Awaria klimy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuba772
    Drive
    • 2010
    • 68

Awaria klimy?

Fajne :szeroki_usmiech

Tak czy siak, również IMO warto dopłacić tych parę groszy do ośmiu głośników tak jak mówi Mihau i reszta kolegów. Jak odbierzesz nowe auto, to masz się nim cieszyć i jeździć a audio w tym wypadku jest nieodzownym elementem. :szeroki_usmiech
  • Iwan89
    Ambiente
    • 2009
    • 183

Awaria klimy?

Witam, mam taki problem. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z klimatyzacją. Auto kupiłem jesienią tamtego roku, więc nie miałem okazji jej używać. Teraz przyszła wiosna, więc postanowiłem ją włączyć. Natomiast, po wciśnięciu przycisku AC nie ma żadnej reakcji ze strony silnika i komputera pokładowego. Obroty i spalanie w żaden sposób nie wzrastają. Pokrętło zimno/ciepło jest na max zimno, pokrętło prędkości na 2 biegu a kierunek na bodajże twarz i nogi, obieg otwarty. Lampka AC się pali, może coś robię nie tak?

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wszystko robisz ok. Najprawdopodobniej coś jest nie tak z klimą. Na początek trzeba podjechać do kogoś żeby zobaczył czy jest w ogóle czynnik w układzie i dopiero szukać ewentualnej usterki.

Sprawdź jeszcze czy po włączeniu klimy włączają się wentylatory na chłodnicy.

Pozdrawiam
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• Iwan89
        Ambiente
        • 2009
        • 183

A jeśli nie ma czynnika chłodzącego to klima się w ogóle może nie włączać?

Komentarz

• Jeżyk
          Rider
          • 2009
          • 691

Iwan89, jak nie ma czynnika chłodzącego to sprężarka nie będzie miała smarowania i ją zajeździsz. nie włączaj klimy tylko jedź do serwisu i niech sprawdzą co jest nie tak.
          Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• alfee
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2583

Jak nie ma czynnika, to sprężarka się nie załączy. A co za tym idzie nie zajeździsz jej. Ale jak koledzy radzą jedź do sprawdzonego w swojej okolicy speca od klimatyzacji i się wszystkiego dowiesz. U mnie po zimie też klima w sharanie nie wystartowała. Winna okazała się jedna rurka, która dostałą dziurki i gaz wypieprzył w sky. Po wymianie rurki i napełnieniu układu śmiga jak ta lala. Na kratkach mam -6 stopni :szeroki_usmiech
            Alfee
            Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
            Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• karfin
              Drive
              • 2009
              • 79

Opis będzie na chłopski rozum ale miałem taką sytuację. Pod maską masz z lewej strony taką jakby puszkę z dwoma przewodami. Włącz klimę i obserwuj ją czy zaczyna działać będziesz słyszał że chodzi a dokładniej powinieneś słyszeć jeśli zabezpieczenie będzie ją wybijać. U mnie tak było i okazało się że problemem był uszkodzony wentylator na chłodnicy - kręcił się ale musiał być zatarty i nie osiągał takich obrotów jak powinien wymieniłem od razu oba i jak ręką odjął.

Komentarz

• Iwan89
                Ambiente
                • 2009
                • 183

Uważnie nasłuchiwałem jakiekolwiek zmiany pod maską z pozycji kierowcy, ale nic nie słychać a z tego co pamiętam zaraz po zakupie klima działała. Coś właśnie po zimie musiało się stać. Aż boję się pomyśleć ile będzie kosztować naprawa :?

Komentarz

• alfee
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 2583

Iwan89, Na pewno nie więcej niż nowa klima

U mnie rurka kosztowała 500 PLN z montażem i napełnieniem układu. U sprawdzonego klimiarza, bo w serwisie 1200 + robocizna. :shock:
                  Alfee

Komentarz

• Iwan89
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 183

500 zł, o boże :shock:

Pojadę na dniach do jakiegoś warsztatu zajmującego się klimą i zobaczymy jaka będzie diagnoza.

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

Zamieszczone przez Iwan89
                      do jakiegoś warsztatu zajmującego się klimą
                      NIe jedź do jakiegoś. Jedź do sprawdzonego fachowca.
                      Alfee

Komentarz

• Iwan89
                        Ambiente
                        • 2009
                        • 183

Tak wiem. Jest akurat świeży wątek w polecanych warsztatach odnośnie serwisu klimatyzacji w Trójmieście. Mam nadzieję, że to nic poważnego

Komentarz

• ruwado
                          RS
                          • 2009
                          • 14885
                          • Octavia IV (NX3)

Jak kupiłeś autko używane, to może układ klimy nie funkcjonował od lat u poprzedniego właściciela. Nie używaj, nie kombinuj (bo jak jest sucho bez czynnika to zacierka gotowa) tylko wal do speca od klimy, niech sprawdzi.

Po włączeniu powinno być słychać załączenie sprężarki, obroty powinny nieznacznie wzrosnąć. Spalanie na biegu jałowym też.
                          pozdrawiam - Darek

Komentarz

• Iwan89
                            Ambiente
                            • 2009
                            • 183

Wydaje mi się, że raczej nie ma co się zatrzeć, tak jak pisał kolega alfee nie ma żadnej reakcji ze strony silnika czyli układ w ogóle nie pracuje. No, ale nie będę na razie jeździł na AC. Tak jak mówię, pojadę na dniach i napisze co było.

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

Iwan89, podnieś maskę , odszukaj zawór serwisowy od kliy, odkręć czarną plastykową czapeczkę na nim , weź coś cienkiego ale nieostrego i naciśnij na zaworek. jeżeli wyleci Ci czynnik pod dużym ciśnieniem to jedź do elektryka od razu albo sam sprawdź bezpieczniki na początku. jeżeli po naciśnięciu wyleci ci tyle co nic, znaczy że masz dziurkę w układzie. a jeżeli nic nie usłyszysz , nawet małego pssss... to znaczy że masz dziurę jak w dupie :szeroki_usmiech

aaa...zapomniałem..rękaw podwiń

i to by była najprostsza diagnoza układu klimatyzacji
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Jeżyk
                                Rider
                                • 2009
                                • 691

Zamieszczone przez Iwan89
                                No, ale nie będę na razie jeździł na AC
                                Najrozsądniej jest jechać do warsztatu i to sprawdzić. Spróbuj też tego co radzi Ci leszekmw,
                                Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

Pracuję...