[O1] Samodzielne wyprawki lakiernicze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _Piotrek_
    Classic
    • 2010
    • 15

Ja tak jezdze, dojazd do ronda grzegórzeckiego następnie w kierunku zabłocia, romanowicza w kierunku powstanców sląskich, telewizyjna, mateczny i konopnickiej a dalej koło forum, podwawelskie, kapelanka.

czas przejazdu około 20-30min :wink:
  • aras_
    Ambiente
    • 2008
    • 117
    • Octavia I combi (1U5)
    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Panowie proszę o poradę jak się do tego zabrać, na tylnej klapie pod tablicą wyskoczyło trochę rdzy, nie mam zamiaru z tego powodu malować całej klapy, chciałbym to tak zabezpieczyć, aby rdza już nie wychodziła a efekt końcowy nie rzucał się bardziej w oczy niż teraz. Mam farbę bazę, poza tym nic więcej, czy da się to w miarę estetycznie pomalować bez pistoletu, samodzielnie?
    Załączone pliki
    aras

Komentarz

• gg20
      Classic
      • 2010
      • 2

a co to za rocznik? Czy jest duży problem z korozją w Octavii I?

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

Wystarczy zwykły pędzelek. Dobrze wyskrobać, np śrubokrętem, zabezpieczyć podkladem przeciwrdzewnym, przeszlifować papierem ściernym ten podkład, pomalować pod kolor i po wszystkim. Jeżeli zrobi się to starannie, rowno i symetrycznie, to w tym miejscu może być "pasek" nawet o innym kolorze.
        A gdy wyjdzie nieco nie równo, można z powodzeniem nalkeić samoprzylepny ozdobny pasek, np, czarny, lub srebrny.

Komentarz

• smer
          RS
          • 2008
          • 2021
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

aras_, w porównaniu z moimi pryszczami wokół tablicy, to Ty masz luksus.

Mój kolega w srebrnym O1 pomalował zwykłym hamerajtem - srebrny gładki połysk. Kolor "identyczny z naturalnym"... Mnie tez kusi ten pomysł, tylko nie wiem, na ile to będzie trwałe.
          Życie nie jest ani tak złe, ani tak dobre, jak to sobie wyobrażamy.

Piszę poprawnie po polsku.

Komentarz

• aras_
            Ambiente
            • 2008
            • 117
            • Octavia I combi (1U5)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez gg20
            a co to za rocznik? Czy jest duży problem z korozją w Octavii I?
            99 rok, nie ma żadnych problemów z korozją z wyjątkiem właśnie klap :cry:

[ Dodano: Pią 12 Mar, 10 20:08 ]
            Zamieszczone przez Marian 2
            Wystarczy zwykły pędzelek. Dobrze wyskrobać, np śrubokrętem, zabezpieczyć podkladem przeciwrdzewnym, przeszlifować papierem ściernym ten podkład, pomalować pod kolor i po wszystkim. Jeżeli zrobi się to starannie, rowno i symetrycznie, to w tym miejscu może być "pasek" nawet o innym kolorze.
            A gdy wyjdzie nieco nie równo, można z powodzeniem nalkeić samoprzylepny ozdobny pasek, np, czarny, lub srebrny.
            A tego właściwego koloru już się nie szlifuje papierem czy pasta aby wyrównać? bezbarwnego też nie trzeba dawać? pytając trzeba chodzi mi o to, czy nie będzie tego mocno widać, że to jest matowe...
            aras

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1085
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Tego nawierzchniowego koloru raczej nie powinno się szlifować papierem ściernym, gdyż będzie matowy.Polerowanie z kolei jest bardzo pracochłonne. Można okleić wszystkie "okolice" papierem i taśmami przylepnymi (malarskimi), i prysnąć farbą w spreju, będzie lepszy efekt, bo malowanie pędzelkiem zawsze pozostawia nie równą powierzchnię.

Komentarz

• aras_
                Ambiente
                • 2008
                • 117
                • Octavia I combi (1U5)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Marian 2, spróbuję wpierw zwykłą farbą to zrobić skoro już ją mam, zaraz jak się ociepli to się za to zabiorę, jak się nie uda to albo spray albo lakiernik. Dzięki za rady.
                aras

Komentarz

Pracuję...