplica! tydzień temu poszło 1200 na rozrząd
Więc wszystko w twoich rękach, albo może bardziej w twoich nogachOctavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZ dwu masą jest tak: jak dbasz, tak masz :wink: :szeroki_usmiech
Więc wszystko w twoich rękach, albo może bardziej w twoich nogach
a mam takie pytanie? da się z tym jeździć czy trzeba niezwłocznie wymienić ten podzespół?
Komentarz
-
-
Ja wymieniałem sprzęgło całkiem niedawno i wymiana nic nie dała - jak drgawiki miał samochód tak ma nadal. Po za tym dzieje się u mnie tak wtedy jak jade na luzie a wzmaga sie jeszcze bardziej kiedy hamuje hamulcem nożnym tocząc sie na luzie - wtedy mocno "charczy" i telepie się auto. Ma na to więc wpływ siła grawitacji, bo im bardziej się hamuje tym mocniej sie telepie - co najciekawsze jak się wciśnie sprzęgło to telepanie ustaje - dwu masa chyba, co nie ?
Własnie - jak to jest - to się rozleci od razu czy można do wypłaty poczekać? Bo widzę że koszty ogromne... A auto musi jeździć - koni przecież nie zaprzągneSamochód też ma duszę...
Komentarz
-
Komentarz