Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adambik
    Classic
    • 2008
    • 1

Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ

Witam, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie jest złączka czujnika G28 w silniku BFQ 1.6 75 kW ? Od czasu do czasu pojawia się na VAG-u błąd czujnika (P0335). Po 2-3 krotnym wykasowaniu (1-2 dni) problem znika na kilka tygodni. Ostatnio było gorzej bo pojawił się błąd P0322 i nie mogłem odpalić, tyle, że to znów był problem jednorazowy i błąd chwilowo nie wraca, samochód odpala ok. (i na zimnym i na ciepłym silniku).
    Niestety nie mam dojścia do kanału i nie mogę znaleźć tego czujnika, żeby dotrzeć do złączki. Przed wymianą chciałbym sprawdzić styki i upewnić się, że G28 jest padnięty...

Komentarz

• romman
      Ambiente
      • 2009
      • 201

Re: Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ

Zamieszczone przez adambik
      Witam, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć gdzie jest złączka czujnika G28 w silniku BFQ 1.6 75 kW ? Od czasu do czasu pojawia się na VAG-u błąd czujnika (P0335). Po 2-3 krotnym wykasowaniu (1-2 dni) problem znika na kilka tygodni. Ostatnio było gorzej bo pojawił się błąd P0322 i nie mogłem odpalić, tyle, że to znów był problem jednorazowy i błąd chwilowo nie wraca, samochód odpala ok. (i na zimnym i na ciepłym silniku).
      Niestety nie mam dojścia do kanału i nie mogę znaleźć tego czujnika, żeby dotrzeć do złączki. Przed wymianą chciałbym sprawdzić styki i upewnić się, że G28 jest padnięty...
      Odgrzeję kotlet - Czy możecie opisać, gdzie szukać tego czujnika i wtyczki?

Z góry dzięki

Komentarz

• lookashECL
        Rider
        • 2009
        • 416
        • Rapid (NH3)

Może to coś rozjasni
        Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!

Komentarz

• pafi
          Classic
          • 2011
          • 10
          • Octavia III combi (5E5)
          • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Re: Czujnik G28 w silniku 1.6 BFQ

Zamieszczone przez romman
          [...]
          Odgrzeję kotlet - Czy możecie opisać, gdzie szukać tego czujnika i wtyczki?
          Czujnik jest pod filtrem oleju. Złączka tuż obok bagnetu, u mnie wiązka do tej złączki jest przymocowana elastycznym klipsem do obudowy bagnetu. Złączka koloru szarego.
          Od złączki do czujnika idzie kabel już bez "peszla", ale za to w sztywnej grubej izolacji (wspólna izolacja na 3 żyły).
          Czujnika od góry nie widać (zasłania go filtr oleju), z dołu coś tam widać (nie miałem podnośnika, kładłem się pod przedni zderzak i odkręciłem plastikową osłonę pod silnikiem).
          Z takiej pozycji dało się wymienić ten czujnik, na prawo (patrząc z góry) od filtra oleju można spokojnie wsadzić klucz imbusowy "na sztorc".
          Silnik 1.6 BFQ (102KM) w O1 z 2004.

Komentarz

Pracuję...