[O1] SWIECACACY sie check engine

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dino1616
    Classic
    • 2011
    • 1

ops: nie dopatrzyłem że chodzi o O2.
    Sorki jeśli namieszałem, nie wiem jak ten kabelek współpracuje z O2, Jeszcze się takiej nie dorobiłem :wink:
    Ale i tak myślę że warto zapytać sprzedawcę.
    Może tutaj:

Ma chyba też coś pod O2
  • Adam82
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam użytkowników skodzinek.Stalem sie od 5 miesiecy wlascicielem octavki 1.6 BFQ z 2003r. z przebiegiem 195tys. Pod koniec lutego pojawily sie pierwsze problemy z autkiem:Bład sondy lambda (wymmieniona ta pierwsza) oraz blad przeplywomierza (rowniez wymieniony) pozostal jak dotad niezdiagnozowany blad ktory brzmi ze na pierwszym rzedzie jest zbyt bogata mieszanka paliwowa. Pierwszy pomysl uszkodzony wtrysk ale wczesniejsza zamiana 3 na 1 i odwrotnie wykluczyla ta ewentualnosc. Mojemu mechanikowi brakuje alternatywnych pomyslów by rozwiazac ten problem. Pragne nadmienic ze skoda nie ma zwiekszonego apetytu na paliwko, silnik pracuje z normalna moca i rownomiernie. jedyne co zauwazylem to nawet jesli jest silnik rozgrzany i na chwile zgasze go by po minucie, dwoch znow go zapalic to wskazowka obrotomierza nie wchodzi na prawidlowe obroty tylko oscyluje na ok 500 by po sekundzie, dwoch wskazywac wartosc prawidlowa.
    Bede wdzieczny za wszelki rady i pomysly ktore pomoga wyeliminowac ten blad bym mogl cieszyc sie z przyjemnosci jazdy a nie byc oslepiany w nocy zolta dioda bijaca po oczach.[/b]

Komentarz

• panda79
      Drive
      • 2009
      • 45

A napisz kolego jaki nr ma ten błąd moze cos więcej pordzimy
      Pierwsza Octavia i myśle że nie ostatnia

Komentarz

• mroko
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 659
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Adam82
        blad ktory brzmi ze na pierwszym rzedzie jest zbyt bogata mieszanka paliwowa.
        Błąd ten nie oznacza że mieszanka jest zbyt bogata na pierwszym cylindrze tylko na pierwszym rzędzie cylindrów. A Ty w swoim silniku masz tylko jeden rząd cylidrów więc ogólnie zbyt bogata mieszanka może wynikać z np lejącego wtryskiwacza na którymkolwiek z cylindrów.
        Jeżeli byś miał silnik V8 to wtedy byś miał np dwa rzędy cylidrów (po 4 w rzędzie) i oddzielne sondy na poszczególny rząd.
        Więc warto sprawdzić jak poszczególne wtrzyskiwacze dawkują paliwo tzn czy wszystkie jednakowo w tym samym przedziale czau i czy maja prawidłowy strumień albo czy są szczelne.
        Winą tego błędu może byc też regulator ciśnienia paliwa, filtr zbiornika paliwa z węglem aktywnym itp.

Pozdrawiam
        Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

Pracuję...