[O1] Problem z wszystkimi zamkami w drzwiach i klapie bagażn

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Boleslav Mlada
    Classic
    • 2011
    • 11

Miałem podobną sytuację w Passacie b5. Żeby się upewnić że to zawias proponuję otworzyć trochę drzwi i spróbować poruszać nimi w górę i w dół. Jeśli poruszają się na zawiasach to znaczy że mają one luz. Tylko trzeba pamiętać że drzwi mają być uchylone tylko tyle żeby dało się za nie złapać od strony klamki, bo przy pełnym otwarciu zazwyczaj nie czuć luzu. Doraźnie można trochę sklepać wyciągnięte oczka w których znajduje się trzon zawiasu, jednak do tego trzeba ściągnąć drzwi i pomaga to niewiele i na krótko więc chyba nie warto.
  • SiwasMordas
    Drive
    • 2010
    • 44

Oto moje problemy z z zamkami (zamek centralny na 5 drzwi), ale usterki raczej nie mają nic wspólnego z centralką, bo centralka działa ok:

1. W przednich drzwiach od strony kierowcy, jak włożę kluczyk do zamka nie chce on się obracać ani w lewo ani w prawo.

2. W przednich drzwiach od strony pasażera, jak włożę kluczyk do zamka obraca się on zarówno w lewo jak i w prawo ale nic się nie dzieje.

3. W tylnych drzwiach od strony kierowcy ten problem: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33027

4. W klapie bagażnika zamykanie i otwieranie na kluczyk jest niby ok ale nie do końca, ponieważ po mocniejszym szarpnięciu zamkniętej klapy, klapa się otworzy chociaż czuć wtedy jakiś opór podczas szarpnięcia. Ten sam problem jest podczas zamknięcia centralką.

5. Wydaje mi się także, że z powodu któregoś z zamków, być może kilku podczas otwierania drzwi nie ma sygnału dźwiękowego ani nie zapala się lampka przy lusterku wstecznym ustawiona w pozycji "otwarte drzwi" (żarówka jest ok).

I jeszcze jeden problem, choć nie wiem czy ma on jakikolwiek związek z zamkami, ale nie ma sygnału dźwiękowego podczas zostawionych włączonych świateł.

Moje pytanie do was, czy należałoby wymienić wszystkie zamki, czy tylko jakieś ich części? I jakie byłyby koszty takiej naprawy zamków ewentualnej wymiany na nowe? I czy da się coś zrobić samemu?

Komentarz

• rimtimtim
      Drive
      • 2007
      • 65

Problem 1 i 2 czyszczenie wkładki zamka na 100% pomoże.
      "It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
      Prof. Jigoro Kano

Komentarz

• tomus7
        RS
        • 2010
        • 1896
        • Peugeot

Naprawa wkładki to 30-35 PLN x 2 szt naprawa zamka kierowcy wymiana mikrostyku względnie zimne luty w jego elektrycznej części to z wymianą mikrostyku około 100-120 PLN regulacja zamka w tylnej klapie Czyli max 200 PLN
        Przerabiałem ten problem u siebie więc informacja prawie pewna w 100%
        Życzę powodzenia
        a jak pomogłem to wiesz co zrobić!
        ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
        http://www.bunkry.pl/pl/index.html
        a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
        http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
        Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

Pracuję...