Zawiasy O1 drzwi lewe przednie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mnemorius
    Classic
    • 2008
    • 31

wysłałem na prv.zapytanie dostałeś?
    nie dostałem :-(
    proszę wyślij na [email protected]
    dz
  • pablo_doctor
    Elegance
    S_OCP Member
    • 2007
    • 791

szybkie pytanie czy ktos ma doswiadczenie ze zdjeciem a potem zamontowaniem zawiasow drzwi przednich lewych / kierowcy/
    O ile zdjecie dolnego zawiasu nie robi problemu to z gornym jest chyba masakra jakas.

Chodzi mi o odkrecenie ich od slupka.
    pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• chimek11
      Rider
      • 2007
      • 482

trzeba chyba nadkole ściągnąć. ja miesiąc temu miałem opadniete drzwi i też wyglądało że trzeba by nadkole ściągać ale kumpel zdjął te plastiki od spodu i z pomocą bardzo czułego urządzenia użył (nie)wielkiej siły i zawias wrócił na swoje dawne położenie.

Komentarz

• igi79
        Classic
        • 2007
        • 3

Podłączam się pod temat. Również mam problem z wymianą górnego zawiasu.
        Zakupiłem nowy zawias w ASO (45zł) ale po odkręceniu dwóch śrub (torx 45) trzyma go do słupka jeszcze jedna, tak jakby od wewnątrz. Chciałem wymienić więc tylko część która przychodzi do drzwi, ale po jej rozkręceniu okazało się że nie pasuje do starego zawiasu. Pozostaje więc tylko wymiana całego. Proszę o pomoc w tej kwestii.
        igi79

Komentarz

• Adamus 77
          Classic
          • 2009
          • 7

No właśnie w mojej O1 też dżwi sie opuściły, właściwie to ją kupiłem już z opuszczonymi. Powiedzcie mi czy jedynym rozwiązaniem jest wymiana zawiasów (co jak czytam nie jest proste) czy jest jakiś inny sposób? Może jest jakaś regulacja? Napisz mi Chimek 11 co Ty dokładnie zrobiłeś - wymieniałeś czy podkręcałeś te zawiasy?

[ Dodano: Wto 09 Lut, 10 11:51 ]
          Oczywiście chodzi o drzwi w mojej O1 - nie wiem jak to mogło się stać :lol:

Komentarz

• pablo_doctor
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2007
            • 791

zeby gorny zawias odkrecic od slupka to jakis dramat jest, poniewaz jedna ze srob podobnie jak w dolnym idzie od srodka i to na wyskokosi deski rozdzielczej.
            Dostep na max utrudniony nawet po rozebraniu calej deski.

Co do regulacji - opisze jak mi sie to udalo zrobic bez demolki auta.
            luzulesz dolny zawias na slupku zdj.1 z obu stron tj. od srodka i od zewnetrznej strony. Kolejnym krokiem jest zluzowanie zawiasu gornego - tylko jedna srba /od zewnatrz/ zdj.2 i teraz mniej profesjonalne rozwiazanie. Bierzesz klucz plaski 22 i zakladasz dzwignie ciagnac zawias w gore !!!! UWAGA !!!! ktos trzyma drzwi i ci pomaga je unosic.
            Drzwi powinny byc otwarte mniejszym stopniu niz lapie "pierwsze ograniczenie". w momencie jak beda na max w gorze zakrecasz srube w gornym zaiasie potem zakrecasz jedna w dolnym i polozeniem regulujesz aby wszystkie szczeliny byly rowne.
            Dobrze jest sobie odkrecic rygiel by ni przeszkadzal uwazajac zeby naretki ni powpadaly do slupka.

Jesli trzeba wymienic na nowy gorny zawias to bede sie za Ciebie modlil
            Załączone pliki
            pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• pablo_NO
              Ambiente
              • 2007
              • 125

Troszeczkę roboty jest jak opisujecie. Ja zrobiłem jedno jak mi się drzwi opuściły wziełem drewniany kołek :lol: itak jak w ASO Skody większy młotek i 2 puknięcia i już roko jest ok. pozdrawiam i powodzenia

Komentarz

• Adamus 77
                Classic
                • 2009
                • 7

Dzięki za info. Jak warunki atmosferyczne pozwolą to się za to wezmę. Popróbuję i napiszę czy się udało. A co do ASO w moim przypadku nie Skody akurat to faktycznie jak odbierałem samochód od blacharza to zgłosiłem Panu, że podłoga ma jakiegoś guza. Naprawa trwała jakieś dwa uderzenia młota na szczęście przez drewniany klocek. Taki był z niego innowator. :lol: Pozdrawiam.

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

.... w sumie to zaden szok - wk oncu to blacha
                  pablo_doctor

Komentarz

• adiwaw
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 167

A po co wymieniać cały zawias jak można tylko sworzeń, na którym są pewnie luzy? Ja tak miałem i nie musiałem wiele rozkręcać. Lepiej wykręcić od strony drzwi, dolny poluzować i drzwi oprzeć na jakiejś belce i tak wymienić. u mnie było 10min roboty z regulacją

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

ja wymienialem po "sarciu z przeiwnikiem"
                      pablo_doctor

Komentarz

• wojtisek1
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 429

W co ewentualnie stukać młotkiem przez drewienko i z jakiego kierunku??:-)))
                        Też mam upuszczone wrota i nie wiem czy wymieniać zawias czy się bawić w cuda??
                        Mało tego nie wiem czy luzy są na zawiasie górnym czy dolnym. Jak to sprawdzić ??
                        NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
                        Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
                        Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
                        171 KM ; 402 Nm obr/min
                        Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...

Komentarz

• mariush19
                          Rider
                          • 2009
                          • 634
                          • Octavia III (5E3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Odgrzeję kotleta.
                          Do wymiany mam zawias dolny drzwi kierowcy. Piszecie że to dość łatwe w porównaniu z górny. Jak się najlepiej zabrać do dolnego. Dolny zawias przykręcony jest dwiema śrubami do drzwi i dwiema do słupka w tym jedna zewnętrzna druga wewnętrzna. Na górnym zawiasie nie widze tej małej śrubki dociskającej sworzeń zawiasu, jeśli to ma jakieś znaczenie. Najłatwiej będzie zdjąć całe drzwi? tj :
                          1. odpiąć kostkę elektryczną drzwi w okolicach dolnego poszycia słupka A
                          2. odkręcić dwie śruby zawiasu dolnego od drzwi (mam nadzieje że nie ma nakrętek z drugiej strony, tzn są ale przyspawane do drzwi
                          I czy wtedy drzwi zejdą do góry gdy nie ma tej małeś śrubki dociskającej na górnym zawiasie?
                          Czy odkręcić jeszcze śrubę mocującą górny zawias do drzwi i wtedy zdjąć całkowicie drzwi?

Wtedy wymienić zawias dolny.

Czy jest jakaś inna prostsza metoda wymiany tego dolnego zawiasu bez zdejmowania drzwi?

Komentarz

Pracuję...