sonda lambda

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piecia_1984
    Classic
    • 2011
    • 8

sonda lambda

_Monika_, ja to bym chciała chociaż raz tak umyć moją Octavię jak Ty swoją ops: :szeroki_usmiech może się kiedyś uda, ale to muszę moją rodzinkę gdzieś na 3dniowy wypad wysłać coby nie przeszkadzali :lol:

no ja też od dłuższego czasu mam zamiar zrobić parę fotek w nocnej scenerii, ale jakoś nie mam kiedy
    i też mam zamiar się poprawić :wink:
    pewnie wcześniej się poprawisz niż ja
  • lukaszn19
    Classic
    • 2010
    • 24

sonda lambda

wymienial ktos moze sonde lambde, jakie sa oznaki jej zepsucia, czy zawsze zapala sie od razu "check engine" i czy jak auto jest na lpg to moze miec problemy z paleniem przy niesprawnej sondzie ?

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

Re: sonda lambda

Zamieszczone przez lukaszn19
      wymienial ktos moze sonde lambde, jakie sa oznaki jej zepsucia, czy zawsze zapala sie od razu "check engine" i czy jak auto jest na lpg to moze miec problemy z paleniem przy niesprawnej sondzie ?
      Napewno wzrosnie ci spalanie gazu, najlepiej podloncz kompa i sie dowiesz, jak nie masz trakiej mozliwosci to podjedz do gazownika on ci sprawdzi od razu sonde.

Komentarz

• lukaszn19
        Classic
        • 2010
        • 24

chodzi o to ze bylem u gazownika i wymienil mi sonde, ale moj mechanik powiedzial ze jak pada sonada to zawsze swieci sie "check engine" i ze wyminil mi dobra sonde na dobra, dlatego pytam was o objawy zepsutej sondy

Komentarz

• bialy104
          Drive
          • 2010
          • 52

U mnie też dość długo palił się check aż w końcu go zgiagnozowałem i wyskoczyło troche błędów związane z sondą lambda. Ile w 01 RS jest takich sond ? czy przed i po katalizatorze czy tylko przed ? i ile kosztuje ewentualna wymiata jej do 1.8t AUQ.

Pozdrawiam

Komentarz

• lukaszn19
            Classic
            • 2010
            • 24

sonda z wymiana, czyszczeniem i regulacja wynioslo mnie 400zl ale u mnie check sie nie palil i nie wiem czy jest taka mozliwosc ze pada sonda a check moze sie nie swiecic?

Komentarz

• pablo_doctor
              Elegance
              S_OCP Member
              • 2007
              • 791

Zamieszczone przez lukaszn19
              sonda z wymiana, czyszczeniem i regulacja wynioslo mnie 400zl ale u mnie check sie nie palil i nie wiem czy jest taka mozliwosc ze pada sonda a check moze sie nie swiecic?
              a byles przy wymianie ?? :hmm

a po za tym co to znaczy z wymiana i czyszczeniem - czyszczeniem czego ??

P.S. jaka kolwiek usterka z sonda λ zapala check - sonda ma bezposrwdni wplyw na mieszanke a co za tym idzie sklad spalin do czego zostal wymyslony system OBD
              pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• lukaszn19
                Classic
                • 2010
                • 24

przy wymianie nie bylem, poniewaz auto zostalo na caly dzien, a czyszczona i regulowana byla podobno instalacja gazowa, a do wniosku ze sonda padla doszedl jak bylem tam pierwszy raz z tym ze auto mi nie chce palic po jezdzie na gazie (gdy zgasze i poczekam z 15min dlugo kreci i kilka razy zanim zalapie) i on wkladal cos do tlumika, podlaczal komputer i tak stwierdzil.Po wyjezdzie od niego zatrzymalem sie w slepie i auto ponownie nie chcialo zapialic idenycznie jak wczesniej, zadzwonilem do niego i mowil zeby z samego rana przyjechac ze naprawi od reki i dzis rano podlaczyl znow jakis komp. i mowil ze jakas mieszanke zmienial i cos wgral jeszcze raz bo si enie wgralo wtedy poprawnie,(na razie auto caly dzien jezdzi i pali,ale zob. co bedzie dalej,a myslicie ze gosc zrobil mnie w balona? (w sumie napisal mi wszystko co zrobil podsteplowal i podpisal sie) (a i na necie znalazlem kilka przypadkow ze sonda byla zepsuta a check sie nie palil tylk w innych markach samoch.)

Komentarz

• pablo_doctor
                  Elegance
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 791

czesc objawow wyglada jakby czujnik temperatury cieczy / koszt czujnika ok 30-40PLN / - mowie o problemach z zapalaniem na cieplym silniku, blad ten tez nie powoduje zapalenia CHECK. Zla informacja o temp. silnika ma wplyw na miesznke paliwa co moze wskazywac na uszkodzenia lambde oraz wplywa na miesznke i sklad spalin.
                  Przyklad:
                  czujnik pokazuje nieprawdziwa temp np 10°C gdy naprawde ma np 85°C komputer liczy sklad mieszanki dla zimnego silnika /prosciej - jakby wlaczal ssanie/ Zbyt bogata mieszanka utrudnia rozruch a jak juz zapali to sklad spalin przekracza norme

... i sonda do wymiany
                  pablo_doctor

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

Komentarz

• lukaszn19
                    Classic
                    • 2010
                    • 24

to na razie zostaje obserwowanie auta, dzis mi pali caly dzien zob. jak dalej koles od gazu mowil ze po dzisiejszej regulacji powinno chodzic, a jak beda problemy t ju zpewnie win awtryskiwaczy gaz, ale ze wymiana w mojej instalacj jest droga i ciezko dostac te czesci
                    A i dodam ze jak bylem na sprawdzaniu co jest z gazem to wtedy do niega zajechalem na gazie i jak u niego odpalalem auto podczas testow to auto normalnie w tym momencie palio

Komentarz

• pablo_doctor
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 791

"zaobserwuj" jak wyglada czujnik temp. czy nie byl wymieniany - to przynajmniej wykluczysz oszustwo
                      pablo_doctor

Komentarz

• lukaszn19
                        Classic
                        • 2010
                        • 24

zeby znalezsc gdzie ten czujnik sie znajduje to bym dobrej mapy potrzebowal, nawet nie weim w ktoreym sektorze tego szukac

Komentarz

• pablo_doctor
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 791

po prawej na grbym wezu z 4 kabelkami jak na foto:
                          Załączone pliki
                          pablo_doctor

Komentarz

• robson_ł
                            Classic
                            • 2009
                            • 13

1,6 BFQ - są 2 sondy przed i za kat. U mnie padła pierwsza - objaw to szarpanie przy jeździe ok 2,5 k/min. Na kompie diagnoza - na sondzie ma być do 1V. a jak jest np stały 1,5 to do wymiany. Cena sondy _ skodaczesci.pl - +/- 350PLN.
                            126P był największym autem jakie mialem,
                            teraz każde następne okazuje się za małe.

Komentarz

Pracuję...