drgania przy ruszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • markos2108
    Classic
    • 2010
    • 0

drgania przy ruszaniu

Zamieszczone przez szkoda
    Zamieszczone przez Leniwiec
    Inna sprawa, czy faktycznie to ktoś robi.
    robi np. jak auto jest na gwarancji a naprawa w ASO
    A co ma gwarancja do przeglądów rejestracyjnych wbitych w dowód :?:
    Szczególnie że w normalnych warunkach w nowym aucie pierwszy przegląd wypada rok po skończeniu gwarancji (3 lata).

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
    Jesli naprawa przekroczy chodz 1 zł powyżej 2000 tys auto obowiazkowo na przeglad, bo ubezpieczalnia nie wypłaci itd.
    Sorry za OT, ale dalej jednak uważam że próg 2000 to widzimisie ubezpieczycieli.
    W Kodeksie jest mowa o dodatkowym badaniu tylko jeśli naprawiane z ubezpieczenia były elementy mające wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego. Nie znalazłem granicy 2k PLN.

Art.81 Prawa o ruchu drogowym
    11. Niezależnie od badań, o których mowa w ust. 3-5 (chodzi o badania okresowe), dodatkowemu badaniu technicznemu podlega pojazd:
    [...]
    5) w którym została dokonana naprawa wynikająca ze zdarzenia powodującego odpowiedzialność zakładu ubezpieczeń z tytułu zawartej umowy ubezpieczenia określonego w grupach 3 i 10 działu II załącznika do ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej (Dz. U. Nr 124, poz. 1151, z późn. zm.) w zakresie elementów układu nośnego, hamulcowego lub kierowniczego mających wpływ na bezpieczeństwo ruchu drogowego;
    [...]
  • Paweł 35
    Classic
    • 2010
    • 15

drgania przy ruszaniu

Witam wszystkich,od pewnego czasu borykam się z problemem,mianowicie przy ruszaniu do przodu drga lub szarpie mi autem na biegu wstecznym tak samo się zachowuje.Biegi wchodzą bez zarzutu więc czy to dwumas ? mam dopiero 113000 pozdrawiam i dziękuje z góry za jakieś podpowiedzi.

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

Możliwe, ale równie dobrze może to być wina docisku, albo tarczy. Tak, czy tak trzeba do tego zajrzeć, bo taka jazda ( a właściwie ruszanie ) bardzo obciąża skrzynie biegów...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Paweł 35
        Classic
        • 2010
        • 15

A może to być poduszka pod silnikiem?

Komentarz

• robekcool
          RS
          • 2009
          • 2041
          • Octavia II (1Z3)
          • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zależy jakie to drgania. Najpierw obejrzyj poduszki, jeśli nic nie wykryjesz wyciągaj skrzynię
          www.k-mot.pl
          Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
          Autoholowanie.
          Robert Kulma

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Zamieszczone przez Paweł 35
            A może to być poduszka pod silnikiem?
            To zależy jakie są te "drgania/szarpania". Akurat poduszki jest dosyć łatwo zdiagnozować, nawet bez większego rozbierania. Jeśli nie jesteś w stanie ocenić tego sam, to podjedź do jakiegoś mechaniora. Generalnie przy wysypanych poduszkach cały silnik "lata" przód-tył przy każdym dodaniu/ujęciu gazu i przy zmianie biegu...
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Flawek
              Classic
              • 2009
              • 10

Witam,
              Ja mam takie objawy w moim tsi. Przy ruszaniu pod górę wyczuwam drgania i słyszę takie jakby dudnienie. W ASO byłem i... nic. Widzieli, słyszeli i orzekli, że tak ma być.
              Pozdrawiam,
              Flawek

Komentarz

• leszekmw
                RS
                • 2005
                • 5356

Flawek, na pewno tak ma nie być. może być docisk , może być dwumasa , jeżeli jest w tsi.
                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                GVI 1.4TSI
                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Flawek
                  Classic
                  • 2009
                  • 10

Byłem w ASO w Świdniku. Jak zrobi się trochę cieplej podjadę na Węglin. Może tam coś poradzą.
                  Flawek

Komentarz

• GePower
                    Classic
                    • 2008
                    • 4

Ja miałem problem przy ruszaniu drgał mi silnik tak bardziej z lewe strony. Nawet skrzynie wyciągnąłem żeby spr czy to nie dwumasa. Po wyczyszczeniu smaru we wszystkich przegubach okazalo się że w lewym wewnętrznym były dwie sczerbiny na "bierzniach"(tak poza tym nie wykazywał nadmiernych luzów). Wymieniłem go i jest ok. Aż sam jestem pozytywnie zaskoczony

Komentarz

• Paweł 35
                      Classic
                      • 2010
                      • 15

Witam ponownie,śmieszne ale czy prawdziwe wymieniłem akumulator dostał trochę po grzbiecie i mu przeszło.

Komentarz

Pracuję...