Zamieszczone przez piramida
problem z zapaleniem
Zwiń
X
-
problem z zapaleniem
Witam! Widzę że istnieje juz podobny post do tego który chce zamieścić ale wydaje mi sie że usterka jest inna.
Mianowicie: Na wstępie powiem że Octavia jest garażowana.
- 1 raz problem pojawił sie jakieś miesiąca temu (temp.-4). odpaliłem Octavie przejechałem kilka kilometrów olej sie nagrzał, zgasiłem samochód, wyszedłem na jakieś20min, wróciłem przekręcam kluczyk (wszystko ok kontrolki zapalają się i gasną, świece rozgrzane) zaczyna kręcić, silnik próbuje załapać przez moment i po chwili kręci sam rozrusznik(tak mi się wydaje, nie ma reakcji ze strony silnika).Nie piłowałem jej długo otworzyłem maskę ale nic dziwnego nie zauważyłem i nie usłyszałem. Wróciłem do środka porozmawiałem z nią ładniei zapaliła. Od tamtej pory zapalała jeszcze kilka razy bez problemu.
- 2 raz problem pojawił się po 1.5 tygodniu(temp. ok.-12). Poszedłem do garażu odpaliłem bez problemu, podobna sytuacja(krótka przejażdżka), wychodzę, wracam, Octavia stoi na mrozie kilka min wsiadam przekręcam kluczyk i dzieje się to co opisałem wcześniej(silnik próbuje załapać ale po chwili słychać sam rozrusznik). Próbowałem jeszcze kilka razy ale bez skutecznie. Już nie pomogła moja prośba ani groźba.
Pewna osoba która słyszała jak zapala powiedziała mi że to Bendix. Oddałem do elektryka który powiedział mi „że to nie żaden Bendix, tylko wina oleju”- wymienił olej i jakiś zawór przy pompie olejowej. Pomogło. Największe mrozy -23 Octavia zapala jest super!Wszystko było ok., do czasu. Dziś sytuacja wyglądała identycznie jak w dwóch opisanych przeze mnie powyżej. Krótka przejażdżka, postój, i dzieje się to co wcześniej;(.
Co robić? Ktoś miał już taki problem? Czy to może być rzeczywiście Bendix? Octavia paliła bez żadnych problemów przekręcałem kluczyk i po chwili zapalała. Zauważyłem, że w przewodzie paliwowym jest pęcherz powietrza. Czy on może się tam znajdować? To normalne?
Pomocy!
-
-
Re: problem z zapaleniem
Zamieszczone przez lukas767Zauważyłem, że w przewodzie paliwowym jest pęcherz powietrza. Czy on może się tam znajdować? To normalne?
Pomocy!
Komentarz
-
Komentarz