Drgawki, dwumasa a pedal sprzegla ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorz syria
    Classic
    • 2010
    • 10

nooo z tego co właśnie Andrzej mówił mi kiedyś, to ford już powinien oferować odpowiednik DSG więc powinno być ciekawie :idea:
    No to czekamy za 2,5 roku pewnie będzie temat, więc do tego czasu myślę że coś zaoferują
  • Salvatore769
    Drive
    • 2009
    • 95

Witam. Zdecydowalem sie napisac nowy post, bo stary chyba przedawniony. Minelo troche czasu, do podrygow zaczalem sie przyzwyczajac, az tu wczoraj...
    bedac u kumpla, ktory troche sie "zna", uslyszalem, ze drgawki u mnie moga byc jednak od ..... dwumasy ! Siedzielismy w aucie chyba z 10 min wciskajac sprzeglo na jalowym i rzeczywiscie gosc udowodnil mi, ze przy wcisnietym pedale drgawki ustepuja nawet ze 70-75 procent (moze nawet 80, ale nie na 100!). Potem u siebie w garazu powtorzylem eksperyment i jest jak napisalem.
    A wiec jak to jest, czy przy klekajacej wdumasie, na sprzegle podrygi maja calkiem ustac czy tak jak u mnie - okolo 3/4 ??
    P.S. Jeszcze taka drobnostka, ale moze wazna : w garazu, w pelnej ciszy, oprocz poszarpywan slychac z komory silnika takie nieregularne jakby ocierania dwu plaszczyzn blaszanych albo metalowych o siebie ?? TTTM czy macie jakies inne pomysly?
    Acha, no i przy wciskaniu sprzegla czuc i slychac takie lekkie "bicie-stukot"...?
    Pozdrawiam.
    Franek

Komentarz

• jad
      Drive
      • 2009
      • 62

Jaki masz przebieg? Objawy padniętej dwumasy to rzeczywiście drgawki, ale ze sprzęgłem może być różnie. Mogą być drgawki zarówno z wciśniętym sprzęgłem, jak i bez.
      Pozdrawiam,
      Jacki

Komentarz

• pedro
        Ambiente
        • 2009
        • 178

Nie znam sie na tyle żeby stwierdzic czym to jest spowodowane, ale kiedys oglądając octavie przed zakupem (używaną tylko przez kobietę) po 150 tys km było wyraźnie czuc różnice po wciśnięciu pedału sprzęgła. Drgania ustawały.
        U mnie przy przebiegu 200 tys km czuc lekkie drganie na pedale sprzęgła przy wcisnięciu tak gdzieś 1/4 głębokości. Bez żadnych dziwięków czy przenoszenia drgań na silnik-nadwozie.
        Pozdrawiam
        pedro

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez pedro
          U mnie przy przebiegu 200 tys km czuc lekkie drganie na pedale sprzęgła przy wcisnięciu tak gdzieś 1/4 głębokości. Bez żadnych dziwięków czy przenoszenia drgań na silnik-nadwozie.
          Przy 20 i przy 200kkm takie drgawki beda.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• jad
            Drive
            • 2009
            • 62

Zamieszczone przez Maicroft
            Zamieszczone przez pedro
            [...] lekkie drganie na pedale sprzęgła [...]
            Przy 20 i przy 200kkm takie drgawki beda.
            Dokładnie.
            A padnięta dwumasa to nie są lekkie drgawki, to wręcz wibracje całego auta. Najgorsze przy tym nie są te wibracje, tylko koszt naprawy
            Pozdrawiam,
            Jacki

Komentarz

• Grisza
              Drive
              • 2008
              • 71

Mam to samo :|
              Czyli jednak to dwumasa

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

a u mnie nie ma drgań jakiś strasznych tylko jakiś dziwny dźwięk w okolicach lewego koła i jak wcisnę sprzęgło to dźwięk zanika to też może być dwumasa?
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• robekcool
                  RS
                  • 2009
                  • 2041
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Objawy są różne. Od lekkiego drgania samego pedału, przez cichy metaliczny stuk do drgań o dźwięku młota udarowego (miałem ostatnio taki przypadek w agr, waliło jakby ktoś beton kuł).
                  www.k-mot.pl
                  Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
                  Autoholowanie.
                  Robert Kulma

Komentarz

• jad
                    Drive
                    • 2009
                    • 62

Wydaje mi się, że samo drganie pedału sprzęgła (tzn. gdy drga tylko i wyłącznie pedał) zwykle nie jest objawem uszkodzenia koła dwumasowego, czy raczej powinienem napisać, że może być objawem innych, mniej kosztownych awarii.
                    Pozdrawiam,
                    Jacki

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8033
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez jad
                      Wydaje mi się, że samo drganie pedału sprzęgła (tzn. gdy drga tylko i wyłącznie pedał) zwykle nie jest objawem uszkodzenia koła dwumasowego, czy raczej powinienem napisać, że może być objawem innych, mniej kosztownych awarii.
                      Przy lekkim wciśnięciu pedału sprzęgła czuć lekki drgania w TDI i nie jest to padające koło dwu masowe. Mam takie coś od nowości do dziś czyli do 68kkm.
                      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Salvatore769
                        Drive
                        • 2009
                        • 95

Zamieszczone przez jad
                        Jaki masz przebieg? Objawy padniętej dwumasy to rzeczywiście drgawki, ale ze sprzęgłem może być różnie. Mogą być drgawki zarówno z wciśniętym sprzęgłem, jak i bez.
                        Bedziesz zdziwiony : .... 62000 !
                        No to juz nic nie kapuje, wiekszosc kolegow pisze, iz przy klekajacej dwumasie wcisniecie sprzegla eliminuje drgawki calkiem albo prawie ( tak jak pisalem: u mnie wciskam pedal i trzepawki zmniejszaja sie nawet o 3/4 ale nie calkiem!).
                        Moje pytanie dalej pozostaje bez odpowiedzi : drgawki u mnie to TTTM w BXE (walniety soft???) czy dwumasa ??
                        Franek

Komentarz

• ziutsane
                          RS
                          • 2007
                          • 2376

Ja tam nie wiem jak u Was ale u mnie sprzeglo ostatnio padlo i wymienialem komplet ...
                          Dwumase, docisk i tarcze + lozysko

Najpierw totalny brak sprzegla ... potem miekki pedal a potem drgania na pedale ...
                          Co sie okazalo :
                          Braklo okladzin na sprzegle na tarczy polowa po rozebraniu okazalo sie ze byla gola blacha
                          dwumasa nadpeknieta ...
                          docisk mial wylamane pare tych sloneczek ...
                          lozysko bylo w porzadku ale profilaktycznie wymienilem ...
                          odrazu wymienilem olej w skrzyni...

szarpnelo mnie wszystko na ok 2k PLN z robocizna ...
                          Nie polecam takich awarii
                          Radio: C90r+XDP210EQ
                          Kable:Opt,Skyline,50 mm
                          Wzm:XES M1+FP 1.800
                          Glosniki: SUPREMO,CDM54,SQ6,Aliante

Komentarz

• jad
                            Drive
                            • 2009
                            • 62

62000 to rzeczywiście bardzo mało na taką awarię.
                            O sofcie się nie wypowiem, ale sprawdziłbym poduszki silnika.
                            Więcej trudno poradzić, awarii koła dwumasowego nie da się stwierdzić jednoznacznie po samych drganiach. Masz rację, że wciśnięte sprzęgło rzeczywiście pojawia się często w wypowiedziach Kolegów, ale wiem o awariach dwumasy, w których wciśnięte sprzęgło w ogóle nic nie zmieniało w drganiach, auto telepało cały czas Tu masz link do diagnostyki DKZ http://www.motofocus.pl/technika/technika_3316.php - porady w miarę ogólne.
                            Pozdrawiam,
                            Jacki

Komentarz

• Mihau
                              RS
                              • 2009
                              • 7460
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

kurcze jeżeli szlak trafił te podzespoły u mnie to kaplica! tydzień temu poszło 1200 na rozrząd

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez pato.TDi
                                kurcze jeżeli szlak trafił te podzespoły u mnie to kaplica! tydzień temu poszło 1200 na rozrząd
                                Z dwu masą jest tak: jak dbasz, tak masz :wink: :szeroki_usmiech

Więc wszystko w twoich rękach, albo może bardziej w twoich nogach
                                Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez AdamB
                                  Z dwu masą jest tak: jak dbasz, tak masz :wink: :szeroki_usmiech

Więc wszystko w twoich rękach, albo może bardziej w twoich nogach
                                  raczej w nogach poprzedniego właściciela, bo samochód mam 3 m-ce dopiero. a ten hałas już był wcześniej. myślałem, że to pompa wody tak hałasuje czy coś, wymieniłem komplet rozrządu i dalej
                                  a mam takie pytanie? da się z tym jeździć czy trzeba niezwłocznie wymienić ten podzespół?

Komentarz

• Bartholemaus
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 51

Ja wymieniałem sprzęgło całkiem niedawno i wymiana nic nie dała - jak drgawiki miał samochód tak ma nadal. Po za tym dzieje się u mnie tak wtedy jak jade na luzie a wzmaga sie jeszcze bardziej kiedy hamuje hamulcem nożnym tocząc sie na luzie - wtedy mocno "charczy" i telepie się auto. Ma na to więc wpływ siła grawitacji, bo im bardziej się hamuje tym mocniej sie telepie - co najciekawsze jak się wciśnie sprzęgło to telepanie ustaje - dwu masa chyba, co nie ?
                                    Własnie - jak to jest - to się rozleci od razu czy można do wypłaty poczekać? Bo widzę że koszty ogromne... A auto musi jeździć - koni przecież nie zaprzągne
                                    Samochód też ma duszę...

Komentarz

Pracuję...