mnie to zawsze osłabia - jak się przejedzie d.pą po asfalcie to dopiero będzie szczęśliwa
[O1] termostat, airbag - czy to mróz?
Zwiń
X
-
[O1] termostat, airbag - czy to mróz?
Witam, już od ponad godziny studiuję tematy na tym forum dot. wymiany termostatu w octavce 1.9 TDI.
U mnie problem pojawil sie po jednym z wiekszych mrozów, i caly czas trwa bez względu na temperaturę na zewnątrz, zawsze wskazówka zatrzymuje sie przed polowka, powiedzmy 3/8 i nie wiem czy mam szukac winy w termostacie czy w tym czujniku? sam chyba nie bede i tak umial wymienic, a chodzi mi o koszty.
Czy to ze sie silnik nie dogrzewa, mam negatywny wpływ na auto? słyszałem już tyle samo głosów na nie co na tak.
A druga sprawa to od pewnego czasu (niewykluczone ze tego mrozu) przy właczeniu silnika i cały czas w trakcie jazdy świeci mi się ikona airbagu. Czy to znaczy,że się nie ładuje? jak to naprawic?
Mam też pytanie o osłone silnika, (duzy plastik pod spodem), czy powinno si ez nia jezdzic czy nie? po wypadku ją staciłem, ale mechanik powiedział ze jes niepotrzebna?? ( czy ona gra jakąś role w temp. silnika czy tylko zapobiega brudzeniu?)
I jeszcze kwestia zalewania do pełna-pełna. Gdy jade na stacje, i jade w trase, czesto zalewam auto do pełna(czyli do momentu az odskoczy) a potem dociskajac odpowietrznik, zalewam jeszcze z 10l. Czy to złe?
Dziękuję i pozdrawiamcierpliwości, nie jestem mechanikiem!
-
-
Zamieszczone przez ciałoI jeszcze kwestia zalewania do pełna-pełna. Gdy jade na stacje, i jade w trase, czesto zalewam auto do pełna(czyli do momentu az odskoczy) a potem dociskajac odpowietrznik, zalewam jeszcze z 10l. Czy to złe?
Zamieszczone przez ciałoczy ona gra jakąś role w temp. silnika czy tylko zapobiega brudzeniu?)Zamieszczone przez ciałozawsze wskazówka zatrzymuje sie przed polowkaZamieszczone przez ciałoCzy to ze sie silnik nie dogrzewa, mam negatywny wpływ na auto
Moja rada- przejedź się konkretnie samochodem- tak parę razy zalicz sprint na 400 m, zobacz czy wtedy silnik się nagrzeje. Jeśli tak, nie szukałbym więcej- osłona pod silnik i tyle.It doesn't matter what we're losing
It only matters what we're going to find!
Komentarz
-
-
Re: termostat, airbag - czy to mróz?
Zamieszczone przez ciałoA druga sprawa to od pewnego czasu (niewykluczone ze tego mrozu) przy właczeniu silnika i cały czas w trakcie jazdy świeci mi się ikona airbagu. Czy to znaczy,że się nie ładuje? jak to naprawic?
Ponizej wątek odnośnie tego problemu
Problem z AIRBAG
Komentarz
-
-
adamn, to że poduszka mu się palni nie oznacza że wtyczka mu się poluzowała. Wystarczy że styki zaśniedziały i będą przeskoki na wtyczce i już błąd na szafie. Niech podepnie Vaga i będzie wiadomo co z poduszką nie tak.
A co do termostatu to niech kolega zobaczy czy rura która wychodzi o termy jest ciepła jak pokazuje 3/8 na szafie jak ciepła to uwalona terma a jak zimna to czujnik. W tym i w tym przypadku kosz ok 45zł.Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciałoI jeszcze kwestia zalewania do pełna-pełna. Gdy jade na stacje, i jade w trase, czesto zalewam auto do pełna(czyli do momentu az odskoczy) a potem dociskajac odpowietrznik, zalewam jeszcze z 10l. Czy to złe?pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz