ile taka przyjemność?
[O1] Przekładka Silnika
Zwiń
X
-
[O1] Przekładka Silnika
Panowie jest w ogóle jakaś mozliwosc przełożenia silnika z benzynowego( 1,4 16V) na diesla ?
Jakie są konsekwencje takiej przekładki i koszt ?
Jestem Laikiem dlatego pytam . :roll:Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Był : Opel Vectra C 1.9 CDTI 150KM
Jest : Seat Cordoba 1.9 TDI 101 KM
Jest: Skoda Octavia 1.9 TDI 105 KM
-
-
Silnik chciałbym nowy , chociaż wiem ze to raczej nie możliwe , a wsadzić bym chciał " coś" co chodzi dobrze
Wiadomo chodzi mi zrobienie samochodu na cacy ...bym był z niego zadowolony na długie lata .
A jak wygląda sytuacja z papirologią ?Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Komentarz
-
-
abc_rlz., myśle że jednak tańsza opcja to sprzedać benzynke a zakupić diesla.Jest Skoda Octavia 1,9 tdi Jest Seat Alhambra 1,9 tdi
Była Skoda Octavia 1.9 sdi , VW Passat b5 fl 1.9 tdi , Opel Vectra C 3.0 cdti
A mówiła mama -
"Ucz się synu na ginekologa, bo to i forsy dużo i ręce cały czas w cieple" - mruczał pod nosem kierowca TIR-a zmieniając w mroźną noc koło w naczepie.
http://campaign.scania.com/v8/
Komentarz
-
-
Wiesz co, to jest robota dla tych co chcą pokazać "że da się zrobić"...
Krótko mówiąc, zrobić da się wszystko ale po co?? Czy to ma sens?? Setki TDików do sprzedania, a Ty chcesz udowadniać wszystkim, że zrobisz??
I po co?
1. Żeby mniej paliło? Koszty przekładki i roboty to różnica w paliwie z 5 lat dobrej jazdy))
2. Żeby było szybsze?? to wsadź 1,8T i będzie prosto, taniej i dużo szybciej...
3. Żeby przy każdej awarii zastanawiać się jak to elektryk i na jakim patencie podłączył???
Sprzedaj, dołóż to co chciałeś na swap przeznaczyć i ciesz się niezawodnym wozem a nie ultrawynalazkiem
Komentarz
-
-
Panowie spokojnie , ja tylko pytam :roll:
Jak to nie możliwe, 10-15tsy i masz pod maską nowe serducho.
Wiesz co, to jest robota dla tych co chcą pokazać "że da się zrobić"...
Krótko mówiąc, zrobić da się wszystko ale po co?? Czy to ma sens?? Setki TDików do sprzedania, a Ty chcesz udowadniać wszystkim, że zrobisz??
I po co?
Po prostu przeszło mi to przez myśl i zapytałem
abc_rlz., myśle że jednak tańsza opcja to sprzedać benzynke a zakupić diesla.Była : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Komentarz
-
-
Jak to nie możliwe, 10-15tsy i masz pod maską nowe serducho
ale w przypadku O1 pewny tego nie jestem ..Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
Ciezko mi jest sie rozstać z moja Czeszką ale chyba bede musiał w koncu tak zrobic
A tak z ciekawości: skąd pomysł na zmiane? Koszty utrzymania? Moc?
Komentarz
-
-
A tak z ciekawości: skąd pomysł na zmianę? Koszty utrzymania? Moc?
Patrzyłem ile kosztują Octy z 2004 roku i nie widza ładnej zmienniczki ...
a przeznaczyć chciałbym kolo 27 tys. jeśli chodzi o OI .
Jeździłem Fiatami , jeździłem fordami ... i nigdzie mi nie było tak dobrze jak w octaviiByła : Skoda Octavia I '04 1,4 16V 75 KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Udeskyabc_rlz., pogadaj z Gulu z Dynosoftu Wrocław. On włożył do Golfa 4 1.4 silnik 2.0TDI. Od niego dowiesz się o koszty i opłacalność.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Udeskyabc_rlz., pogadaj z Gulu z Dynosoftu Wrocław. On włożył do Golfa 4 1.4 silnik 2.0TDI. Od niego dowiesz się o koszty i opłacalność.
abc_rlz. jeśli chcesz żeby taki swap w miarę niedrogo wyszedł to poszukaj angola z rozwalonym tyłem a z dobrym przodem i silnikiem i sam się pobaw w przerzucanie poszczególnych gratów.
Odejdzie Ci koszt robocizny, czyli połowa kosztów :-)
Komentarz
-
-
Ja bym z tą przekładką nie kombinował. Weź pod uwagę, że diesel jest jednak kapryśny. ja na przykład opisywałem już w tym tygodniu co mi się przytrafiło. Jechałem sobie TDI kiem i co, i blokada silnika. Teraz szukam na allegro używanego i mam mnóstwo nerwów i jakieś 5,5 tysia kosztów. Zastanów się nad tym, zanim podejmiesz decyzję. Ja już w diesla nie wejdę, może miałem pecha a może nie. Na razie to jestem wpieniony, silnik eksploatowany był dobrze, zawsze drogi olej, zawsze postój po jeździe żeby turbina odpoczęła. Po prostu pech i duże koszty.
Komentarz
-
-
Nie przesadzaj, ten silnik jest tak samo kaprysny jak kazdy inny benzynowy ktory ma 4 cewki i w kazdej chwili jedna padnie, a za dwa dni kolejna itd.
Jezdziles od nowosci tym autem, jestes pewien jego przebiegu. Wymieniales rozrzad, popychacze ?? To sa takie rzeczy ktore przy pewnych przebiegach wymagaja wymiany, a nikt tego nie robi najczesciej, bo po co. Przyklad wymiany pompy wody - po co wymieniac, jak nie cieknie, a potem zblokuje sie, pasek pojdzie i jest stekanie i lament, jakie to te TDI sa do dupy :idea:
Komentarz
-
Komentarz