dostałem z tyłu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • celtics
    Classic
    • 2009
    • 28

dostałem z tyłu

to dziwne, że tej siatki nie ma skoro nie tak dawno była standardowym wyposażeniem w elegance
  • yosssarian
    Drive
    • 2008
    • 79

dostałem z tyłu

miałem dziś delikatną stłuczkę przy małej prędkości - centralnie w tył. Czy są możliwe inne jakieś uszkodzenia jeśli na I rzut oka widzę tylko porysowany zderzak? zderzak trzyma się mocno - bagażnik od środka wygląda normalnie...

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: dostałem z tyłu

Zamieszczone przez yosssarian
      miałem dziś delikatną stłuczkę przy małej prędkości - centralnie w tył. Czy są możliwe inne jakieś uszkodzenia jeśli na I rzut oka widzę tylko porysowany zderzak? zderzak trzyma się mocno - bagażnik od środka wygląda normalnie...
      to chyba nie ma co specjalnie wnikać, możesz mieć tą belkę pod zderzakiem nawet konkretnie wgniecioną, tyle, że skoro nie widać, bagażnik sie zamyka, to...
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• yosssarian
        Drive
        • 2008
        • 79

Re: dostałem z tyłu

dzięki za błyskawiczną odpowiedź. Orientuje się może jeszcze Kolega jak to będzie rozliczane z OC sprawcy? Mam oświadczenie - nie wzywaliśmy policji. Dostanę kasę do ręki czy wskażą mi warsztat gdzie mam naprawiać? Czy może się okazać że nie dostanę propozycji lakierowania całego zderzaka i zamalują tylko rysy?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Dostanę kasę do ręki czy wskażą mi warsztat gdzie mam naprawiać?
          to chyba Ty wybierasz

Czy może się okazać że nie dostanę propozycji lakierowania całego zderzaka i zamalują tylko rysy?
          hmm, nie sądzę, ale różne cuda się zdarzają...
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
            L&K
            • 2010
            • 1116

Z praktyki (w biciu w tyły) to gołym okiem nie ocenisz szkód. Zderzak "zapracuje" i cofnie się, ale pod spodem, belka może być do wymiany, inne elementy też mogły ucierpieć. Trzeba sprawdzić od spodu, na kanale, najlepiej po demontażu zderzaka. To samo z podłogą bagażnika, czy wyjmowałeś koło i sprawdzałeś wnękę?

Co do
            Zamieszczone przez szkoda
            bagażnik sie zamyka, to...
            Kolega dostał w tył Camry kombi, wielka fura to i szkody nie było pozornie żadnej, ale cały tył przesunął mu się do przodu i ... tylne drzwi nie otwierały zablokowane błotnikami
            Zderzak był bez ryski, nic nie wgniecione, klapa działała
            Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
            G.B.Show

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

nie należało zrozumieć mojej wypowiedzi, że jak się zamyka bagażnik, a wszystkie inne drzwi nie, to jest ok

a pod zderzakiem może być wszystko, dobrze sie umówić na oględziny u blacharza i ściągnąć do nich zderzak.
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Morgoth
                L&K
                • 2010
                • 1116

Za krótko tu jestem i nie wiem co znaczy
                Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                G.B.Show

Komentarz

• Kowal_ldz
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2008
                  • 515

ja też miałem lekko wgniecenie zderzaka tylko przedniego, wszystko ok jak zakładano lampy a tu gówno rama skrzywiona
                  autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
                  Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
                  Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

• bedzyn
                    Drive
                    • 2009
                    • 93

Niedawno miałem podobny przypadek. Jak belka nie odcisnęła sie na zderzaku, to jest cała i nie draśnięta. Jeżeli będziesz miał tylko lakierowanie i wymiane listwy, to z OC sprawcy pójdzie około 1200pln. Jeżeli do wymiany jest zderzak (bo może popękał, ale wątpie), to dolicz jeszcze 800pln. Acha, piszę o cenach w ASO. Jak z winy innego człowieka, to co isę będę szczypał, wstawiłem do ASO. I malują cały element a nie tylko rysy
                    Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
                    www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• Kowal_ldz
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 515

bedzyn, ja to samo :P plus sobie lepsze lampy wstawiłem
                      autoKOWALSKIszkoła ul. Lutomierska 69 Łódź tel. 602 465 680 ZAPRASZAM !!!

VW POLO 9N 2004r. obecnie
                      Skoda Octavia II 2007r. SPRZEDANA
                      Skoda Octavia Combi II FL 2010r. obecnie

Komentarz

• Jeżyk
                        Rider
                        • 2009
                        • 691

yosssarian, zaglądnij do TEGO tematu. Być może nie masz aż takich zniszczeń ale warto to obejrzeć bardzo dokładnie. Pozdrawiam.
                        Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• yosssarian
                          Drive
                          • 2008
                          • 79

Zamieszczone przez Jeżyk
                          yosssarian, zaglądnij do TEGO tematu. Być może nie masz aż takich zniszczeń ale warto to obejrzeć bardzo dokładnie. Pozdrawiam.
                          Jestem już po romowie z PTU - dodatkowo po wyjeciu styropianu z narzedziami zauważyłem niestety wgniecenie blachy bagażnika od strony zderzaka i ok 4cm pęknięcie - wszystko mam na oświadczeniu.

Czekam 5 dni roboczych na kontakt - dostałem też informację że jeśli chcę rozliczenia bezgotówkowego powinienem przygotować upoważnienie warsztatu. Chyba wybiorę warsztat na ulicy Włościańskiej w Warszawie - polecacie coś innego? Tam mam najbliżej...
                          warsztaty standardowo dysponują takimi upoważnieniami?

Dzieki za dotychczasową pomoc

Komentarz

• kamil78
                            Classic
                            • 2010
                            • 27

yosssarian - zastanów się jeszcze co będzie się lepiej opłacać - ja zdecydowałem się na kasę na konto i dodatkowo naprawiłem i pomalowałem sobie drzwi...jesteś już po wycenie szkody?
                            (dostałem w "prawy tył" - na pierwszy rzut oka tylko zderzak - potem okazało się że delikatnie podłoga w bagażniku "wstała")

Komentarz

• Morgoth
                              L&K
                              • 2010
                              • 1116

Czekam 5 dni roboczych na kontakt - dostałem też informację że jeśli chcę rozliczenia bezgotówkowego powinienem przygotować upoważnienie warsztatu. (...)
                              warsztaty standardowo dysponują takimi upoważnieniami?
                              Powinny, jeśli są przygotowane do rozliczenia bezgotówkowego. Jak nie, to powiedzą co ma być w upoważnieniu.
                              Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• yosssarian
                                Drive
                                • 2008
                                • 79

Zamieszczone przez kamil78
                                yosssarian - zastanów się jeszcze co będzie się lepiej opłacać - ja zdecydowałem się na kasę na konto i dodatkowo naprawiłem i pomalowałem sobie drzwi...jesteś już po wycenie szkody?
                                (dostałem w "prawy tył" - na pierwszy rzut oka tylko zderzak - potem okazało się że delikatnie podłoga w bagażniku "wstała")
                                No jeszcze nie było wyceny ale z PTU dostałem info że mam już jak przyjedzie gość ogladać - zdecydowac czy naprawa gotówkowa czy bezgotówkowa i jeśli bez to mam mieć upoważnienie.

Nie orientuje się jakie są ceny w Warszawie malowania zderzaka (już wiem - około 600PLN na Włościańskiej) - no i nie wiem czy też coś pod zderzakiem nie wyjdzie - od jakiej kwoty wzwyż powinienem rozważyć gotówkę?

PS czy po takiej naprawie trzeba ponownie zrobić przegląd?

Komentarz

• Morgoth
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1116

Nie orientuje się jakie są ceny w Warszawie malowania zderzaka
                                  Zależy gdzie i jaki lakier, ile warstw podkładu :roll: , itp.
                                  od jakiej kwoty wzwyż powinienem rozważyć gotówkę?
                                  A wiesz już ile kosztuje nowy lakierowany zderzak?

czy po takiej naprawie trzeba ponownie zrobić przegląd?
                                  To zależy co było uszkodzone/wymieniane, to warsztat powinien Cię poinformować, ale raczej nie.
                                  Morgoth

G.B.Show

Komentarz

• bedzyn
                                    Drive
                                    • 2009
                                    • 93

Ja osobiście robiłem bezgotówkowo, nie musiałem sie potem martwić o dopłaty do napraw. PTU zawsze wycenia szkody bardzo nisko. I jak dostaniesz kase na konto, to robisz, fakt. Ale jak przekroczy koszt naprawy, to dopłacasz z własnej kieszeni a potem z ta faktura lecisz do PTU i oni powinni oddać Ci różnicę. Z tym, że to sporo biegania jest. A tak, to robisz bezgotówkowo, masz zrobione autko i nie martwisz sie już o pieniądze, bo warsztat załatwia resztę. Przynajmniej w moim ASO tak jest (Felińskiego). Ponowny przegląd nie będzie konieczny, bo nie przekosiło Ci raczej budy i zawieszenie też powinno być w porządku.
                                    Skoda 105S ->EX, CC700 ->EX, Skoda Felicia 1,3MPI ->EX, Skoda Octavia I More Sport
                                    www.octavia-bedzyna.blog.pl

Komentarz

• kamil78
                                      Classic
                                      • 2010
                                      • 27

od jakiej kwoty wzwyż powinienem rozważyć gotówkę?
                                      wszystko zależy od tego czy "też coś pod zderzakiem nie wyjdzie"...
                                      pogadaj z gościem np na Włościańskiej ile będzie kosztować naprawa (dla pewności sprawdź jeszcze w innych zakładach)...potem porównaj z tym co daje Ci PTU i podejmiesz decyzję ....(niestety musisz pamiętać, że przy takiej okazji "blacharz" też chce przyciąć coś dla siebie i może podać zawyżone ceny)....

czy też coś pod zderzakiem nie wyjdzie
                                      wtedy do blacharza wzywasz PTU na ponowne oględziny (tak miałem w PZU)
                                      przy pierwszej wycenie nie będzie chciał ściągać zderzaka....

Komentarz

• pskosz
                                        Rider
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 703

Jak oglądać to w jakimś warsztacie , żeby można było rozebrać i sprawdzić co się pod zderzakiem stało.
                                        pozdrowienia

Komentarz

• Jeżyk
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 691

yosssarian, Jak widzisz nawet małe puknięcie może skutkować dziwnymi uszkodzeniami. Obejrzyj bardzo dokładnie tylne drzwi czy nie ma jakiejś różnicy w szparach i czy się zamykają tak jak powinny, czy szyby się opuszczają i podnoszą lekko. Sprawdź wszystkie światła z tyłu, szybę, itp. Powodzenia, Jeżyk
                                          Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

Pracuję...