Zamieszczone przez arci9
[O1] Nie uruchamia sie wentylator chłodnicy.
Zwiń
X
-
[O1] Nie uruchamia sie wentylator chłodnicy.
Witajcie.
Nie dawno kupiłem nowy silnik dla mojej skody na chłodnice ten mały czyli jak sie nie mylę od klimatyzacji .
Postanowiłem wogóle zobaczyć czy wentylator się załącza, wczoraj był ciepły dzień wiec postawiłem auto aby sie grzało na odpalonym silniku, z podpiętym komputerem pod VAG'a
Temperaturę jaką uzyskał to 117 C i wentylator się nie załączył, wiec szybko załączyłem klimatyzacje i tak go ostudziłem ale co jest najciekawsze zamiast uruchomienia małego wiatraka uruchomiły się DWA :evil: w kostkach na pewno nie jest nic porobione ponieważ od wody jest inna kostka a od klimy inna kostka i tez sa inne gniazda .
Mozę jakieś propozycje zanim oddam go do elektryka ?
-
-
Jeśli po uruchomieniu klimy zaczęły pracować oba wentylatory,to prawidłowo.Tak ma być.
Natomiast za włączenie wentylatora chłodnicy przy przekroczeniu zadanej temperatury odpowiada włącznik termiczny na chłodnicy.Zdejmij przewody z włącznika i połącz je na krótko(zewrzyj)Jeśli wentylator uruchomi się,oznaczać to będzie awarię termowłącznika.Jeśli nie ruszy,przyczyna może tkwić w skrzynce pod akumulatorem.Tam są sterowniki wentylatorów.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
jeśli można podpiąć się do tematu...
u mnie wygląda to tak że auto trzymam na 2000 obr. przez około 10 min po 6 uzyskuje temp. 90oC nie mam możliwości podłączenia pod kompa wiec nie wiem na ile mnie oszukuje termometr w koło zegarów...w każdym bądź razie sprawdzałem czy załącza się ten większy wiatrak i " dupa" ani drgnie.... nie wiem czy tak powinno być czy szykuje się wymiana...Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
Była Octavia II 2.0 Rs Tdi 2008 kombi 170/?? 350/??
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
-
ręką mogę go zakręcić choć da się wyczuć lekki luz... jak podpiąć na krótko?..... ops:Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
A jest Octavia II FL 1.6 TDI 4x4 2010r. "Stara miłość nie rdzewieje" ... i jak to mówią "śpiesz się powoli"
Komentarz
-
-
hm no tak banalnie proste...strzeliłem klapsa zanim pomyślałem....
niewielki luz... może być oznaką końca wiatraka?Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
Komentarz
-
-
w jakiej temp powinny zalaczac sie wiatraki? sam kiedys mialem watpliwosci i kazalem sprawdzic w ASO czy prawidlowo dzialaja, zalaczyly sie dopiero przy temp cieczy 115/120 stopni. ich uzasadnieniem bylo to "ze temp cieczy i na glowicy to dwie inne historie i ze to nie zalezy od temp cieczy" ale blisko 120 stopni to juz kurde duzo....
ale jakbym mial uszkodzony termowlacznik to chyba w ogole nie powinny sie zalaczyc ?
auto juz dawno na gwarancji nie jest wiec nie mieli prawa klamac
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez GreenArrowkoddi, kreci na krotko ? sprawdź to ; )
wypiąłem wiatrak od chłodnicy oleju 390mm i klimatyzacji 330mm
podpiąłem pod akumulator wiatrak o średnicy 330mm "klimatyzacji" i zaczął się kręcić
podpiąłem wiatrak 390mm do chłodnicy oleju i.... ani drgną....
więc tak jak sądziłem koniec żywota?....Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
Komentarz
-
-
ok ok... jutro zaczynam poszukiwania...
GreenArrow orientujesz się ile może kosztować oryginał??Była Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
Komentarz
-
-
840 zl ta da ....
zaminnik znalazłem za 250zl
pytanie jakie sa parametry takiego wiatraka albo nr mi potrzebny jest...
rozebrałem i znalazłem przyczynę padniętego wiatraka...wszytko co "było" plastikowe się ładnie potopiło jednym słowem bagno... jutro wstawię foto kto był by ciekawy jak to wyglądaByła Octavia I 1.9 TDi 2004 kombi 137 Km 315 Nm
...
Komentarz
-
-
Odgrzeję kotleta
Po wymianie chłodnicy klimatyzacji i nabiciu klimy włącza się tylko wentylator od klimy, a powinny oba.
Przed całym zdarzeniem (zwlekałem z wymianą chłodnicy parę miesięcy) wszystko działało jak należy. Odpiąłem wtyczki chciałem je zamienić ale się nie da bo są poodwracane. Jak włożyłem z powrotem wtyczkę od wentylatora klimy teraz żaden nie działa.
Zauważyłem, że wtyki są zaśniedziałe. Czyściłem je trochę małym pilnikiem, ale boję się, że zrobię jakieś zwarcie bo nie odłączałem aku.
I jeszcze jedno jak podłączyć na "krótko" ten duży wentylator (wiem że pod aku ale jak to zrobić bo od wtyczki idą 3 kable)
Na elektryce się nie znam więc proszę o pomoc.
Komentarz
-
-
powiem tobie szczerze ze ja wyminialem 2 lata temu wentylator chlodnicy,szzczotki sie spalily stopily, orginal kosztowal 800 zl :shock: to mi az slabo sie zrobilo, zaklad mechaniczny w ktorym robie auto powiedzieli mi ze mogo zamontowac mi zamienik ale niedajo gwarancji :/ ja kupilem na allegro jakis chinski od firmy ktora sprzedaje na podkarpaciu. chmmm powiem tak 2 lata jezdze dziala, niepwoem tobie nazwy bo niepamientam oraz ze nieuzywam klimatyzacji codziennie wiec hmm niewiem kupilem zamiennik 2 lata dziala oby dzialal dluzej - niewiem kupisz orginal przejezdzisz 6 lat a jak kupisz 2 chinskie i 3 lata to i tak taniej wyjdzie to tylko wentylator :P w aucie sa wazniejsze zeczy ktore raczej chinszczyzno niepowinny byc zamieniane - taka jest moja opinia w tym temacie, ps moj wentylator padl po 200 tys i byl orginalny ze znaczkeim vw , zreszto ostantio mi wszyztko orginalne padalo - akumulator po 7 latach i przeplywomierz - ten ostatni to zamienilem na orginalny- koszt 530 zl :/karol - człowiek który zostal papierzem
Komentarz
-
Komentarz