[O1] termostat, airbag - czy to mróz?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grzesiek1
    Classic
    • 2011
    • 5

mnie to zawsze osłabia - jak się przejedzie d.pą po asfalcie to dopiero będzie szczęśliwa
    grzesiek
  • ciało
    Classic
    • 2010
    • 9

Witam, już od ponad godziny studiuję tematy na tym forum dot. wymiany termostatu w octavce 1.9 TDI.
    U mnie problem pojawil sie po jednym z wiekszych mrozów, i caly czas trwa bez względu na temperaturę na zewnątrz, zawsze wskazówka zatrzymuje sie przed polowka, powiedzmy 3/8 i nie wiem czy mam szukac winy w termostacie czy w tym czujniku? sam chyba nie bede i tak umial wymienic, a chodzi mi o koszty.
    Czy to ze sie silnik nie dogrzewa, mam negatywny wpływ na auto? słyszałem już tyle samo głosów na nie co na tak.

A druga sprawa to od pewnego czasu (niewykluczone ze tego mrozu) przy właczeniu silnika i cały czas w trakcie jazdy świeci mi się ikona airbagu. Czy to znaczy,że się nie ładuje? jak to naprawic?

Mam też pytanie o osłone silnika, (duzy plastik pod spodem), czy powinno si ez nia jezdzic czy nie? po wypadku ją staciłem, ale mechanik powiedział ze jes niepotrzebna?? ( czy ona gra jakąś role w temp. silnika czy tylko zapobiega brudzeniu?)

I jeszcze kwestia zalewania do pełna-pełna. Gdy jade na stacje, i jade w trase, czesto zalewam auto do pełna(czyli do momentu az odskoczy) a potem dociskajac odpowietrznik, zalewam jeszcze z 10l. Czy to złe?

Dziękuję i pozdrawiam
    cierpliwości, nie jestem mechanikiem!

Komentarz

• tomil
      L&K
      S_OCP Member
      • 2008
      • 1179

Zamieszczone przez ciało
      I jeszcze kwestia zalewania do pełna-pełna. Gdy jade na stacje, i jade w trase, czesto zalewam auto do pełna(czyli do momentu az odskoczy) a potem dociskajac odpowietrznik, zalewam jeszcze z 10l. Czy to złe?
      Jak w trasę to nie.

Zamieszczone przez ciało
      czy ona gra jakąś role w temp. silnika czy tylko zapobiega brudzeniu?)
      Tu bym upatrywał problemów z
      Zamieszczone przez ciało
      zawsze wskazówka zatrzymuje sie przed polowka
      Zamieszczone przez ciało
      Czy to ze sie silnik nie dogrzewa, mam negatywny wpływ na auto
      na auto nie, na silnik już raczej tak. Temperatura robocza silnika powinna oscylować w okolicach 90 st. Poniżej tej wartości komputer będzie zwiększał dawkę paliwa (ssanie).

Moja rada- przejedź się konkretnie samochodem- tak parę razy zalicz sprint na 400 m, zobacz czy wtedy silnik się nagrzeje. Jeśli tak, nie szukałbym więcej- osłona pod silnik i tyle.
      It doesn't matter what we're losing
      It only matters what we're going to find!

Komentarz

• adamn
        Drive
        S_OCP Member
        • 2006
        • 99

Re: termostat, airbag - czy to mróz?

Zamieszczone przez ciało
        A druga sprawa to od pewnego czasu (niewykluczone ze tego mrozu) przy właczeniu silnika i cały czas w trakcie jazdy świeci mi się ikona airbagu. Czy to znaczy,że się nie ładuje? jak to naprawic?
        Sprawdziłbym czy się nie poluzowała wtyczka pod siedzieniami od bocznych poduszek powietrzych. Błąd niestety trzeba skasować w ASO albo poprosić osobę z okolicy, która dysponuje VAG-em.

Ponizej wątek odnośnie tego problemu

Problem z AIRBAG

Komentarz

• SuchyX
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1170

adamn, to że poduszka mu się palni nie oznacza że wtyczka mu się poluzowała. Wystarczy że styki zaśniedziały i będą przeskoki na wtyczce i już błąd na szafie. Niech podepnie Vaga i będzie wiadomo co z poduszką nie tak.

A co do termostatu to niech kolega zobaczy czy rura która wychodzi o termy jest ciepła jak pokazuje 3/8 na szafie jak ciepła to uwalona terma a jak zimna to czujnik. W tym i w tym przypadku kosz ok 45zł.
          Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
          Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

• ruwado
            RS
            • 2009
            • 14885
            • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez ciało
            Byle tak nie dolewać stawiając autko i jeszcze dodatkowo w czasie upałów.
            pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...