Podczas ruszania przednie prawe koło jest blokowane na sekundę co powoduje gwałtowne szarpnięcie autem. Słychać dźwięk jakby ABS się włączał. Byłem w serwisie skody i stwierdzili że się blokuj tylne prawe koło, a nie przednie i kazali wymienić linkę ręcznego, a diagnostyka komputera nie wykazała żadnego błędu.Tak zrobiłem i okazało się że to nie to. Koło nadal się blokuje a ja nie wiem co robić?
kazali wymienić linkę ręcznego, a diagnostyka komputera nie wykazała żadnego błędu.
Serwis...
Prawdopodobnie masz problem z czujnikiem ABS lub połączeniem, ewentualnie z uszkodzonym wieńcem (wieńca nie wykaże diagnostyka chyba że wizualizacja przebiegu sygnału na oscyloskopie). Podczas ruszania na moment zanika sygnał z któregoś koła napędowego a EDS (lub ESP nie wiem co tam masz) przychamowuje jedno z kół aby zminimalizować poślizg. Jeśli spróbujesz z wyjętymi klockami włączyć napęd (np. na podnośniku) wywali Ci tłoczki.
W celach testowych możesz odpiąć jeden z czujników ABS lub wyjąć bezpiecznik, objaw winien ustać.
gregorianin dzięki za radę. Czujnik ABS już wymieniłem, nic to nie dało. Masz racę po wypięciu bezpiecznika przestło szarpać. Dokładne zaczeło to się po wymianie łożysk w kołach może mechanik coś uszkodził?
Mam jeszcze jedno pytanie. Co to jest ten wieniec i gdzie się on znajduje? Mam skode SLX 1.9 TDI 110KM z 1998r.
Prawdopodobnie uszkodził wieniec (koronkę) podczas wymiany łożyska, a tłoczki może wywalić system EDS więc radze uważać. Poza tym, takie sprawdzenie do niczego nie prowadzi w tym konkretnym przypadku.
Komentarz