Pol elektryki padlo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kosaG
    Classic
    • 2010
    • 26

Pol elektryki padlo

Witam!
    Na forum jest dużo informacji na temat hamulca ręcznego ale mój problem polega na tym że nie mam ręcznego w lewym kole (hamulce tarczowe).Z linką jest wszystko ok ale zauważyłem że przy zaciągniętym ręcznym z tyłu zacisku ramię gdzie przychodzi linka opiera się o ogranicznik MAX.Przy opuszczonym ręcznym ramię cofa się tylko do połowy a powinno cofnąć się do pozycji MIN.Zdjąłem więc linkę i ramię cofnęło się do pozycji MIN co dziwne ramię można poruszać swobodnie palcem bez żadnego oporu.Wyczytałem na forum że przyczyną mogą być pęknięte sprężyny talerzowe w docisku ale przecież przy pękniętej sprężynie ramię przy zdjętej lince nie cofało by się samoczynnie.Postanowiłem wylać płyn z docisku i odpowietrzyć tył hamulców.Niestety nic nie pomogło.Czy ktoś ma jakiś pomysł jak usunąć tą awarię?Aha dodam że nożny hamulec jest ok.Tłoczki w zacisku nie są zapieczone.
    Pozdrawiam.
  • rkb
    RS
    • 2008
    • 2152
    • Rapid Spaceback (NH1)
    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Pol elektryki padlo

A wiec tak, nie dzialajaja mi w pakiecie: wycieraczki, kierunki i wiatraki od nawiewu (bez znaczenia czy z klima czy bez i jaki rodzaj dmuchania) , wszystko inne chyba tak aczkolwiek pewien nie jestem. Po uruchomieniu zaplonu po krotkiej chwili slychac dziwny dzwiek ktorego wczesniej nie slyszalem, glosne jednorazowe tykniecie, jakby sie cos nie zalaczalo. W toruniu jest w miare dobry elektryk w ASO, ale zanim pojade moze ktos ma jakis pomysl co padlo, bo jak zacznie lac to do domu nie wroce...
    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10918
      • Fiat

szukałem rozpiski do OI bezpieczników, ale nie mogę znaleźć. masz w książce serwisowej. poprostu na początku sprawdź bezpieczniki odpowiedzialne za to.Troche dużo na raz padło, mało prawdopodobne że to one, ale upewnić się warto, czy wszystkie są całe na początek.

Komentarz

• rkb
        RS
        • 2008
        • 2152
        • Rapid Spaceback (NH1)
        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

sew1981, to raczej nie bezpieczniki, bo raz ze wszystkie wydaja sie byc ok, a dwa ze jak wczoraj jechalem to nagle z okolic zegarow uslyszalem dosyc donosny zgrzyt i wszystko zaczelo dzialac... dzialalo przez caly dzien, ale jak zostawie auto na noc, sytuacja sie powtarza, pozniej po 10 - 20 min jazdy znowu zgrzyta i sie naprawia (nawiew, wycieraczki, kierunki) - podpinalem vaga ale nie moge wejsc w elektryke a jak cos pada to powinien byc blad zapisany

nie wiem co jest przy zegarach / manetkach ale wyglada jakby sie blokowalo i odcinalo prad

Komentarz

• gregor6
          Rider
          • 2008
          • 488
          • Volkswagen

Sprawdź przekaźnik od obwodu X. Jak jest walnięty to właśnie nie działają wycieraczki, dmuchawy, kierunki i światła działają tylko postojowe.

Komentarz

• rkb
            RS
            • 2008
            • 2152
            • Rapid Spaceback (NH1)
            • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Światła działają normalnie, pokrętła przy zegarach też. dziś już jest ciepło i sucho, zgrzyt wydobył się odrazu po przekręceniu stacyjki i wszystko działa, ale zgrzytać nie powinno, wkurzające jest jak cos działa albo nie, już wolałbym zeby padło całkowicie bo jak odstawie auto a nie bedzie widocznej usterki to znając życie moga mi wymienić nie to co trzeba ...

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratoRS
              • 2009
              • 10918
              • Fiat

rkb, nie mam...pojęcia...dobry elektryk powinien pomóc...nie ma rady

Komentarz

• rkb
                RS
                • 2008
                • 2152
                • Rapid Spaceback (NH1)
                • CYVB 1.2 TSI 110 KM

problem rozwiazany, dzis zostal wymieniony przekaznik znajdujacy sie za wajcha od podnoszenia klapy maski, koszt w aso 54 pln

Komentarz

Pracuję...