Witam.
Wczoraj podniosłem prawe pozniej lewe koło przednie aby sprawdzic ktore łozysko wyje.
Wyłaczyłem asr i gdy wzucałem biegi na kazdym słychac było takie jak by tarcie w skrzyni dosc głosno.Czy to jest normalne?Gdy kreci sie tylko jedno koło przednie to mechanizm różnicowy tak hałasuje?
Octavia II 1.6 2004r. benzyna/lpg
Juz nie długo na sprzedaz ta ślicznotka
AdamB, a ten hałas w skrzyni to normalne na podnisionym kole?
Nie próbowałem tak jak Ty sprawdzać, ale przy takim układzie jak robiłeś to raczej hałas jest normalny i radziłbym Ci tak więcej nie robić. Martwić bym się zaczął jeżeli skrzynia zaczyna hałasować w trakcie jazdy.
witam,
chciałbym "pociągnąć" temat dalej.
Otóż od kilkunastu dni mam podobny problem z dźwiękiem w postacii tarcia. słyszalny z lewej strony jakby z okolic koła.
auto ma przejechane dopiero niecałe 19 000 więc kurcze malutko. generlnie na codzięń jeżdżę po mieście i nic nie było słychać jednak jak wyjechałęm na autostradę wtedy do szumu opon który chyba tylko powinien być słyszalny dochodziło jeszcze dziwne tarcie.
przy delikatnej próbie skręty kieronicą w lewo czy tez w prawo zdaje się słyszeć właśnie jakby narastający odgłos. początkowo myślałem że to pompe wspomagania słychać ale chyba jednak nie.
Zrobiłem próbę jak tomi800302 i też właśni było słychać dość głośno. wybieram się z tym do serwisu bo jeszcze oejmuje gwarancja moje auto tylk tak naprawdę nie wiem co im wskazać czy koło czy szkrzynię. będą szukać.
Problem w tym, że ja jeżdże na codzień autem i słysze wszystkie dziwnie pojawiające się dźwięki a jak wsiądzie taki z serwisu pierwszy raz to nie wiem czy coś mu wpadnie do ucha.
i tego się obawiam, że powiedza że nic nie buczy i będa sie upierac że jest ok aż w końcy po gwarancji się coś rozsypie.
a wracając do próby z podniesionymi kołami powiedzcie czy taki test moze zaszkodzić. ?
fakt, że auto jest wtedy bez obciążenia.
czy możliwe że hałasu moze narobić przegub , dźwięk jestrównomierny i słyszalny niezależnie czy jadę na biegu czy na "luzie" .
a i jeszcze jedno czy w przypadku auta na gwarancji mogę się od serwisu domagać auta zastępczego jeśli zostawię swoję w serwisie. jak to jest. ?
Komentarz