zamarzniete szyby od srodka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

Witam Ostatnio zdaża mi sie ale tylko na zimnym silniku ,ze gdy dam ostro po garkach - około 3000 obrotów i 100 - 120 km/h ,że moja octavka traci moc tak jakby turbawka się wyłączyła, żadna kontrolka nie sygnalizuje bledu , po ponownym odpaleniu jest ok i na ciepłym silniku ,nie zdarzasię to . Czy to może być problem z turbo ,czy tez może przepływomierz powietrza lub inne dziadostwo PORADŹCIE
    Jeżeli turbo to czy wystarczy czyszczenie- może zna ktoś dobrego fachowca w Łodzi ? Dajcie namiary.
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Witam
    Zauwazylem kilka razy i nie tylko u siebie(w innym nowym aucie tez)ze zamarzaja od srodka szyby w OIIFL.Co moze byc tego przyczyna?Czy ktos zauwazyl cos podobnego?
    pozdrawiam
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• kornat
      Rider
      • 2007
      • 578

Po jeździe wietrz wnętrze auta i po problemie.

Komentarz

• 66jedrek
        Drive
        • 2009
        • 87

Po prostu samochód jest dość szczelny i para wodna nie ma gdzie uciekać. Następnie osadza się na szybach, skrapla się, a jako że jest to miejsce o dużej różnicy temperatur to najlepiej tam zamarza.
        Można trochę zmniejszyć ten efekt wietrząc samochód po wyjściu z niego, ale przy dużym mrozie i tak coś zamarznie.
        Tak samo przy dużym mrozie nie podgrzewane szyby zamarzają już podczas jazdy. Dzieje się to z dokładnie tego samego powodu. Para, którą wydychasz osadza się na szybach, a jazda powoduje dodatkowe chłodzenie szyby i w konsekwencji jej zamarzanie.
        Być może są jakieś środki zapobiegające temu, ale ja takowych nie znam.

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14885
          • Octavia IV (NX3)

Wilgoć w autku. Jak jedziesz, wentylujesz i grzejesz. więc para krąży i jest osuszana. Po zatrzymaniu para osiada na szybach i zamarza.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

Re: zamarzniete szyby od srodka

Zamieszczone przez fan
            Witam
            Zauwazylem kilka razy i nie tylko u siebie(w innym nowym aucie tez)ze zamarzaja od srodka szyby w OIIFL.Co moze byc tego przyczyna?Czy ktos zauwazyl cos podobnego?
            pozdrawiam
            ja mam tak samo,bardzo mnie to denerwuje, probowalam wielu srodkow ktore i tak nie pomogly, sasiad polecil mi zastosowac pochlaniacz wilgoci, poki co zmniejsz bardzo zamarzanie szyb choc nie likwiduje problem calkowicie

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

fan,jedyną przyczyną jest wilgoś w aucie. mi nie parują szyby bo stosuję kilka trików?:

1.podczas jazdy włączam ogrzewanie np na 25-27st i uchylam szybę lekko- wnętrze się osusza i wilgotne powietrze wylatuje przez uchyloną szybę
              2. na dywaniki kładę kilka papierków ręcznika kuchennego i wymieniam go co jakieś 2-3 dni.roztopiony śnieg z butów wchłania papier który potem wyrzucam z auta
              3. po skończonej jeździe otwieram drzwi na kilkanaście sekundf żeby wnętrze się wychłodziło
              4. przed wejściem do auta buty zawsze są dokładnie oczyszczane ze śniegu

ot i cała filozofia :wink:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• tryton
                Elegance
                • 2008
                • 935

Zamieszczone przez Maru 123
                1.podczas jazdy włączam ogrzewanie np na 25-27st i uchylam szybę lekko- wnętrze się osusza i wilgotne powietrze wylatuje przez uchyloną szybę
                2. na dywaniki kładę kilka papierków ręcznika kuchennego i wymieniam go co jakieś 2-3 dni.roztopiony śnieg z butów wchłania papier który potem wyrzucam z auta
                3. po skończonej jeździe otwieram drzwi na kilkanaście sekundf żeby wnętrze się wychłodziło
                4. przed wejściem do auta buty zawsze są dokładnie oczyszczane ze śniegu

ot i cała filozofia :wink:
                Ja do tego zestawu ostatnio zastosowałem anti fog i szybki naprawde jak by dużo dużo mniej parują

Komentarz

• al6946
                  Classic
                  • 2009
                  • 3

Hej
                  Ja osobiście stosuję Cilit Anty-para, środek do mycia szyb dostępny w każdym markecie ok 6 PLN za butelkę 500ml. Jedna uwaga ponieważ ten środek nie działa jak klasyczny płyn do mycia szyb, więc należy szyby najpierw umyć od środka wodą z jakimś płynem. Spryskać Cilitem, rozprowadzić go po szybie i poczekać jak odparuje. Następnie suchą i czystą szmatką lub papierem ręcznikowym przetrzeć szyby i już powinien być spokój na kilka tygodni.
                  Pozdrawiam.

Komentarz

• SuchyX
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1170

Maru 123, ten sposób jest sprawdzony i działa u mnie
                    Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                    Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• krisoctav
                      Rider
                      • 2008
                      • 417

wystarczy że po każdej skończonej jeździe z dywanika wytrzepać śnieg lub wodę wylać i powinno pomóc jeśli nadal paruję to sprawdzić filtr przeciwpyłkowy i drożność odpływów.

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Maru 123
                        przed wejściem do auta buty zawsze są dokładnie oczyszczane ze śniegu
                        i to jest pierwsze "przykazanie" :szeroki_usmiech
                        Zamieszczone przez krisoctav
                        wystarczy że po każdej skończonej jeździe z dywanika wytrzepać śnieg lub wodę wylać
                        a to drugie :szeroki_usmiech
                        polecam też ustawienie climatronica na AUTO, to naprawdę dużo daje no i wystarczy temp. ustawić na 18 stopni, szybciej się silnik nagrzeje, a przy -20 na zew., te +18 w aucie, będzie odpowiednikiem afryki :wink:

Komentarz

• Marx
                          Elegance
                          • 2009
                          • 865

ostatnio stosuje taki patent ze kilkaset metrow przed dojazdem na miejsce wlaczam w climatronicu "Lo" czyli dmucha zimnym. Troche malo komfortowe, ale rownie skuteczne jak wietrzenie, a nie trzeba czekac. Dodatkowo wytrzepane ze sniegu dywaniki i jest znacznie lepiej.

Komentarz

• eX
                            Elegance
                            • 2006
                            • 980

Marx, napisal cale sedno sprawy, nawiew na szybe z najzimniejszym nawiewem, chwile przed dojazdem na parking gdzie auto juz bedzie dlugo stalo.
                            trzepanie butow i czyszczenie dywanow tez obowiazkowe.
                            w nowym superbie jeszcze nie zdarzylo mi sie nawet wytrzec szyby z jakiejkolwiek mgielki wodnej, (a klimy/osuszacza- nie wlaczam w ogole)

dodatkowo wychladzajac tak szybe przed postojem, na ns dzien uchraniamy sie przed skrobaniem calej szyby z lodu.

Komentarz

• jockerb
                              Drive
                              • 2009
                              • 46
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Gazeta /np. Wyb../ na dywanik po wstawieniu do garażu załatwia sprawę. Rano gazeta mokra a w na dywaniku /głównym źródle wilgoci/ sucho. Jedna gazetka wystarcza niestety tylko na dwa, trzy dni.
                              AntiFog bardzo dobry na nie parowanie szyb, ale nie załatwia problemu wilgoci w aucie.
                              "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
                              A. Einstein

Nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28818

Komentarz

• Marx
                                Elegance
                                • 2009
                                • 865

te gazety na dywanikach to mi sie kojarza ze sloma w butach Niektorzy ponoc daja gazete POD dywaniki i z tym jezdza... No ale jesli to tylko w garazu to moze i dobry pomysl.

Komentarz

• jockerb
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 46
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Marx
                                  te gazety na dywanikach to mi sie kojarza ze sloma w butach Niektorzy ponoc daja gazete POD dywaniki i z tym jezdza... No ale jesli to tylko w garazu to moze i dobry pomysl.
                                  Gazety są tylko po to aby wyciągnąć wilgoć z dywanika oraz po trochu z auta na postoju w garażu. Nigdy nie wyrzucisz całego błota i nie wylejesz całej wody. Jakoś trzeba sobie radzić z ich usunięciem.

A jazda z gazetą na dywaniku to lekka przesada. Nie wyobrażam sobie, aby buty mi się ślizgały po gazecie i jej strzępki po zawilgoceniu wszędzie latały.
                                  Nawet pod dywanikiem gazeta sprawia że dywanik może się przesuwać - nie ma już takiej "przyczepności".
                                  "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: Wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej"
                                  A. Einstein

Nasze auta: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28818

Komentarz

• Evil
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 721

Gazety są dobre, a jak to wygląda to druga sprawa.
                                    Ja nie używam gazet, tylko wszelkiej maści reklam z marketów, które codziennie w skrzynce znajduję. Idę do pracy biorę z sobą gazetkę rzucam do tyłu i tak co kilka dni wymiana. reklamy po paru dniach widać, że jakąś wilgoć wchłonęły.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• Maru 123
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4660

Zamieszczone przez Marx
                                      te gazety na dywanikach to mi sie kojarza ze sloma w butach
                                      te gazety mają być skuteczne a nie estetyczne :wink:
                                      1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• aro_40
                                        RS
                                        • 2007
                                        • 1529
                                        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

A co poradzicie, jak jeżdżę na właczonym AUTO Climatroniku (20 - 22 C) i przy 4 osobach ZAWSZE szyby zachodzą para od środka Teraz mam O2 i to się dzieje, a jak miałem O1 z ręczną klimą nigdy takich problemów nie było
                                        If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• RS
                                          Ambiente
                                          • 2009
                                          • 238

Gazetka jest to rozwiazanie stare jak motoryzacja ( mój tato uzywał tego srodka w PF 126 p w 1977r )- dodatkowo mozna tez samochodzik odkurzyć ( jak jest gdzie - garaż itp ) piasek i kurz mają silne własciwosci higroskopijne i długo trzymaja wilgoć .

Komentarz

• ufo
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1475
                                            • Octavia III combi (5E5)
                                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez aro_40
                                            A co poradzicie, jak jeżdżę na właczonym AUTO Climatroniku
                                            filtr p/pyłkowy wymieniony?
                                            szyby czyste od środka?

Komentarz

• aro_40
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1529
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez ufo
                                              filtr p/pyłkowy wymieniony?
                                              szyby czyste od środka?
                                              filtr oczywiście wymieniony, a szyby raz na kwartał czyszczone (tak jak w O1 było)
                                              If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
                                              _______________________________________
                                              a teraz doszła służbówka O III combi 2,0 150 KM

Komentarz

• kornat
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 578

A co myślicie o takim czymś :?:

Z dieslach by pomogło bo by odpalił auto zamiast dmuchać ogrzewaniem auta które i tak jest zimne zaraz po odpaleniu to by takie urządząko odmrażało i wnętrze by nagrzewało. A przy okazji diesel by się szybciej rozgrzał.

Komentarz

• SuchyX
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1170

kornat, ja jakoś jestem sceptycznie do takiego czegoś nastawiony.....
                                                  Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                                                  Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

Pracuję...