Wada fabryczna? O2 FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • romman
    Ambiente
    • 2009
    • 201

t.flisak,

Jeszcze jedno sobie przypomniałem. Gdzieś czytałem, że za takie zachowanie może odpowiadać za duża wydajność pompy od wspomagania. Nie wiem, czy jest ot w jakiś sposób mierzalne/regulowane, ale dzielę się z Tobą tym co sam wiem.

Komentarz

• adym
      Ambiente
      • 2008
      • 179

O2 ma wspomaganie elektryczne
      ale regulacja jakaś musi być

Komentarz

• TDI CHIP
        Classic
        • 2010
        • 25

Generalnie wszyscy by chcieli mieć auto pilota w swoich samochodach. Puszcza kierownicę i ma jechać 10km prosto, nie bacząc na dziury, koleiny i inne niespodzianki na naszych super drogach. Myślę, że przy przebiegu 17000km jeżdząc bardzo uważnie napewno zaliczymy jakieś nierównosci. Po za tym kolega z O2 FL jak sam napisał ze pochylenie koła jest przekroczone o 0.25 stopnia czyli 15 minut jest to na tyle nie wielka odchyłka, że wątpie żeby było to powodem ściągania. Po za tym odległosci podane 0,5-1cm jeżeli były by nie prawidłowe napewno Pan z stacji diagnostycznej poinformował by, że wyprzedzenie osi sworznia zwrotnicy jest również po za tolerancją. Osobiście użytykuję O2 FL i jeżdzi prosto moze dlatego ze ma dopiero 1000km :lol: . po za tym jeżeli mowa o wadzie fabrycznej to wystepuje ona od początku a nie po przejechaniu 17000km. A może się myle? <myśli>
        TDI Chiptunung

Komentarz

• t.flisak
          Classic
          • 2009
          • 13

TDI CHIP
          To mój autopilot nie działa chyba. Bo jak się gościu z Emidy przejechał tym autem to teraz stoi na serwisie i Poznań kombinuje co jest nie tak...
          Jak się nie kontruje kierownicy przy 100km/h to zjazd z lewego pasa na prawy jest na odległości 100 - 200 metrów.

Fakt że wcześniej tego nie zauważyłem - może dlatego że jak się nowe auto kupuje to nawet do głowy nie przychodzą takie rzeczy żeby samochód ściągał.
          Nie wykluczone też że któraś z wyłapanych dziur zrobiła swoje, to się dopiero okaże.
          Ale jak pisałem wcześniej taką samą oktawkę z tego samego wypustu też ściąga w prawo tylko słabiej.

Jest jeszcze opcja że 8 Opon Michelina jest wadliwych...

Komentarz

• TDI CHIP
            Classic
            • 2010
            • 25

Bardziej bym tu stawiał na jakąś "dziurkę". Zwłaszcza , że przy 17000km raczej wczesniej byś zauważył ten problem. Weryfikacja co jest uszkodzone amortyzator wahacz(są dwa rodzaje "blaszany" i odlew znacznie trwalszy) a może zwrotnica? Wszystko wymaga weryfikacji po przez podmiankę z "dawcy" najlepiej nowego samochodu. Jednak taka operacja wymaga mnóstwa czasu za które w ASO producent nie zapłaci. Odchylenie o 0.25 stopnia nie jest widoczne gołym okiem. Niestety życzę cierpliwości.
            TDI Chiptunung

Komentarz

• mariu_sz
              Rider
              • 2009
              • 320

t.flisak, czy coś się rozwiązało z Twoim ściąganiem? Podziel się informacjami co to było.
              Mariusz
              --------------------------
              OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• TDI CHIP
                Classic
                • 2010
                • 25

t.flisak, właśnie jak się sprawa zakończyła??
                TDI Chiptunung

Komentarz

• AdamB
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 8029
                  • Octavia IV (NX3)
                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

W pewnym momencie nawet powstala teoria, ze pochylenie jezdni na zewnatrz to powoduje
                  Jeżeli jest pochylenie znaczne to wpływa. Codziennie dojeżdżam do pracy drogą która ma nową powierzchnię na odcinku ok 1km. Spadek jest zrobiony na moje oko około 15cm na połowie jezdni. Trzeba na tym odcinku mocno kontrować.
                  Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                    Rider
                    • 2010
                    • 474

Zamieszczone przez AdamB
                    Cytat:
                    W pewnym momencie nawet powstala teoria, ze pochylenie jezdni na zewnatrz to powoduje

Jeżeli jest pochylenie znaczne to wpływa. Codziennie dojeżdżam do pracy drogą która ma nową powierzchnię na odcinku ok 1km. Spadek jest zrobiony na moje oko około 15cm na połowie jezdni. Trzeba na tym odcinku mocno kontrować.
                    Zgadzam sie pochylenie drogi bardzo wpływa na sciaganie czy na ustawienie koła kierownicy, przez CAŁY ROK meczyłem sie z geometria (a własciwie zbieznoscia bo tu tylko to sie ustawia w Fiacie Panda 2005r)

1) czy w Octavi II FL ustawia sie pełna geometrie?? Katy, wyprzedzenia? Zbieznosc itd??

Pamietaj że na tor jazdy auta wpływa TYŁ samochodu, z przodu masz kierownice ktoraj ustawiasz swoj tor jazdy, jak sciaga czesto (niewyjasniona) przyczyna jest własnie tył auta.

Jeśli ktos jest ze Ślaska (Katowice) to polecam zakład Pana Czesława Duda (google.pl<---dokladny adres) chyba najwiekszy "spec" od Geometrii w Polsce, kt ma jakies watpliwosci niech poszuka opinii, popyta, mi bo jestem z Warszawy pomogł na ODLEGŁOŚC przez telefon, co mam zrobic itd, opisujac mu moj problem, starszy gosc, prymitywny zakład ale wie co robi.

Na sciaganie wpływa sama zbieżnośc, KATY Pochylenia koła!! (jak sa 2 identycznie jak przy autach do Driftu dużo pochylone na "-" to nie ma takiej opcji) kat wyprzedzenia swożnia zwrotnicy, jak i same opony, i ciezko w Polsce znalezsc całkowicie prosta droge tzn: nie pochylona , sa one tak budowane aby woda spłuwała do brzegu ulicy.

kolega f.flisak (autor tematu) juz od 10 lutego nie odzywał sie na 4um, wiec albo problem wyjasnił(i sie nie nie podzielił przyczyna) albo pogodził sie z tym ze tak ma byc, albo niepotrzebnie panikował bo wszytsko MOGŁO byc wporzadku od poczatku, tylko przewrazliwienie.
                    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• AdamB
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 8029
                      • Octavia IV (NX3)
                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
                      Polsce znalezsc całkowicie prosta droge tzn: nie pochylona , sa one tak budowane aby woda spłuwała do brzegu ulicy.
                      Tylko czasami przeginają, jak na moim przykładzie.

Komentarz

• RBu
                        Classic
                        • 2010
                        • 1

t.flisak,

t.flisak na jakim etapie jest sprawa ściągania twojej Octavii. Mam podobny problem od odbioru swojej Octavii, a gwarancji pozostało 9 miesięcy. Podejrzewam, że po tym okresie będę mógł odwoływać się, tylko nie wiem do kogo?.

[ Dodano: Czw 24 Cze, 10 21:24 ]
                        Yarek,
                        Witam,

Mam wielką prośbę. Napisz w jakim serwisie robili Tobie geometrię. W mojej Octavii jest podobny problem z tą różnicą, że żaden serwis nie jest w stanie sobie z tym poradzić. W moim przypadku mam taką sytuację, że jak jadę na wprost to wraz ze wzrostem prędkości samochód ściąga w prawo a ja muszę robić korektę kierownicą w lewo. To samo jest przy jeździe na luzie. Samochód od momentu odbioru z salonu miał lekko skręconą kierownicę w lewo i ściągał w prawo. Teraz wiem, że źle zrobiłem,że odebrałem samochód ponieważ teraz w serwisach albo wciskają mi, że tak ma być, że jezdnia krzywa, że opony złe (205/55 R16 Continental Sportcontact2) - zamiana kół również nie pomaga.

A ogólnie gratuluję Ładnej Octavii. Proszę podziel się opinią czy nie musisz bardzo uważać na felgi ( dziury i krawężniki). Ja również choruję na 17stki.

Pozdrawiam RBu

Komentarz

• Yarek
                          Elegance
                          • 2005
                          • 992

Zamieszczone przez RBu
                          Yarek,
                          Witam,

Mam wielką prośbę. Napisz w jakim serwisie robili Tobie geometrię. W mojej Octavii jest podobny problem z tą różnicą, że żaden serwis nie jest w stanie sobie z tym poradzić.
                          Samochód serwisuję na ul. Modlińskiej, w Wimarze i tam go zostawiłem na geometrię.
                          Niestety, ostatnio zauważyłem (przebieg 17.000) że problem chyba częściowo wrócił! Gdy jadę na wprost kierownicę mam leciutko skrzywioną w lewo (mniej niż przy odbiorze) i mam wrażenie, że auto trochę ściąga w prawo... chyba muszę znów podjechać do serwisu.

[ Dodano: Pią 25 Cze, 10 22:04 ]
                          Zamieszczone przez RBu
                          A ogólnie gratuluję Ładnej Octavii. Proszę podziel się opinią czy nie musisz bardzo uważać na felgi ( dziury i krawężniki). Ja również choruję na 17stki.
                          Dzięki. Jeśli chodzi o rozmiar felg, to nie muszę jakoś przesadnie uważać na dziury i krawężniki, ale raczej staram się je omijać. Generalnie różnica w komforcie między 16 a 17 jest duża, więc zanim się zdecydujesz na zmianę, to przejedź się najpierw octą na 17. Choćby moją.
                          . pzdr Jarek
                          aktualnie: Octavia 1.6 TDI i Laguna III 2.0 dci

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

u mnie też kierownica jest ustawiona "torszkę w lewo".

Myślę, że na naszych drogach nie da się uzyskać ideału.

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez Yarek
                              Samochód serwisuję na ul. Modlińskiej, w Wimarze i tam go zostawiłem na geometrię.
                              a oni ZTCW (przynajmniej tak było jakiś czas temu) robią geometrię po drugiej stronie ulicy, więc jak nie ma napinki na serwis a naprawa ma być płatna, to może warto rozważyć nie korzystanie z pośrednictwa :idea:
                              zakład należy do "polecanych" warsztatów.
                              saport techniczny baj DGW
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm
                              no i nie ma :-)

Komentarz

• golas23
                                Classic
                                • 2010
                                • 6

Witam,
                                posiadam nową octavię II FL 1,9 tdi BXE (z lipca 2010r) i od nowości zauważyłem , że ściąga ją w prawo głownie podczas jazdy przy większych prędkościach około 120 widac to najlepiej, dodatkowo kierownica podczas jazdy na wprost była przekręcona troszkę na prawo (musiałem więc cały czas kontrować w lewo). Dodam że auto ma przejechane 2700km. Poczatkowo uwazałem że auto musi się dotrzeć ale to juz chyba za długo trwa.
                                Opony na jakich jeżdże to bridgestone turanza 15`.
                                Dziś byłem w serwisie i zrobiono całą geometrię (na wydruku końcowym którego niedostałem widziałem ze wszystko jest na zielono tylko jedna wartość (chyba kąt wyprzedzenia był na czerwono), panowie stwierdzili, że tak ma być i i że powinno być lepiej... niestety kilka kilometrów prostej pochylonej na różne stronydrogi wskazuje nadal że sciąga w prawo tak jak ściągało na początku
                                NIe wiem czy jest sens zmianiać koła z przodu na tył i lewa na prawo bo dopiero przejechane 2700km.
                                Dzięki za odp.

Komentarz

• AdamB
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 8029
                                  • Octavia IV (NX3)
                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez golas23
                                  niestety kilka kilometrów prostej pochylonej na różne stronydrogi wskazuje nadal że sciąga w prawo tak jak ściągało na początku
                                  Ale na pochylonej nawierzchni będzie ściągać w kierunku spadku drogi.To jest całkiem normalne. :roll:

Komentarz

• golas23
                                    Classic
                                    • 2010
                                    • 6

Zamieszczone przez AdamB
                                    Zamieszczone przez golas23
                                    niestety kilka kilometrów prostej pochylonej na różne stronydrogi wskazuje nadal że sciąga w prawo tak jak ściągało na początku
                                    Ale na pochylonej nawierzchni będzie ściągać w kierunku spadku drogi.To jest całkiem normalne. :roll:
                                    to się zgadza ale nadal sciąga bardziej na stronę prawą nawet jesłi droga wygląda na niepochyloną na zadną ze stron ???

Komentarz

• AdamB
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 8029
                                      • Octavia IV (NX3)
                                      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

golas23, najlepiej jedź do jakiegoś warsztatu który wie co robi, bo to że pewne odchyłki są w normie to nie znaczy, że wszystko jest OK. Odżałuj te 100-200zł.

Komentarz

• golas23
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 6

Zamieszczone przez AdamB
                                        golas23, najlepiej jedź do jakiegoś warsztatu który wie co robi, bo to że pewne odchyłki są w normie to nie znaczy, że wszystko jest OK. Odżałuj te 100-200zł.
                                        tak właśnie planuję zrobic tylko, że niestety nie znam dobrego zaufanego warsztatu w bydg. i okolicy który się tym zajmuje, jakieś sugestie....??? Pozdrawiam i dzięki za tak szybkie odpowiedzi.

Komentarz

• mariu_sz
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 320

golas23, sprawdziłeś ciśnienie w oponach ?
                                          U mnie też delikatnie ściąga na prawo ale na letnich kołach 17", geometrię robilem w 2 różnych niezależnych od siebie warsztatach na naprawdę dobrych maszynach i przez ludzi którzy wiedzą co robią i też wszystko wyszło ok.

Chyba, że trzeba jeszcze jechać do trzeciego :twisted:
                                          Mariusz
                                          --------------------------
                                          OCTAVIA 2FL Combi 1.8 TSI Elegance

Komentarz

• golas23
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 6

[quote="mariu_sz"]golas23, sprawdziłeś ciśnienie w oponach ?

Tak ciśnienie było sprawdzane,i jest OK.
                                            Musz powiedzieć ze jest to troche dziwna sprawa bo to kurde nowe auto.
                                            Miałem opla Vectrę Bkombi z 98 roku 230tys. przebiegu i auto szło jak po szynach bez jakiegokolwiek sciągania ( a muszę przyznać ze mam oko do takich rzeczy i od razy widze czy jest coś symetryczne czy nie itp)

Komentarz

• winni77
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 2183
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

golas23, ale to jest O2 po FL? Jeśli jeszcze jest na gwarancji, to może reklamuj?
                                              Mój "Batmobil"

Komentarz

• golas23
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 6

Zamieszczone przez winni77
                                                golas23, ale to jest O2 po FL? Jeśli jeszcze jest na gwarancji, to może reklamuj?
                                                Oczywiście jest to nowe auto z lipca tego roku octavia II FL i jest na gwarancji, i ogólnie autem jeżdzi sie super, silnik jest super spalanie jest super, bagażnik jest suuuper bo to kombi ... tylko to ściąganie w prawo NIE jest super

[ Dodano: Sob 11 Wrz, 10 14:54 ]
                                                Problem zniaknął...przynajmniej narazie. Otóż kiklanaście dni temu odwiedziłem drugiego dealera skody i tam znaleziono przyczynę sciągania autka.......pomogła zamiana kół przednich (nie samych opon lecz kół) i szkodnik śmiga prosto jak strzała.
                                                Zastanawia mnie tylko czy jeśli założę nowe oponki zimowe to problem nie pojawi się na nowo...???

pozdrawiam wszystkich

Komentarz

Pracuję...