maxpaynemm tu masz cały opis z montażu w Jetta MK5:
Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ
Zwiń
X
-
Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ
Witam, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie jest złączka czujnika G28 w silniku BFQ 1.6 75 kW ? Od czasu do czasu pojawia się na VAG-u błąd czujnika (P0335). Po 2-3 krotnym wykasowaniu (1-2 dni) problem znika na kilka tygodni. Ostatnio było gorzej bo pojawił się błąd P0322 i nie mogłem odpalić, tyle, że to znów był problem jednorazowy i błąd chwilowo nie wraca, samochód odpala ok. (i na zimnym i na ciepłym silniku).
Niestety nie mam dojścia do kanału i nie mogę znaleźć tego czujnika, żeby dotrzeć do złączki. Przed wymianą chciałbym sprawdzić styki i upewnić się, że G28 jest padnięty...
-
-
Re: Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ
Zamieszczone przez adambikWitam, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie jest złączka czujnika G28 w silniku BFQ 1.6 75 kW ? Od czasu do czasu pojawia się na VAG-u błąd czujnika (P0335). Po 2-3 krotnym wykasowaniu (1-2 dni) problem znika na kilka tygodni. Ostatnio było gorzej bo pojawił się błąd P0322 i nie mogłem odpalić, tyle, że to znów był problem jednorazowy i błąd chwilowo nie wraca, samochód odpala ok. (i na zimnym i na ciepłym silniku).
Niestety nie mam dojścia do kanału i nie mogę znaleźć tego czujnika, żeby dotrzeć do złączki. Przed wymianą chciałbym sprawdzić styki i upewnić się, że G28 jest padnięty...
Z góry dzięki
Komentarz
-
-
Re: Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ
Zamieszczone przez romman[...]
Odgrzeję kotlet - Czy możecie opisać, gdzie szukać tego czujnika i wtyczki?
Od złączki do czujnika idzie kabel już bez "peszla", ale za to w sztywnej grubej izolacji (wspólna izolacja na 3 żyły).
Czujnika od góry nie widać (zasłania go filtr oleju), z dołu coś tam widać (nie miałem podnośnika, kładłem się pod przedni zderzak i odkręciłem plastikową osłonę pod silnikiem).
Z takiej pozycji dało się wymienić ten czujnik, na prawo (patrząc z góry) od filtra oleju można spokojnie wsadzić klucz imbusowy "na sztorc".
Silnik 1.6 BFQ (102KM) w O1 z 2004.
Komentarz
-
Komentarz