OII dymi podczas ospalenia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • johan3
    Classic
    • 2011
    • 5

wymień napinacz, może i rolka na nim padła.
    sprzęgiełko altka sprawdzisz przy zdjętym pasku osprzętu :wink:
    obejrzyj pasek, czy nie poszarpany, przypalony
  • mikrutek
    Classic
    • 2010
    • 25

Witam
    Mam pytanie czy spotkał się ktoś z Was z takim zjawiskiem, jakim występuje w mojej OII 1,9TDI
    Mianowicie mam szkodnika od miesiąca czasami jak narazie wystąpiło to 3 razy w momencie odpalenia na wysokości przednich drzwi z podwozia wylatuje duży dym (myślałem, że będę musiał ewakuować dzieci z samochodu) ca prawda nie śmierdzi on spalinami typowymi dla paliwa, ale jest tego tyle, że czasami ludzie się oglądają, co mi się dzieje.
    Ja byłem na zmianach oleju itp. to prosiłem zaprzyjaźnionych mechaników o sprawdzenie szczelności układu wydechowego i nic tam nie ma żadnych pęknięć czy nieszczelności.
    Natomiast jeden z nich stwierdził, iż może to być coś od ogrzewania.
    Z doświadczenia wiem, że diesle grzeją się dłużej a mój szkodnik nawet teraz po 3 minutach od odpalenia daje powoli ciepłe powietrzne do kabiny (i nie są to 3 minuty w stylu Kubicy).

Jak ktoś ma jakieś pytania do tego tematu to bardzo proszę a jeśli ktoś tak ma lub miał to też proszę o info, co to jest i czy da się to wyleczyć?

Pozdrawiam
    Marcin
    Miało być 105KM i 250Nm - było 114,8KM i 278Nm - jest 140,4KM i 339Nm by V-Tech Kraków

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

masz ogrzewanie postojowe? masz odpowiedź
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• mikrutek
        Classic
        • 2010
        • 25

robekcool, no właśnie prawdopodobnie mam ale nie wiem jak to moge sprawdzić fizycznie czy powinien tam być jakiś wylot dla tych spalin-dymu?
        Miało być 105KM i 250Nm - było 114,8KM i 278Nm - jest 140,4KM i 339Nm by V-Tech Kraków

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

[ Dodano: Pon 15 Mar, 10 11:53 ]
          mikrutek, z tego co się orientuje to tam jest właśnie wylot spalin z orzewania post. w samochodach. może trochę za bardzo Ci dymi , może coś przytkane , podjedź do serwisu zajmującego sie takimi rzeczami..
          przy okazji się dowiesz czy to masz :szeroki_usmiech
          a ten dym to para najpradwopodobniej
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mikrutek
            Classic
            • 2010
            • 25

leszekmw, dobra wielkie dzięki jak będe coś wiedział co to jest to napewno wróce do tematu i Wam odpisze

a narazie jeszcze raz dzięki

[ Dodano: Pon 15 Mar, 10 13:44 ]
            OK byłem u kumpla podpieliśmy kompa i się sprawa wyjaśniła czyli mam ogrzewanie postojowe - i jeżeli jest to od tego to jestem spokojny o dymienie mojej OII

Komentarz

Pracuję...