[O2] Olej w układzie powietrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fender8
    Classic
    • 2010
    • 4

rims.net.pl, oki to bym brał, kasiorkę wpłacę po 25.08 czyli po matki boskiej pieniężnej, dane do przelewu ze stronki? Mam się logować czy załatwiamy sprawę przez pw?

Dobra koniec [OT] bo się mod zirytuje :wink:
  • entranger
    Drive
    • 2009
    • 71

Czy ktoś spotkał się z olejem w rurze biegnącej nad paskiem wielorowkowym? Patrząc od góry po lewej stronie silnika, nad którą przechodzą przewody z filtra paliwa. Wygląda mi to na rurę doprowadzania powietrza do silnika. Poniżej w załącznikach dołączam zdjęcia tego miejsca w silniku 1.9 TDI BXE, wymontowanej rury oraz zdjęcia dolnej i górnej końcówki z widocznymi śladami oleju wewnątrz oraz oleju zmieszanego z kurzem

Czytałem już na forum o odmach, zaworach EGR, ale jakoś nie mogę odnieść tego do swojego przypadku - jeśli jednak mój temat łączy się z tymi wątkami, to proszę Administrację o połączenie. Moim zdaniem, jeśli olej się tam zgromadził, to mam go też w turbinie, intercoolerze oraz być może w innych układach silnika, których nie wymieniłem. Olej, który musiał się wydostać z rury na silnik był bezpośrednią przyczyną zerwania się paska wielorowkowego (napędzającego alternator), co opisywałem wcześniej.

Rodzą się zatem 3 pytania:

1) Czy olej w tym układzie i w tych miejscach to norma?
    2) Czy przelanie oleju podczas wymiany może być przyczną jego pojawienia się w tym układzie?
    3) Czy przyczyną możę być to, że na dolewkę zastosowano olej klasy VW 504.00 zamiast 507.00 zalecanej do silnika 1.9 TDI BXE?

Będę wdzięczny za komentarze i porady.
    Załączone pliki

Skoda Octavia II 1.9TDI BXE 77kW

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

entranger, z odmy, jest to normalne. Już po pierwszych tyś km jest już tam. I nie ma na to wpływ poziom oleju max czy lekkie przelanie jak i norma oleju.

[ Dodano: Pon 01 Mar, 10 12:49 ]
      3) Czy przyczyną możę być to, że na dolewkę zastosowano olej klasy VW 504.00 zamiast 507.00 zalecanej do silnika 1.9 TDI BXE?
      Do 1.9TDI BXE wlewa się olej VW507.00 dla QG1 a na VW505.01 dla wymian stałych co 15kkm lub 1 rok. Nie zmienia to faktu, że co nie wlejesz to i tak będzie tam olej. On dostaje się głównie z odmy.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• progressowy
        Rider
        • 2008
        • 453

Normalne to do końca nie jest.
        Zgodze sie,że olej trafia tam z odmy(
        norma) ale nie powinno kapać na silnik a tym bardziej na pasek wielorowkowy.
        Zatem uszczelnic miejsce wycieku.
        Mi też sie pociło i troche zaciekało ale na wlocie do turbo.
        Czy udało Ci sie uszczelnić te łączenie rury?
        Już odebrane A3 TFSI limuzyna

Komentarz

Pracuję...