[O1] zamki drzwi oszalały - centralny zamek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iceman_n
    Drive
    • 2009
    • 96

A ja mam inne pytania związane z tematem:

Autko z 99' GLX; elektryczne lusterka(które działają dobrze); szyby na korbe; wnętrze po lifcie
    Czy również mam sterownik od centralnego zamka w drzwiach i drugi (moduł komfortu) za zegarami?

Jak dostać się do modułu komfortu? (bo rozumiem, że moduł sterowania centralnym zamkiem znajduje się za tapicerką w drzwiach)

3 kable w wiązce na łączeniu między drzwiami kierowcy, a karoserią są pęknięte, jak najprościej będzie to naprawić? (gdzie kończy i gdzie zaczyna się ta wiązka??)

Komentarz

• wofek
      Drive
      • 2007
      • 59

To ja teraz opowiem co bylo u mnie.

1. Rozebralem drzwi kierowcy w pierwszej kolejności. Sprawdzilem wszystkie styki szczegolnie duze zlacze do tego czarnego modulu - 100% szczelne i brak jakichkolwiek objawow zasniedzenia. Okazalo sie natomiast, ze linka od strony kierowcy rozlamala lekko plastik do ktorego wchodzi pancerz. Objawilo sie to tym, iz pancerz przeszedl przez blokade w glab. Naprawilem to instalujac opaske metalowa i dokrecaja ja. Dodatkowo wykrecilem zamek, rozebralem, nasmarowalem, poprawilem wszystkie luty, wymienilem mikrostyk na zewnatrz. Pokleilem folie i zlozylem do kupy.

2. Rozebralem drzwi pasazera. Sprawdzilem czarna skrzynke - wszystko OK. Okazalo sie ze linka sie prawie zerwala (trzymala na 3 drucikach a reszta przerwanych blokowala pancerz i stawiala opor). Linka zostala wymieniona. Dodatkowo rozebralem zamek, przesmarowalem, poprawilem luty. Okazalo sie ze taka plastikowa zapadka w przypadku mocnego pociagniecia za klamke powodowala zawieszenie sie mechanizmu. Naprawilem to lekko spilowujac zapadke (1/2 mm). Nasmarowalem mechanizm. Zlozylem do kupy i wstawilem nowa folie (czarna, dosc gruba) bo stara juz byla do niczego. Ladnie wszystko na tasmie pokleilem (polecam przezroczysta tasme Pattex z wloknem wzmacniajacym - naprawde swietnie klei!). Musze jeszcze kiedys naprawic mechanizm szyby elektrycznej bo linka sie zerwala.

Dodatkowo sprawdzilem wszystkie wiazki w drzwiach i w gumach drzwi - brak uszkodzen.

Problemy ktore sie pojawily ostatnio (nie mozna zamknac drzwi pasazera oraz problem z otwarciem drzwi kierowcy) zostaly rozwiazane. Nadal jest jednak problem, iz po otwarciu drzwi pilotem w 95% przypadkow musze raz jeszcze otwierac (z pilotu lub panelu na drzwiach kierowcy), gdyz drzwi pasazera pozostaja zamkniete nadal (bolec jest wcisniety).

Co do wyposazenia to u mnie w dokumentach do auta dostalem dodatek opisujacy zmiany po lifcie wnetrza i jest data informacja na okladce "V.1999->". Wersje mam SLX na rynek francuski. Data rejestacji sierpien 1999. Na elementach plastikowych wnetrza widnieje znacznik daty kwiecien 99 albo maj 99.

Komentarz

• mad_mark
        Rider
        S_OCP Member
        • 2007
        • 413

iceman_n, okresl dokladnie z ktorego miesiaca masz samochod. podesle ci schemat elektryki drzwi.

wofek, tez mam ta dodatkowa ksiazke, nie jest w niej nigdzie wspomniane o lifcie wnetrza a tylko 'zmiany techniczne od 05.99>' i opisuje wyposazenie dodatkowe jakie wprowadzono wzgledem oryginalnej instrukcji z roku '98.

Komentarz

• pstryczek
          RS
          • 2009
          • 10780
          • Superb III (3V3)

U mnie oszalały do reszty tylne drzwi pasażera z prawej strony, najpierw nie chciały się otwierać inaczej niż z konsoli kierowcy, a teraz to już wogóle się nie otwierają, co za jazda, fe.
          Marek

Komentarz

• pedro
            Ambiente
            • 2009
            • 178

u mnie działał jak chciał zamek centralny, zarówno z pilota jak i ze środkowego panela
            raz ryglował drzwi kierowcy raz nie
            problemem było wielokrotnie opisywane połączenie wiązki z modułem komfortu
            zaśniedziałe piny! po wyczyszczeniu problem zniknoł
            Pozdrawiam
            pedro

Komentarz

Pracuję...