[O2] Straszny hałas przy uruchamianiu zimnego silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szymszyl
    Classic
    • 2010
    • 7

szkoda że nie jesteście w trójmieście robicie wszystko na najwyższym poziomie
  • jafo24
    Classic
    • 2008
    • 36

Witam

Mam taki problem. Przy odpalaniu silnika, np. rano albo po kilkugodzinnym postoju słychać straszny hałas, jakby kto włączył mega suszarkę. Po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu problemu już znika. Poniżej prezentacja.

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

miły Pan z ASO stwierdził, że to pewnie pompa powietrza wtórnego, że to ona tak hałasuje. Nie wiedziałem, że takie cudo w ogóle istnieje. Czy ktos miał co podobnego? Ile taka pompa kosztuje?

Komentarz

• Digix
      Drive
      • 2008
      • 64

Pierwsze raz słucham czeguś takiego no szok

Komentarz

• jafo24
        Classic
        • 2008
        • 36

Zamieszczone przez Digix
        Pierwsze raz słucham czeguś takiego no szok
        ja też jestem w szoku. Nie wiem tylko, czy z tym można jeździć, czy lepiej nie. Bo tak naprawdę z autem nic się nie dzieje. Pohałasuje, zgasze silnik, zapale i jedzie już normalnie.
        Gosciu z ASO tłumaczył, że ta pompa włącza się tylko na zimnym silniku i na chwilkę.
        Zastanawiam się po co ją wogóle dali, wychodzi na to, że można jeździć bez tego.

Komentarz

• arekban
          Ambiente
          • 2010
          • 208

Z pewnością to pompa powietrza która załącza się tylko przy zimnym silniku. Ma ona za zadanie szybsze nagrzanie się spalin i doprowadzenie do normalnej temperatury pracy katalizatora.

Zbędne proekologiczne wynalazki... Miałem opla ecotec... po kilku latach ta szuszarka strasznie denerwowała bo właśnie tak hałasowała. Odpiąłem wtyczkę od niej i jezdziłem kolejne 5 lat baz najmniejszego problemu...

Komentarz

• jafo24
            Classic
            • 2008
            • 36

w takim razie nie będę się spieszył z wymianą tego ustrojstwa, albo rzeczywiscie to wyłączę i po sprawie.
            mam tylko nadzieję, że to na pewno nie ma wpływu na żadne inne elementy silnika.

Komentarz

• arekban
              Ambiente
              • 2010
              • 208

Zamieszczone przez jafo24
              w takim razie nie będę się spieszył z wymianą tego ustrojstwa, albo rzeczywiscie to wyłączę i po sprawie.
              mam tylko nadzieję, że to na pewno nie ma wpływu na żadne inne elementy silnika.
              Jest to dodatkowa pompa która wymusza doprowadzeine większej ilości powietrza do kolektora ssącego.

W Oplach wyłączenie nie powodowało nic. W Skodzie ewnetualnie możesz otrzymac CHECK na desce.. ale i tego nie jestem pewien..

Komentarz

Pracuję...