Zawiasy O1 drzwi lewe przednie
Zwiń
X
-
Zawiasy O1 drzwi lewe przednie
szybkie pytanie czy ktos ma doswiadczenie ze zdjeciem a potem zamontowaniem zawiasow drzwi przednich lewych / kierowcy/
O ile zdjecie dolnego zawiasu nie robi problemu to z gornym jest chyba masakra jakas.
Chodzi mi o odkrecenie ich od slupka.pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl
-
-
Podłączam się pod temat. Również mam problem z wymianą górnego zawiasu.
Zakupiłem nowy zawias w ASO (45zł) ale po odkręceniu dwóch śrub (torx 45) trzyma go do słupka jeszcze jedna, tak jakby od wewnątrz. Chciałem wymienić więc tylko część która przychodzi do drzwi, ale po jej rozkręceniu okazało się że nie pasuje do starego zawiasu. Pozostaje więc tylko wymiana całego. Proszę o pomoc w tej kwestii.igi79
Komentarz
-
-
No właśnie w mojej O1 też dżwi sie opuściły, właściwie to ją kupiłem już z opuszczonymi. Powiedzcie mi czy jedynym rozwiązaniem jest wymiana zawiasów (co jak czytam nie jest proste) czy jest jakiś inny sposób? Może jest jakaś regulacja? Napisz mi Chimek 11 co Ty dokładnie zrobiłeś - wymieniałeś czy podkręcałeś te zawiasy?
[ Dodano: Wto 09 Lut, 10 11:51 ]
Oczywiście chodzi o drzwi w mojej O1 - nie wiem jak to mogło się stać :lol:
Komentarz
-
-
zeby gorny zawias odkrecic od slupka to jakis dramat jest, poniewaz jedna ze srob podobnie jak w dolnym idzie od srodka i to na wyskokosi deski rozdzielczej.
Dostep na max utrudniony nawet po rozebraniu calej deski.
Co do regulacji - opisze jak mi sie to udalo zrobic bez demolki auta.
luzulesz dolny zawias na slupku zdj.1 z obu stron tj. od srodka i od zewnetrznej strony. Kolejnym krokiem jest zluzowanie zawiasu gornego - tylko jedna srba /od zewnatrz/ zdj.2 i teraz mniej profesjonalne rozwiazanie. Bierzesz klucz plaski 22 i zakladasz dzwignie ciagnac zawias w gore !!!! UWAGA !!!! ktos trzyma drzwi i ci pomaga je unosic.
Drzwi powinny byc otwarte mniejszym stopniu niz lapie "pierwsze ograniczenie". w momencie jak beda na max w gorze zakrecasz srube w gornym zaiasie potem zakrecasz jedna w dolnym i polozeniem regulujesz aby wszystkie szczeliny byly rowne.
Dobrze jest sobie odkrecic rygiel by ni przeszkadzal uwazajac zeby naretki ni powpadaly do slupka.
Jesli trzeba wymienic na nowy gorny zawias to bede sie za Ciebie modlilpablo_doctor
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Komentarz
-
-
Dzięki za info. Jak warunki atmosferyczne pozwolą to się za to wezmę. Popróbuję i napiszę czy się udało. A co do ASO w moim przypadku nie Skody akurat to faktycznie jak odbierałem samochód od blacharza to zgłosiłem Panu, że podłoga ma jakiegoś guza. Naprawa trwała jakieś dwa uderzenia młota na szczęście przez drewniany klocek. Taki był z niego innowator. :lol: Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
.... w sumie to zaden szok - wk oncu to blachapablo_doctor
Komentarz
-
-
ja wymienialem po "sarciu z przeiwnikiem"pablo_doctor
Komentarz
-
-
W co ewentualnie stukać młotkiem przez drewienko i z jakiego kierunku??:-)))
Też mam upuszczone wrota i nie wiem czy wymieniać zawias czy się bawić w cuda??
Mało tego nie wiem czy luzy są na zawiasie górnym czy dolnym. Jak to sprawdzić ??NOWA TWARZ http://www.wrzuta.pl/obraz/x1NMSALRtR/
Bilstein B4+tarcze ATE PD+klocki ATE - SUPER ZESTAW !!
Wojtisek - bokiem do przodu to jest to !!!!
171 KM ; 402 Nm obr/min
Nie sztuką jest zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zabić ją boczną...
Komentarz
-
-
Odgrzeję kotleta.
Do wymiany mam zawias dolny drzwi kierowcy. Piszecie że to dość łatwe w porównaniu z górny. Jak się najlepiej zabrać do dolnego. Dolny zawias przykręcony jest dwiema śrubami do drzwi i dwiema do słupka w tym jedna zewnętrzna druga wewnętrzna. Na górnym zawiasie nie widze tej małej śrubki dociskającej sworzeń zawiasu, jeśli to ma jakieś znaczenie. Najłatwiej będzie zdjąć całe drzwi? tj :
1. odpiąć kostkę elektryczną drzwi w okolicach dolnego poszycia słupka A
2. odkręcić dwie śruby zawiasu dolnego od drzwi (mam nadzieje że nie ma nakrętek z drugiej strony, tzn są ale przyspawane do drzwi
I czy wtedy drzwi zejdą do góry gdy nie ma tej małeś śrubki dociskającej na górnym zawiasie?
Czy odkręcić jeszcze śrubę mocującą górny zawias do drzwi i wtedy zdjąć całkowicie drzwi?
Wtedy wymienić zawias dolny.
Czy jest jakaś inna prostsza metoda wymiany tego dolnego zawiasu bez zdejmowania drzwi?
Komentarz
-
Komentarz