Problem z biegami przy wyższych obrotach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daryooo
    Classic
    • 2011
    • 18

Spoko , spoko wlepa jest a na spot samego Go nie puszczę :twisted: Gosia
  • mogrochal
    Drive
    • 2010
    • 53

Przy dynamicznej jeździe nie można wrzucić wyższego biegu. Trzeba odczekać chwilę na wciśniętym sprzęgle aż obroty spadną i dopiero.
    Przy niskich obrotach wszystko jest ok.

Co to może być?

Komentarz

• kowal 2002
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 5161

mogrochal, ale masz wtedy całkiem zablokowany lewarek, czy jak próbujesz wrzucić wyższy bieg to jest "rzężenie" jak przy braku synchronizacji?

Czy jak wciśniesz sprzęgło "do zmiany biegu" to dobrze wysprzęgla ( przygazuj wtedy trochę, i zobacz czy silnik jest "na luzie", albo spróbuj utrzymać wysokie obroty na wciśniętym sprzęgle i zobacz, czy też nie da się wrzucić biegu )?

Z pomysłów na źródło problemu przychodzi mi też do głowy olej w skrzyni biegów ( 6 lat / 270 tyś km można by spróbować wymienić ) chociaż wtedy występowały by inne dodatkowe objawy...
      Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
      Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• tomil
        L&K
        S_OCP Member
        • 2008
        • 1179

Zamieszczone przez mogrochal
        Przy dynamicznej jeździe nie można wrzucić wyższego biegu. Trzeba odczekać chwilę na wciśniętym sprzęgle aż obroty spadną i dopiero.
        Niestety mam to samo i praktycznie od nowości, więc chyba TTTM.
        It doesn't matter what we're losing
        It only matters what we're going to find!

Komentarz

• mogrochal
          Drive
          • 2010
          • 53

[quote="kowal 2002"]mogrochal, ale masz wtedy całkiem zablokowany lewarek, czy jak próbujesz wrzucić wyższy bieg to jest "rzężenie" jak przy braku synchronizacji?

Lewarek raczej jest zablokowany. Piszę "raczej" bo po pierwsze to przypadek u mojego znajomego a po drugie z tego co mówi to na siłę nie próbował wrzucać. Jak poczół opór to czekał i jak obroty zmalały wrzucał.

Komentarz

• spoczkomk
            Drive
            • 2010
            • 76

test

Komentarz

• sebu
              L&K
              • 2008
              • 1304
              • Octavia II (1Z3)
              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
              • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Co to może być?
              Koledzy ja również tak miałem.Jeździłem tak prawie 1,5 roku,ostatnio zaczęło mi się ślizgać sprzęgło,które w końcu wymieniłem,po wymianie na nowe wszystko chodzi jak igła,biegi już się nie blokują i można deptać do oporu. Ja miałem pęknięty docisk i kończącą się tarczę,więc,albo jedna z tych części,albo obydwie stwarzały takie problemy. :szeroki_usmiech
              Nie pij za kierownicą. Stukniesz kogoś w zderzak i sobie rozlejesz
              jak pomogłem to daj punkcik
              sprzęgło od G 60

Komentarz

Pracuję...