Zamieszczone przez piramida
problem z zapaleniem
Zwiń
X
-
problem z zapaleniem
Witam! Widzę że istnieje juz podobny post do tego który chce zamieścić ale wydaje mi sie że usterka jest inna.
Mianowicie: Na wstępie powiem że Octavia jest garażowana.
- 1 raz problem pojawił sie jakieś miesiąca temu (temp.-4). odpaliłem Octavie przejechałem kilka kilometrów olej sie nagrzał, zgasiłem samochód, wyszedłem na jakieś20min, wróciłem przekręcam kluczyk (wszystko ok kontrolki zapalają się i gasną, świece rozgrzane) zaczyna kręcić, silnik próbuje załapać przez moment i po chwili kręci sam rozrusznik(tak mi się wydaje, nie ma reakcji ze strony silnika).Nie piłowałem jej długo otworzyłem maskę ale nic dziwnego nie zauważyłem i nie usłyszałem. Wróciłem do środka porozmawiałem z nią ładnie
i zapaliła. Od tamtej pory zapalała jeszcze kilka razy bez problemu.
- 2 raz problem pojawił się po 1.5 tygodniu(temp. ok.-12). Poszedłem do garażu odpaliłem bez problemu, podobna sytuacja(krótka przejażdżka), wychodzę, wracam, Octavia stoi na mrozie kilka min wsiadam przekręcam kluczyk i dzieje się to co opisałem wcześniej(silnik próbuje załapać ale po chwili słychać sam rozrusznik). Próbowałem jeszcze kilka razy ale bez skutecznie. Już nie pomogła moja prośba ani groźba
.
Pewna osoba która słyszała jak zapala powiedziała mi że to Bendix. Oddałem do elektryka który powiedział mi „że to nie żaden Bendix, tylko wina oleju”- wymienił olej i jakiś zawór przy pompie olejowej. Pomogło. Największe mrozy -23 Octavia zapala jest super!Wszystko było ok., do czasu. Dziś sytuacja wyglądała identycznie jak w dwóch opisanych przeze mnie powyżej. Krótka przejażdżka, postój, i dzieje się to co wcześniej;(.
Co robić? Ktoś miał już taki problem? Czy to może być rzeczywiście Bendix? Octavia paliła bez żadnych problemów przekręcałem kluczyk i po chwili zapalała. Zauważyłem, że w przewodzie paliwowym jest pęcherz powietrza. Czy on może się tam znajdować? To normalne?
Pomocy!
-
-
Re: problem z zapaleniem
moze masz problem z cofajacym paliwem - oringi na filtrze paliwa. Bo mozesz miec róznice tez jezeli masz pełny bak paliwa moze Ci lepiej palic.....na to zwróc uwage. Wpisz sobie w "szukajke" oringi - i poczytaj troszku, bo to pierdoła a nieraz nerwów popsuje.......Zamieszczone przez lukas767Zauważyłem, że w przewodzie paliwowym jest pęcherz powietrza. Czy on może się tam znajdować? To normalne?
Pomocy!
Komentarz
-
normalnie wygląda lepiej niz nówka sztuka
. mam nadzieje że problem już nie wróci. dzięki Piotrek
. Pozdrawiam!
Komentarz