Witam, mam pytanko czy ktoś ustawiał u siebie rezerwę na LPG. Po 1000 km pojechałem do ASO na przegląd oraz poprosiłem aby ustawili mi rezerwę gdyż zawsze włącza albo zaświeca mi czerwona dioda po przejechaniu ok 270km a na pełnym baku LPG robię ok 520km i dalej to samo. Czy ktoś wie w jaki sposób ją ustawić?
pozdrawiam.
A swoją drogą jaką masz objętość zbiornika LPG, że robisz na nim 520 km?
Pojemność zbiornika to 51l rzeczywista to ok 42l. 520km to wiadomo że nie samo LPG, w tym jest także benzyna, tyle robię od pełnego zbiornika do zera, na gaz przechodzi po ok 1-1,5km. Jak testowałem wychodzi mi spalanie ok 8-8,6 LPG i 0,6 benzyny oczywiście przy jeździe miejskiej i trochę po trasie nie przekraczającej 50 km więcej nie testowałem.
O ile pamietam, to rezerwe regulowalo sie krecac czyms przy manometrze i mozna to bylo jakos tak w miare sensownie ustawic w zaleznosci od cisnienia (ilosci gazu) w butli. Pewnie nie zawsze to bedzie sie zapalac tak samo, ale +/- 50km to raczej da sie ustawic.
To tak jak u mnie z tym że ja zbiornik mam mniejszy 44l / 36l.
Rezerwa w okolicach 7l.
Też mi się przełącza na LPG po ok 1-1,5 km.
Czekam aż się benzynka wypali i wówczas będę wiedział ile pali benzyny. Jeszcze sobie długo poczekam. :szeroki_usmiech
Po co czekać. Ja ustawiam kilometry dzienne liczą LPG a komputer nr 2 liczy benzynę czyli łączną ilość kilometrów. Ja jak testowałem to dokładnie na 1000 km spaliłem 6 l benzyny i ok 83l LPG. Wiadomo że to nie wyjdzie w 100% faktyczne spalanie.
pzdr
[ Dodano: Wto 04 Maj, 10 22:30 ] grzegorz354,
Ja żałuję że nie zatankowałem pod korek to teraz tylko uzupełniłbym brak i już bym znał spalanie. A tak zatankowałem za 130 pln :| bo się zagapiłem. :roll:
dzięki milosz.k szukam już prawie 2h tego. jak byłem w serwisie po 1000 km facet mnie właśnie zaprosił i pokazał dokładnie jak to zrobić oraz przestawił w prawo, ale żadnego to efektu nie dało.
Zamykamy temat
pozdrawiam
Komentarz