navigator, w golfie V 1.9TDI były montowane 6biegow skrzynie i nie sądzę aby blok silnika i skrzyni był inny.
w O2 1,9 też są skrzynie 6b, ale jest sporo roboty z wsadzeniem takiej skrzyni zamiast 5b i jest to rzeźba na tyle, że ja już się przestałem interesować, przynajmniej tak wynikało z dość szczegółowych wątków na ten temat :idea:
Mały ale jakże uciążliwy problem.
Po 6 miesiącach jazdy na wymionionych tarczach i klockach awaria- zapaliła się kontrolka od klocków hamulcowych - trudno - trzeba klocki wymienić (ale po 6 miesiącach skromnej jazdy?), zaglądam do klocków a one jak nowe.... Lampka nadal się świeci. Odłączyłem przewód od klocka- nadal się świeci. I co ważne : przy hamowaniu słychać jakby faktycznie klocki były już zużyte a tu 9 mm żywych klocków zostało.
Co robić? (oprócz jazdy do mechanika)
Miejmy nadzieję, że ta odpowiedź mnie zadowoli. Jutro z samego rana sprawdzę płyn. Jak narazie tego nie zrobiłem. Dzięki za podpowiedź co robić. Dam znać czy to było przyczyną mojego problemu. Cześć.
Raczej nie. Kontrolka od ręcznego to inna kontrolka, poza tym słychać jest przy hamowaniu w dwóch przednich kołach tarcie którego wcześniej nie było - zupelnie jakby był koniec klocków.
Ja bym szedł w tym kierunku, te tarcze kiepsko wyglądają zmierz ile mają grubości powinny mieć 19mm, mam podobne objawy mimo zwartego czujnika bo zerwał się przewód od klocka. Poziom płynu jest ok ale tarcze mam już podjechane na 20mm i jedna jest prawdopodobnie krzywa nie mam pojęcia dlaczego zapala się kontrolka al czekam na cieplejsze dni i zmienię tarcze i klocki ale na nowe.
Ja bym szedł w tym kierunku, te tarcze kiepsko wyglądają zmierz ile mają grubości powinny mieć 19mm
Moim zdaniem to ktoś cie puścił w kanał z tymi tarczami, że są po wymianie. Ja swoje wymieniałem w piątek po przebiegu blisko 100 000 tys i wyglądały zdecydowanie lepiej. No chyba, że są to takie za 60 pln komplet + klocki za 40 pln lub Ty przejechałeś tyle km no ale co z klockami? bo wg zdjęcia to sa poniżej dopuszczalnej normy 18 mm i posiadają ślady w postaći tych garbów na brzegach więc jak najszybciej zmień tarcze i klocki tylko lepszej marki
Podłączę się pod temat (żeby nie zakładać nowego): jaki komplet "małe" tarcze + klocki na przód polecacie? Chodzi mi o coś niedrogiego, ale też niezłej jakości (oczywiście wszelkiego rodzaju "chińczyki" mnie nie interesują)
Raczej nie. Kontrolka od ręcznego to inna kontrolka, poza tym słychać jest przy hamowaniu w dwóch przednich kołach tarcie którego wcześniej nie było - zupelnie jakby był koniec klocków.
[ Dodano: Sro 03 Mar, 10 18:13 ]
klocki:
Jedyne wyjście w tej sytuacji to działanie doraźne to jest likwidazja rantów na tarczach (brzeg i przy piaście) lub szlifowanie brzegów klocka.
Jednak polecam wymianę kompletu tarcza+klocki
tarcze http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=200
Klocki http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=196
a tak na przyszłość poczytaj uważnie to co wcześniej zostało napisane w tym poście :diabelski_usmiech
Komentarz