Witam,
od niedawan jestem posiadeczem O II, ale dziś przjechałem się nia szybciej na trasie i zauwazyłem że samochod lekko skreca w prawo badz lewo (skreca to za duzo powiedziane lekko zmienia kierunek jazdy) co powduje że cały czas musze ruszac kierownic i nawrac go na srodek pasa. Na miescie przy miejszych predkosciach nie zauwayłem tego efectu.
Samochód raczej był nie walony. Gdzieś na forum czytałem że samochod czesto gubi geometrię (chyba tylnej osi) czy to moze być tego przyczyna?? Czy moze ten model tak ma?
Dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawaim
Marcin S.
a przy jakie prędkości się tak dzieje bo jak przy ponad 150 to nic strasznego
zwłaszcza ze na pewno jestes na zimowych oponach.
Jak tak się dzieje przy niższych prędkościach to udaj się na sprawdzenie geometrii
i czy zawieszenie nie jest wybite.
Samemu można to sprawdzić na kilka sposobów.
Siedząc w samochodzie energicznie ruszaj kierownicą w prawo i lewo i słuchaj
czy nie ma luzów (delikatnych puknięć )
Poruszaj też samymi kołami trzymajac od góry dwoma rękami i energicznie
ruszaj kołem na zewnątrz i do wewnątrz oraz trzymając ręce na godzinie 15,15
ruszaj kołem do przodu i do tyłu jeśli w którymś z przypadków słyszysz wyraźny
stuk lub luz to znaczy że coś jest zuzyte
w samochodzie nie ma luzów chyba że bardzo niewielkie niewyczywalne. Samochód pod tym wzgledem sprawdzany był przed zakupem niestety nie sprawdzałem geometrii. Jest to dwu letni samochód i moim zdaniem nie powineim jeszxcze miec duzych luzów.
w samochodzie nie ma luzów chyba że bardzo niewielkie niewyczywalne. Samochód pod tym wzgledem sprawdzany był przed zakupem niestety nie sprawdzałem geometrii. Jest to dwu letni samochód i moim zdaniem nie powineim jeszxcze miec duzych luzów.
Ile kosztuje sprawdzeni geometri w ASO??
nie wiem ale gdzieś około 100 zł.
a ciśnienie powietrza w kołach jest taka sama????
może wina lezy po stronie złej drogi , pojeć na inną drogę która
jest w dobrym stanie .
Geometria może sie przestawić nawet od jednego wjechania w dużą dziurę
więc wszystko jest mozliwe.
dziwne, ja ostatnio jechałem 180km/h i auto było jak przyklejone, a jakie masz opony (profil) ? sprawdz ciśnienie. przy 100 km/h nic nie powinno takiego sie dziać nawet na zimowych balonach.
Tak jak pisali poprzednicy pojeździj po różnych drogach :P
Sprawdź ciścienie we wszystkich kołach(tylko nie na oko) :szeroki_usmiech
Zamień przód na tył.To możesz zrobić samemu bez wydawania kasy :roll:
Jeśli dalej będzie źle-wal do mechanika.
Ja miałem podobnie, tylko mnie zaczęło nagle ściągać w lewo.
Pojechałem sprawdzić ciśnienie w kołach, ale było OK.
Więc udałem się na wyważyć kół i wszystko wróciło do normy.
mi to wygląda na geometrię, też niedawno kupiłem OII i nic takiego nie zauważyłem, chyba że nie zwróciłem na to uwagi :P , ale nie sądzę. W środę jadę do Wrocławia więc posprawdzam parę rzeczy :twisted:
kurde jazda tym samochodem na trasach jest okropna, nie można na 5 sekund oderwać wzorku z drogi bo możesz być juz na przeciwnym psie.
:shock:
nie zabardzo wiem o co ci chodzi :? coś masz chyba nie halo z układem jezdnym. ja 70% mojej jazdy spędzam na autostradzie i małe korekty się zdarzają ale żeby mi auto uciekało :?: :?: :?: w OII jest trochę skomplikowany układ kierowniczy (elektro-mechaniczny), proponuje się pod kompa podpiąć. może któryś z czujników nawala. to co piszesz to nie jest normalne.
Komentarz