nad morzem to w sobotę :zlosnik: ale za to jaki będzie miało kolor :szeroki_usmiech
Szarpanie silnika 1.8 TSI OII
Zwiń
X
-
Szarpanie silnika 1.8 TSI OII
Witam
Od kilku dni za pierwszym razem kiedy uruchamiam auto w trakcie jazdy przy dodawaniu lub odejmowaniu gazu jest szarpnięcie silnikiem - wyczuwalne i słyszalne (taki lekki stuk). Nie ważne jakie obroty i temperatura silnika. To co jest istotne to to, że tak jest za pierwszym włączeniem silnika po nocnym postoju. Wystarczy aby silnik pochodził 1 minutę, wyłączam go, włączam i objawu nie ma. Wszystko wtedy działa jak z pod igły.
Samochód Octavia II 1.8 TSI Elegance 21tyś przebieg.
W zeszłą zimę też miałem ten przypadek ale ze dwa razy. Wtedy serwis nic nie wykrył.
Teraz to już kilkakrotnie i trochę mnie to irytuje.
Forum trochę przewertowałem ale nie znalazłem odpowiedzi na poniższe.
Pytanie czy ktoś spotkał się z takim objawem i co z tym można zrobić - gdzie i za ile?
-
-
Odkopie temat. Mam pytanie do posiadaczy 1.8 tsi. Czy zauważyliście takie zjawisko - sytuacja - rozgrzany silnik, stanie na luzie np. w korku, i po jakimś czasie czuć "na fotelu" takie jakby szarpanie? Czasem mocniejsze, czasem słabsze, a czasem w ogóle. Wyczytałem już o takich przypadkach w Leonach, Passatach, czy w Octavi też występują takie egzemplarze? Posiadaczowi Leona w serwisie powiedzieli o złej benzynie, w końcu wymienili sterownik, ale po kilku miesiącach problem wrócił. Ja leje 98 z bp więc raczej nie zwykłe szambo z jakiś no nameów.Witam
Passat 1.8 TSI R-Line MY2010
Komentarz
-
-
diesle na jałowym biegu lubia szarpać ale tsi :?: :shock:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez theOneOdkopie temat. Mam pytanie do posiadaczy 1.8 tsi. Czy zauważyliście takie zjawisko - sytuacja - rozgrzany silnik, stanie na luzie np. w korku, i po jakimś czasie czuć "na fotelu" takie jakby szarpanie? Czasem mocniejsze, czasem słabsze, a czasem w ogóle. Wyczytałem już o takich przypadkach w Leonach, Passatach, czy w Octavi też występują takie egzemplarze? Posiadaczowi Leona w serwisie powiedzieli o złej benzynie, w końcu wymienili sterownik, ale po kilku miesiącach problem wrócił. Ja leje 98 z bp więc raczej nie zwykłe szambo z jakiś no nameów.
w ...TSI tez ?? Pozdrawiam.Franek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Salvatore769Zamieszczone przez theOneOdkopie temat. Mam pytanie do posiadaczy 1.8 tsi. Czy zauważyliście takie zjawisko - sytuacja - rozgrzany silnik, stanie na luzie np. w korku, i po jakimś czasie czuć "na fotelu" takie jakby szarpanie? Czasem mocniejsze, czasem słabsze, a czasem w ogóle. Wyczytałem już o takich przypadkach w Leonach, Passatach, czy w Octavi też występują takie egzemplarze? Posiadaczowi Leona w serwisie powiedzieli o złej benzynie, w końcu wymienili sterownik, ale po kilku miesiącach problem wrócił. Ja leje 98 z bp więc raczej nie zwykłe szambo z jakiś no nameów.
w ...TSI tez ?? Pozdrawiam.
i nie zwłaszcza BXE, bo w BKD jest identycznie, przed programem, po programie, bez znaczenia.
zdaję się, że "problem" dotyczy po prostu PDków, od zawsze się mówiło, że "tak ma być".saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamzano chyba że ja głuchy i nie słyszę co się w silniku dzieje
Zamieszczone przez tomekjmoplJeśli Was to pocieszy :wink: w 1.6 MPI BSE mam to samo - raz na jakiś czas się delikatnie zatelepie na biegu jałowym (zjawisko występuje dość rzadko), przy czym wskazówka obrotomierza ani drgnie ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abrymarzZamieszczone przez BuczoGTPytanie czy ktoś spotkał się z takim objawem ipojawiło się 3-4 razy ale tylko na zimnym silniku tuż po włączeniu (2 kkm).
Ja staram się wyjeżdżać paliwo do rezerwy i tankować do pełna.
Od razu po odjechaniu spod stacji czuć czy będzie "dobrze"Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Psycho DadZmień stacje ...
Fakt faktem, że szkodnikiem nie próbowałem, jak na razie, na innych (wieloletnie przyzwyczajenie :wink: )
To "telepanie" pojawiło się tylko 3-4 razy na zimnym silniku.
Odczuwałem to bardziej jako lekkie drżenie (kilka sekund) i znikało jak ruszyłem.
Zamieszczone przez Psycho DadJa staram się wyjeżdżać paliwo do rezerwy i tankować do pełna., chociaż z poprzednim autkiem było troszkę inaczej.
Często długo jeździłem na rezerwie i tankowałem w ostatniej chwili :? (w baku pozostawało 2-3 litry). A potem tankowałem na maxa "po sufit".
Efekt -> niedrożny odpowietrznik w baku :evil:
Teraz wiem, że ani nie wolno jeździć długo na rezerwie :nono ani nie można tankować "pod sufit" :nono.
A wracając do jakości paliwa: Sądzę, że na NE.TE nie jest najgorsze.
ps. oby ten wątek nie przekształcił się w dyskusję na temat jakości paliwa
chodzi o "szarpanie", "telepanie", "drżenie", "wibracje" silnika 1.8 TSI :!:
Komentarz
-
-
U mnie na nagrzanym występują te cyrki. Dzisiaj pierwsze pół dnia zero drgań, a drugie pół praktycznie co każde światła. Zatnkowałem shella tą lepszą 95. Jak dojade do 2,5k i nic się nie zmieni po tankowaniu 95 (jechałem głównie na 98) to jadę to zgłosić do salonu, ale boje się, że oleją i diagnoza - TTTMWitam
Komentarz
-
-
To i ja sie dolacze do dyskusji. Pojecie szarpania podczas jazdy i wibracji na jalowym jest dosyc wzgledne ale mam nadzieje ze pisze o tym samym
Wibracje na jalowym > zdarzylo mi sie kilka razy to zauwazyc. Nie pamietam czy bylo to na zimnym czy rozgrzanym silniku ( bardziej prawdopodobne ze na rozgrzanym )
Mozna to bylo odczuc trzymajac rece na kierownicy lub dzwigni zmiany biegow. Trwa to kilka sekund i nie powtarza sie juz potem. Mysle ze jest to zauwazalne momentanie gdyz normalnie silnik jest niesamowicie cichy i nie przenosi zadnych wibracji. Poniewaz trwa doslownie mioment to spr. wzrokowe obrotomierza pod katem skaczacych obrotow nic nie daje gdyz jak sie patrzy to jest juz po przyslowiowych ptokach ...
Szarpanie silnika ??? na zimnym . Obserwowane dosyc czesto , tylko na 1 biegu sam mialem o to spytac , a napisalem ??? gdyz nie jestem pewien czy to jest silnik temu winny czy nie np. uklad przeniesienia napedu, turbina itd ... Wydaje sie ze takie szarpanie u mnie wystepuje jedynie w przypadku nieco ostrzejszego ruszania na zimym. Wiec pomyslalem ze to moze kwestia stylu jazdy ? takie lekko za szybkie puszczenie sprzegla ? moze to sprzeglo sie tak zachowuje albo moze to elektronika delikatnie ingeruje na nierozgrzanym ?
Komentarz
-
-
Ogółem, tym silnikiem ciężko ruszać płynnie i trudno się do niego przyzwyczaić, często potrafi szarpnąć na różnych biegach, ale czytałem, że nie tylko ja mam z tym problemA co do szarpania, ja mówię o innym, jałowy bieg i czasem czuć jakby ktoś od spodu auta ciągnął w dół, czasem jakby za przód chwytał. Ostatnio często mi się zdarza, jestem umówiony w ASO, ale komp pewnie nic nie pokaże :/
Witam
Komentarz
-
-
U mnie jest to samo. Gdy jest zimy przez pierwszą minute pokazuje spalanie 3-4l/h, szarpie i pływają oborty, a gdy się doda gazu słychać świst jakby coś się odpowietrzało. Po tej minucie spada do ok 1l/h i się uspokaja. Potem gdy jest ciepły to również wyczuwalne są wibracje ale tylko na biegu jałowym. Ja to odczuwam jakby opóźniony zapłon na jednym z cylindrów. Najlepiej stanąć przy rurze wydechowej i wtedy wyraźnie słychać, że coś go wybija z rytmu. Mam tak od początku jak wyjechałem z salonu i od początku z tym walczę z ASO, ale oczywiście komputer nic nie pokazuje, a oni nie wiedzą bo "nie znają się na tym silniku".
Co do paliwa, to też myślałem że to ten problem. Tankuję na Neste 95 od 3 lat (wcześniej inne auto), spróbowałem Statoila i BP, ale było jeszcze gorzej.
Komentarz
-
-
Mi w ASO podpięli pod kompa - wszystkie parametry wzorowo. Siedzieli ze mną w aucie, czuli te drgania, mówili, że to normalna praca, u niektórych bardziej, u niektórych mniej wyczuwalne. Możliwe, że coś ze stacją ma to wspólnego, teraz zmieniam stacje, tzn. dalej BP, ale gdzie indziej. Mówili, też żeby w polskich warunkach lać Pb98, pytałem o 95 z shella tą lepszą, ale już nawet nie pamiętam co powiedzieli. Szarpaniem nie ma coś się przejmować. TTTM zapewne i tyle. Aczkolwiek co do "szarpie i pływają obroty" - na zimnym czasem jakieś lekkie szarpnięcia, ale wskazówka obrotomierza, zawsze w tym samym miejscu, poniżej 1k obr. U mnie czasem słychać jakiś cichy odgłos jak puszczam gaz (z radiem tego nie usłysze), ale jak dodaje gazu nigdy.Witam
Komentarz
-
Komentarz