wymieniał ktoś lub naprawial wiązke drzwi? mam czesto spotykany problem z lusterkiem i centralnym zamkiem wszyscy wskazuja na wiazke drzwi a nigdzie nie moge znalesc jak sie do tego zabrac. modul mam ok, nie ma uszkodzonych pinow. tapicerke sciagnalem i na tym koniec :/ dalej nie wiem za co sie zabrac...
[O1] Zamarzła ODMA i wywaliło cały olej
Zwiń
X
-
[O1] Zamarzła ODMA i wywaliło cały olej
Panowie mam problem, autko stało od noedzieli nie używane na jutro w Radomiu byłem umówiony na wymiane tłumików więc poszedłem dziś do odśnieżyć samochód. Jak zawsze zapaliłem autko żeby szyby z lodu puściły i sam złapałem za szczotke i zmiatałem z autka śnieg. Jak autko sie zagrzało wyjechałem chwile na miasto zrobiłem z 10km i wróciłem stanąłem przed bramą żeby otworzyć, wjechałem zgasiłem autko ide zamknąć brame i zauważyłem że w miejscu w którym przez minute stał samochód jest spora plama na śniegu poszedłem dotykam a tam OLEJ!
Otworzyłem maske a tam cała komora zalana olejem. Obejrzałem silnik i z tego co zauważyłem bez zdejmowania plastików, to że olej zaczął wyciekać w wielu miejscach spod pokrywy zaworów. W miejscu gdzie znajduje sie odma cały blok zalany olejem! Sprawdzam stan oleju a tu bagnecik suchy. Sprawdziłęm zbiorniczek wyrównawczy ale jest sam płyn bez oleju.
Zadzwoniłem do mechanika i ten powiedział, że prawdopodobnie zamarzła odma i kazał jutro scholować ale nie wie czy zdąrzy do niego zajrzeć. Dodam że podczas jazdy kontolka nawet na sekunde sie nie zapaliła troche sie boje czy silnik sie nie zatarł. Podczas jazy czuć było troche jakby spalenizne czy coś takiego no i jakoś dziwnie sie zbierał ale myślałem że zmarzł i jak sie troche poejździ to sie poprawi.
To jest pierwsza zima, którą autko spędza pod gołym niebem dotychczas było garażowane w grzanym garażu.
Mam do was pytanie co mogło sie uszkodzić i ile mniej więcej może to kosztować.
Troche kasy było odłożone na felgi 16 i wszystko pójdzie w pizd....
-
-
Witam. U mnie zdarzyło się dosłownie to samo wypluło mi 2,5 litra oleju przez bagnet ponieważ zamarzła odma, u mnie mechanik stwierdził że niema się czym przejmować kazał dolać oleju i będzie wszystko OK, objawem tego było klekotanie silnika i następnym razem kazał odkręcić korek wlewu oleju aż do momentu aż silnik się rozgrzeje. U mnie narazie puki co wszystko w porządku oleju nie ubywa a i podobno w tych silnikach to norma w niskich temperaturach.
Komentarz
-
-
Ja dosłownie dwa dni temu miałem to samo ale trochę wcześniej zauważyłem i musiałem tylko 1 l dolać. W tych silnikach to standard.
A na ten numer z korkiem to nawet nie wpadłem. :-)
Jedynie trzeba sprawdzić czy jak go trochę przegoniłeś to czy przypadkiem obudowa tej całej odmy nie pękła bo się będzie sączyć oleum.
Mechanior dzisiaj mi rzekł żeby przetrzeć benzynką silniczek, uzupełnić oleum i delikatnie zrobić ze 200 km, sprawdzić stan i zobaczyć czy się nie sączy z odmy. Jeśli nie to wszystko gra. i jeździć.
Komentarz
-
-
mojrzesz, odma nie czyszczona 7 lat wtedy założyłem nową a auto jest często ganiane
Dziś odma wyczyszczona zalany nowy olej i nowy filtr oleju troche szkoda oleju bo przejechałem na nim tylko 3 tyś km le trudno. Silnik wymyty narazie chodzi normalnie ale zobaczymy co będzie jak przejade kilkaset km czy nic więcej sie nie stało. Narazie zostało doglądać silnik czy nigdzie nie ma żadnych wycieków. Autko wstawiłem na noc do garażu i podłożyłem papiery co by zobaczyć czy gdzieś od dołu olej nie cieknie.
Oby skończyło sie tylko na tej wymianie teraz po uruchomieniu będę zdejmował węża od obudowy filtra i patrzył czy dmucha jak dmucha zakładam i jazda w droge.
Komentarz
-
-
... tak to sie zdarza - mialek kiedys SEATa z silnikiem 1.4 MPI (AKK) i tez mi zamarzla odma olej lecial przez bagnet. Komora silnika wygladala tragicznie.
Znajomy mechanik zabral mi auto do grzanego garazu na caly dzien. Zeby go wyczyscic kupilem 2 szt zmywacza uniwersalnego firmy WURTH moze byc taki z hipermarketu do zmywania hamulcow), uruchomilem silnik i spsikalem caly blok, plastiki, alternator, paski itd. Wygladal jak z fabryki i co wazne wszystko sie odtluscilo. Rozebralem odme i wyczyscilim ten "kisiel" ktory tam zamarzal i od tego czasu bylo git. Raz po raz kontrolowalem odme i juz nie mialem niespodzianek.
Komentarz
-
-
O 1.4 to wiedziałem (niestety sam miałem taką przypadłość), ale że 1.6 też na to cierpią... Zamiast odkręcać wlew, lepiej jechać bez bagnetu.
Można też zamontować specjalną grzałkę na odmę. Do kupienia w ASO. Czy pomaga? Trochę na pewno, ale nie całkowicie - po zamontowaniu raz mi jeszcze zamarzła.
Komentarz
-
-
Sorry za odświeżanie kotleta,ale niestety dzisiaj chyba i mnie dopadło,rano odpalam samochód a on jak traktor chodzi,kontrolka ciśnienia zgasła normalnie odjeżdżam a tam wielka plama oleju na ziemi(bagnet suchy)dolałem ok.1,5-2 l oleju wprawdzie mobila do motula ale teraz to chyba wszystkie się mieszają cały silnik od strony bagnetu zalany do samego dołu i nadal chodzi jak traktor(mam nadzieję,że to tylko od mrozu) i teraz pytanie czy jak puszczą mrozy to normalnie odpalić i jechać do mechanika czy lepiej linka albo laweta, w jakim celu odkręcać korek wlewu oleju albo wyciągać bagnet?Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
sosna1, Skoro zamarzła odma skrzynia korbowa nie ma odpowietrzenia i najczesciej wypycha bagnet przez który wylewa sie olej dlatego odkrecamy korek oleju i czkamy do rozgrzania silnika az owa odma sie udrożni. Najlepiej wyczyscic odme z syfu który w niej sie zebrał i na jakis czas bedziesz miał spokuj. Odma zasyfia sie w autach z niedogrzanym silnikiem (jazda na krótkich odcinkach) wilgoć z oleju osadza sie w odmie i zamarza zapychając ją.U mojego brata w ibizie zamarzł jeszcze smok zasysający olej w misce czesta przypadłosc silników akk 1.4 http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2194073.html
Komentarz
-
-
Witam mam octavie z 98 r. 1.6 . Jest zima i codziennie dojeżdżam do pracy ok 15 km. Na parkingu wychodzę z auta a za nim z 15m plama wyciek oleju. Czyszczę odmę tak co 3-4 tyg. ale pierwszy raz się zdarzyło że wyciekał olej. Czy to jest tego przyczyną? Z góry dzieki za pomoc.
2. czyszczenie co jakiś czas jest wkurzające czy nie można tego jakoś wyeliminować?
Komentarz
-
-
Na pytanie nr 2 masz odpowiedź bodajże dwa posty wcześniej Nie orientuje się w tym temacie jakoś bardzo, mogę tylko napisać że ja na starej odmie w 1.6 SR miałem taki syf że w ostatnim momencie się do tego zabrałem Jednak u mnie nigdy się to nie pojawiło żeby wypluło taką ilość oleju ale jeżdżę codziennie po min. 30-40 km także myślę że to też robi robotę.
Komentarz
-
Komentarz